Aleksandar Vučić, Miloš Vučević, Darko Glišić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Godinama se vlast ponaša kao da protiv sebe ima brojčano nadmoćnog i bolje naoružanog neprijatelja, a svi znaju da bi za sat i po, koliko traje fudbalska utakmica, Vučić mogao da sredi problem huligana. SNS ih je, međutim, pretvorio u partijsku pretorijansku gardu, stvarajući dosad neviđenu simbiozu. Tamo gde država nije htela da vodi politiku, vodili su je, uz odobrenje vlasti, huligani. Svejedno da li se radi o razbijanju opozicionih demonstracija, paljenju stranih ambasada ili dilovanju droge, piše nedeljnik NIN.

Kada je maja 2016. godine tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da država trenutno nema dovoljno snage za borbu protiv huligana, jer je za tako nešto neophodan društveni konsenzus, zazvučalo je pomalo komično, piše NIN.

Otprilike, država se ponašala kao da je reč o ozbiljnom okupatoru i da ne bi bilo iznenađenje da se opredeli za taktiku gerile protiv brojčano nadmoćnog i bolje naoružanog neprijatelja. Pri tome, svi su znali da je Vučiću potrebno otprilike sat i po ili trajanje jedne utakmice da sredi problem huligana, navodi NIN.

Kako prenosi NIN, tadašnji premijer, sada predsednik, sa huliganima je imao druge planove. Opasne tipove, koji bi po svim božijim i ljudskim zakonima trebalo da gledaju samo komad neba, pretvorio je u ličnu i partijsku pretorijansku gardu, stvarajući dosad neviđenu simbiozu organizovanog kriminala, huligana i vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Tamo gde država nije htela da vodi politiku, vodili su je oni koji su je dograbili, uz autorizaciju vlasti – huligani sa tribina. Svejedno da li se radilo o razbijanju opozicionih demonstracija, ubistvima, paljenju stranih ambasada i bogomolja, dizanju barikada na Kosovu ili dilovanju droge. I više ništa nije bilo smešno u onoj Vučićevoj izjavi iz 2016.

Sa tribina su stigli nasilje, brutalna ubistva, droga, reketiranje, procenti od prodaje igrača, obaveštajne igre, policija i policajci, politika, i posebno političari koji su sve ovo aminovali i omogućili.

Od samog državnog vrha pa naniže. Sramotno malo optužnica bio je prvi pouzdan znak da iza svega stoji država, a hidra je narasla do razmera kada se ni mikroskopom ne vidi razlika između države i organizovanog kriminala, piše NIN.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Zato je, prateći preteće tragove, važno znati da ovaj inventar pre svega predstavlja podsetnik kako su se huligani preko pojedinaca u vlasti legitimisali kao opasan politički i moćan kriminalni činilac i ko su pojedinci koji su im to omogućili.

Ceo tekst pročitajte u novom broju nedeljnika NIN.

BONUS VIDEO: Vučić: Rešićemo sve, postoje sporazumi koji su nedvosmisleni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar