Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Shutterstock

Predsednik Aleksandar Vučić je malo formalno, malo neformalno, čas zvanično, a čas nezvanično glavni pregovarač Srbije u dijalogu Beograda i Prištine već celu deceniju. Tu ulogu ima i u ovom trenutku kao predsednik, iako to ne bi moglo biti obuhvaćeno ni njegovim ustavnim ovlašćenjima, niti Platformom o KiM i Rezolucijom koje su 2013. godine usvojene u Skupštini Srbije. U trenutku kad je očigledno da se dijalog privodi kraju, nije zgoreg postaviti još jednom pitanje - ko je Aleksandra Vučića ovlastio da vodi pregovore s Prištinom i to na način da u tome ne učestvuju ni vlada, a ni parlament? Dakle, da o svemu odluke donosi sam…

U vezi pregovora s Prištinom važno je podsetiti na Platformu o KiM i Rezoluciju o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na KiM, koju je Skupština Srbije usvojila 13. januara 2013. godine, na predlog Vlade Srbije. Po ovoj rezoluciji Vlada Srbije ovlašćena je da vodi pregovore, a ima obavezu i da o toku razgovora redovno izveštava Skupštinu Srbije.

Svi se menjaju, samo on ostaje

Što se aktuelnog predsednika Srbije tiče, on je u pregovaračkom timu od trenutka kad je Srpska napredna stranka došla na vlast. Kao prvi potpredsednik Vlade bio je deo tima i u trenutku kad je potpisan Briselski sporazum, iako paraf na ovaj dokument nije stavio on već kako je i trebalo tadašnji predsednik vlade Ivica Dačić.

S tim u vezi, trebalo bi podsetiti na onu epizodu uoči potpisivanja sporazuma, koju je Vučić više puta ispričao.

Foto: Flicker/European External Action Service

„Kad su mi zapretili karijerom, ja sam legao na pod i rekao (Ivici) Dačiću da tamo ide i da ne potpisuje ništa i tri sata sam spavao. Tad su naučili da je bolje da ne vrše nikakav pritisak”, ispričao je Vučić i tako praktično potvrdio da je ključnu reč u sklapanju sporazuma imao upravo on.

O tom periodu u svojoj zvaničnoj biografiji Vučić navodi:

“Aktivno učestvuje u pregovorima Vlade Republike Srbije i privremenih institucija vlasti u Prištini pod pokroviteljstvom Evropske unije. Doprineo je tome da u aprilu 2013. godine dođe do potpisivanja briselskog sporazuma, čime je po prvi put od 1999. godine stvorena realna osnova za to da srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji uspostavi institucije koje će biti priznate od međunarodne zajednice.”

Zato ostaje nejasno zašto Vučić svako malo pokušava da opere ruke od ovog sporazuma, sa onim već čuveni “nisam ja potpisao”.

Odgovor na to zna samo on, zato idemo dalje…

Sledeće, 2014. godine, dolazi do vanrednih izbora u Srbiji i Vučić je izabran za premijera.

Kao predsednik Vlade Vučić postaje sinonim za glavnog pregovarača Srbije, međutim, prelaskom na predsedničku funkciju 2017. godine trebalo je tu ulogu da prepusti neko drugom.

Trebalo je, ali nije…

I tu dolazimo do problema. Kako Vučić sa uskim ovlašćenjima predsednika države danas pregovara u ime Srbije?

Šta kaže Ustav?

Ustav je po pitanju predsedničkih ovlašćenja jasan i kaže:

Aleksnadar Vučić Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

“Predsednik Republike predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu, ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom, postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja, vrši i druge poslove određene Ustavom. Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije”.

Vučić je u više navrata govorio kako ga je Vlada Srbije ovlastila da bude glavni pregovarač u dijalogu s Prištinom, ali nikad nije objasnio kad i kako. To pitanje su više puta postavili i predstavnici opozicije tokom predstavljanja poslednjeg Izveštaja Vlade o Kosovu i Metohiji, međutim, odgovor nisu dobili.

99 odsto znam da neću uspeti

Možda sve objašnjava Vučićeva izjava iz 2019. za TV Prva kad je rekao da je sam preuzeo rešavanje kosovskog pitanja kao svoj posao, iako zna da će po tom pitanju biti politički poražen.

„Boriću se svom snagom i srcem. Ali 99 odsto znam da neću uspeti. Nemam problem s tim u istorijskom smislu, ali imam zbog realnog života našeg naroda”, rekao je tada Vučić.

Kad smo kod realnog života našeg naroda na KiM, to izgleda tako što već mesecima ne spava uplašen mogućnošću novih sukoba.

I to zbog registarskih oznaka…

BONUS VIDEO: Izjave Vučića, Borelja i Kurtija nakon poslednjih razgovora u Briselu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare