Foto: Nova.rs, Promo; Shutterstock

Burnim raskidom sa donedavnim koalicionim partnerima iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Pokreta obnove kraljevine Srbije i njihovim munjevitim izbacivanjem iz gradske vlasti, Srpska napredna stranka je konačno i formalno postala apsolutni vladar Novog Sada.

Izbacivanjem POKS iz vladajuće koalicije, SNS je odmah odigrao na kartu “vrati mi moje krpice”, te su monarhisti u svega par dana ostali bez učešća u vlasti, ali i bez gradske Uprave za socijalna pitanja i kadrovanja u pojedinim ustanovama i javnim preduzećima, odnosno svega što im je postizbornim koalicionim dogovorom udeljeno od naprednjaka. Takođe, žrtava je bilo u i ljudstvu. Odmah nakon izbacivanja iz novosadske vlasti, izašla je vest da se ceo Gradski odbor POKS u Bačkoj Palanci preko noći iz monarhista prekvalifikovao u naprednjake. U ovoj stranci tvrde da je u pitanju samo pojedinac, polakomljen pod uticajem “SNS jurišnika”.

“Ne radi se o prebegu celog odbora, nego jednog čoveka koji je vodio odbor u Bačkoj Palanci. Nakon njegovog odlaska, anketirali smo članstvo i svi su ostali na broju, a ovih dana ćemo izabrati novog predsednika. Jurišnici SNS su kontaktirali svih 121 predsednika naših odbora, koristeći sav svoj državni aparat, pokušavajući da ih nateraju da pređu kod njih u stranku, ali nisu uspeli”, kaže predsednik POKS Vojislav Mihailović, tvrdeći da su monarhisti na udaru SNS i u javnim preduzećima.

Pročitajte još...

“Svakodnevno naši članovi koji rade u javnom sektoru trpe pozive na razgovor u četiri oka sa direktorom i trpe pretnje, mobing i ucene. Neki od naših članova imaju i snimljene razgovore koje ćemo obelodaniti kada dođe vreme u finišu kampanje za lokalne izbore, a neki radnici će i podneti tužbe za mobing”, kaže Mihailović, negirajući sve aluzije da je raskid sa SNS farsa.

“Vladajuća većina je u jednom danu smenila našeg direktora JKP, člana Gradskog veća, sve funkcionere u gradskim upravama i članove Nadzornih odbora. Mesta koja su uzeli POKS, naprednjaci su zauzeli svojim kadrovima. Odborničke mandate naša tri odbornika nisu mogli oduzeti jer smo ih dobili na izborima od strane građana i nisu u nadležnosti skupštine”, kažu u POKS.

Vojislav Mihailović Foto: POKS/Promo

Na pitanje kako će se navići na činjenicu da budu opozicija, u ovom pokretu tvde da su oni to oduvek, uprkos skupštinskom drugarstvu sa SNS.

“POKS je opozicija vlasti na republičkom nivou od svog osnivanja, 2017. godine. Opozicija smo bili sve vreme u preko 40 opština i gradova gde imamo odbornike. Kosovsko pitanje dovelo je političku scenu do usijanja, a naši stavovi su dijametralno suprotni. Prihvatanje francusko-nemačkog sporazuma je ravno izdaji. Nismo podlegli pritiscima da menjamo našu politiku i usledila je kazna u Novom Sadu i Bečeju izbacivanjem iz vlasti. Ne žalimo za tim, jer za nas pitanje Kosova i Metohije nije pitanje za trgovinu”, kaže Mihailović, podvlačeći da su “mnoga carstva pala na pitanju Kosova i Metohije, pa će pasti i njihovo (SNS)”.

Odmah za POKS – om usledio je i raskid sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, koju je “komunalna koalicija” sa SNS stajala gubitka poverenja građana, lošim izbornim rezultatima i drastičnim osipanjem članstva. Nakon što je krajem godine, nakon 30 godina, preuzeo stranku od Nenada Čanka, novi predsednik LSV Bojan Kostreš je odmah najavio izlazak iz ove kolacije i vraćanje Lige na “fabrička” podešavanja. Međutim, novosadski naprednjaci nisu želeli da čekaju mart, za kad je Kostreš najavio izlazak iz koalicije, već su ih “rešili muka” istovremeno kad i POKS.

Foto:Nenad Mihajlovic

„S obzirom na to da su jasno rekli da ne žele više da budu deo gradske vlasti, ovim putem želimo da im ‘prekratimo muke’ i da ih obavestimo da ćemo na prvoj narednoj sednici Skupštine grada i formalno krenuti u izmene unutar vladajuće koalicije“, u nedelju su poručili naprednjaci.

U Ligi se, čini se, niko ne sekira previše oko ovoga, ali napominju da su oni prvi najavili raskid.

“Naša odluka je jasna i izrečena je jos u oktobru. Izlazak iz vlasti u Novom Sadu i prekid saradnje sa SNS je bila jedna od tačaka mog programa kada sam se kandidovao za predsednika LSV. Njiihov potez je logična posledica naših više puta izrečenih stavova. Bilo je samo pitanje da li ćemo mi izaći ili će nas oni izbaciti. Koalicija je raskinuta i mi idemo dalje. Gradimo novu Ligu za Novi Sad”, kaže Bojan Kostreš, predsednik “proevropske, građanske, autonomaške, obnovljene LSV”.

Kao glavnu tačku razdora sa SNS Kostreš navodi nepomirljive razlike.

“Oni su nacionalisti, centralisti i rusofili, a mi smo za punu autonomiju Vojvodine, EU i građansko društvo”, poručuju iz LSV.

Mogućnost da se i Ligi dogode naprasni preletači u SNS, Kostreš komentariše verom da su “ljudi u Ligu ulazili zbog politike, a ne funkcija”, kao i da će eventualni preletači time potvrditi da im i nije bilo mesto u Ligi.

Pročitajte još...

Sve u svemu, turbulencije u ovom političkim romansama Novog Sada većina Novosađana neće ni osetiti, jer je uticaj LSV i POKS na funkcionisanje grada pod patronatom SNS bio diskretan, skoro nepostojeći. Jedino ko je ovde istinski zabrinut su oni građani koji su stranačkim kanalima zaposleni u javnim preduzećima, a kojima je jedina referenca stranačka legitimacija.

“Bio sam u SPS, pa u DSS, a sad čekam da mi jave da li sam sad u SNS ili kod nekih petih. Ili to, ili ulica. I to ti je sva politika, ukratko”, kaže radnik jednog komunalnog preduzeća u Novom Sadu, objašnjavajući da “mora da glasa za onog ko ga zaposlio”. I to je sva politika Srbije, ukratko.

BONUS VIDEO U Novom Sadu bukti sukob unutar SNS-a, na relaciji Vučević-Mirović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar