Stručno-ekspertski tim Demokratske stranke od 17. decembra se bavio relevantnim podacima državnih organa i utvrdio da je u birački spisak od 2020. godine do 2023. godine protivpravno upisano 98.135 birača. Njihove tabele do kojih je došla Nova.rs pokazuju kako je od jednog do drugog izbornog ciklusa u Srbiji “štelovan” birački spiski, ali i kako se broj birača u nekim opštinama neobjašnjivo smanjivao, a u drugima rastao. U zavisnosti od toga gde je bilo, odnosno nije bilo lokalnih izbora…

Analizom raspoloživih podataka koje su objavili isključivo državni organi, došli su do podataka da je za parlamentarne izbore u Republici Srbiji koji su održani 17. decembra 2023.godine, u periodu od 4. aprila 2022. pa do 30. novembra 2023. godine protivpravno upisano najmanje 51.475 novih birača.

U razmaku između izbora održanih 2020. godine i izbora 2022. godine u biračke spiskove za prošlogodišnje parlamentarne izbore bilo je nezakonito upisano 46.660 birača.

Dakle, protivzakonito im je dodeljeno pravo da na teritoriji Srbije glasaju na parlamentarnim i lokalnim izborima.

U ovoj analizi uziman je u obzir broj onih koji su postali punoletni i sami tim stekli pravo da glasaju, broj preminulih, onih koji su izvršili migraciju i onih koji su protivpravno upisani u birački spisak, a nisu rezidenti Republike Srbije.

Princip je, kako objašnjavaju u DS, sledeći:

“Kroz softver je praćeno ko ne izlazi na glasanje, a ko je preminuo, te su umesto tih ljudi ubačeni novi, fantomski birači, tako da ne izgleda da je velika razlika”.

Prema tvrdnjama opozicije, ali i stranih posmatrača, najveća krađa izbora dogodila se u Beogradu.

To potvrđuju i podaci stručnog tima Demokratske stranke.

U Beogradu više od 30.000 fantomskih birača

Prema njihovoj analizi u periodu od izbora 2022. do ovogodišnjih decembarskih, na birački spisak u glavnom gradu protivpravno je upisano 15.956 birača. Od aprila 2022. do kraja novembra 2023. u Beogradu je u birački spisak upisano novih 14.938 birača.

Najviše fantomskih birača, pokazuju podaci DS, “pojavilo” se u opštini Voždovac gde je od 2020. do 2023. broj glasača porastao za 4.365. Slede opština Zvezdara sa 3.761, Surčin sa 2.785 i Savski venac sa 1.924 glasača.

Foto: DS

Slična situacija je i širom Srbije.

U gotovo svim okruzima postoje opštine u kojima je zabeležen neprirodan porast broja birača.

Rekorderi su Sremski i Mačvanski okrug, gde je u gotovo svim opštinama stručni tim DS evidentirao neopravdano povećanje broja birača u biračkom spisku.

Tako je u Mačvanskom okrugu, “štelovanja” bilo u Bogatiću, Vladimircima, Koceljevi, Krupnju, Loznici, Ljuboviji i Malom Zvorniku. Čak 12.685 novih i kako kažu u DS protiv pravno upisanih birača.

Foto: DS

U Sremskom okrugu sumnjive izmene u biarčkom spisku zabeležene su u Irigu, Pećincima, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Šidu… Ukupno 4.741 sumnjivih birača.

Foto: DS

Veliki broj takvih slučajeva zabeležen je i u Kragujevcu (2.647), Kraljevu (2.652), Kruševcu (3.144), Čačku (1.899)…

Sad me vidiš, sad me ne vidiš…

Vrlo interesantan slučaj zabeležen je u Nišavskom okrugu, gde je u opštinama Medijana i Palilula određeni brooj birača bukvalno nestao sa biračkog spiska u periodu od izbora 2022. godine do ovih decembarskih. U Medijani je sa biračkog spiska nestalo 1.457, a u Paliluli 528 birača.

Foto: DS

U Demokratskoj stranci ovim povodom kažu da je u pomenutom periodu iz oblasti istočne i južne Srbije (uglavnom u opštinama i gradovima gde se ne održavaju lokalni izbori) sa biračkog spiska neobjašnjivo nestalo neverovatnih 13.560 birača.

“S obzirom da ne postoje migracioni podaci za 2023. godinu nemoguće je dokazati šta se desilo sa njima. Pošto se ova analiza bazira isključivo na egzaktnim podacima pa samim tim i rezultatima mi se ne možemo upuštati u nagađanja oko ove pojave, mada nam je deduktivno jasna. Takođe, ova analiza ne pokriva ni “pasivizirane birače” kao ni birače koji su elektronski upisani na biračke spiskove u istočnoj i južnoj Srbiji s ciljem da se smanji mogućnost da bude primećeno značajno smanjenje broja birača u ovom delu zemlje, koje smo prethodno pomenuli”, kažu u DS.

Njihova pretpostavka je da su nesigurni birači koji su upisani za izbore 2022. u Beogradu programski prebačeni s prebivalištem u mesta odakle su došli odani birači iz istočne i južne Srbije.

BONUS VIDEO: Falsifikovani zapisnici biračkih odbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare