Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je juče da nju niko ne treba da oslovljava sa “gospođo ministarka”, jer ona nije lik iz Nušićevih dela i da je mizogin svako ko joj se na taj način obrati. Tako je svojom komičnom izjavom gospođa Joksimović nevoljno zaličila upravo na lika iz dela Branislava Nušića, zaboravljajući da njen posao nije da rešava jezičke nedoumice, već da učini sve što je u njenoj moći kako bi Srbija postala deo Evropske unije.

Podsetimo, Enis Imamović, poslanik Ujedinjene doline-SDA Sandžaka, se, govoreći o položaju manjina u Srbiji, Jadranki Joksimović obratio s “gospođo ministarka”, nakon čega je usledila  prilično neobična izjava ministarke Joksimović.

“Imali ste jedan mizogini nastup prema meni, jer ste me oslovili gospođom ministarkom. Ja nisam Nušićev lik jer nisam supruga ministra, nego sam ministar. Uvedite to sebi u vokabular”, poručila mu je ona.

Međutim, osvrt na politički put Jadranke Joksimović pokazuje da je nekadašnja uposlenica časopisa “Velika Srbija” s vremena na vreme imala nušićevske momente u svojoj karijeri i da joj mizoginija njenog bivšeg lidera Vojislava Šešelja nije smetala dok je gradila svoju političku karijeru.

Pročitajte još...

Tranzicija iz radikalskog u evropsko jato nije bila jednostavna, te je tako gospođa Joksimović, poput svog šefa, doživljavala “premote” na fabrička podešavanja.

Odbijala je da govori za hrvatske medije, verovatno zaboravljajući da više nije u radikalima i da Hrvati ne žive u “Velikoj Srbiji”, već u Evropskoj uniji sa kojom pregovara.

Kad smo kod pregovora, ministarka je i tu briljirala u nušećevskom stilu – baveći se prevodom, ona je engleski termin “front runner” prevela  kao “favorit za članstvo u EU”.

Ipak, nije jasno kako taj “favorit” prethodne godine nije otvorio nijedno poglavalje u pristupnim pregovorima, kao i zašto ministarka Joksimović, umesto da se pozabavi tim problemom, više vremena posvećuje jezičkim nedoumicama.

Pročitajte još...

Možda je problem u tome što sa EU pregovara osoba koja je svojevremeno bila u stranci čiji se lider zalagao za granicu “Karlobag, Karlovac, Ogulin i Virovitica” i što su tu politiku branili njen današnji šef i kolege, a koji su takođe radikalsko odelo zamenili evropskim.

A kad se već bavi pravilnim izgovorom, bilo bi pošteno da nam odgovori i kako se pravilno kaže „nula“ otvorenih poglavlja?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare