Novi izbori, nova tura ucena i pritisaka na građane, mahom one zaposlene u javnim preduzećima, da moraju da fotografišu glasački listić kako bi zadržali radno mesto. Na isti način uslovljavaju se i korisnici socijalne pomoći, po principu - ne glasaš, nema novca. Međutim, ono što mnogi ucenjeni građani Srbije ne znaju jeste da se ova igra može nadigrati.

Nedavno je javnost bila šokirana istraživanjem organizacije CRTA koja pokazuje da se korisnici socijalne pomoći ucenjuju da moraju da glasaju za SNS kako bi dobili socijalnu pomoć.

Godinama unazad ucenjuju se i zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, uglavnom na ugovore o privremenim i povremenim poslovima. Kako bi im se produžio ugovor, oni moraju da odlaze na mitinge stranke i da glasaju za SNS. Kao dokaz moraju da slikaju glasački listić.

Ono što većina njih ne zna, jeste da mogu da zadrže posao, ali i da glasaju onako kako zaista žele.

Zato je važno podsetiti na uputstvo koje je takođe objavila CRTA, a koje objašnjava kako se sve može popuniti glasački listić a da bude važeći.

Kad listić važi

Listić će biti važeći u svim navedenim slučajevima:

– ako je birač zaokružio ili podvukao ime i prezime samo jednog kandidata

– ako je birač zaokružio ili podvukao naziv ili deo naziva samo jedne izborne liste

– ako je birač zaokružio ili podvukao i redni broj ispred naziva izborne liste i naziv te izborne liste i ime i prezime prvog kandidata na toj izbornoj listi

– ako je birač zaokružio ili podvukao ime jednog nosioca izborne liste

– ako je birač zaokružio ili podvukao i ime jednog nosioca izborne liste i ime i prezime prvog kandidata na toj izbornoj listi

– ako je birač na listiću precrtao jedan ili više rednih brojeva odnosno jedan ili više naziva izbornih lista, a zaokružio redni broj ispred ime i prezime kandidata ili liste.

Važeći i nevažeći glasački listići Ilustracija
Ilustracija: CRTA

Dakle, ukoliko je glasač prisiljen da zaokruži neku političku opciju, on to može da uradi, fotografiše listić i fotografiju pošalje gde treba. Zatim tu listu može da precrta i zaokruži onu koju želi. Važno je naglasiti da bi u tom slučaju, trebalo da precrta i sve ostale liste, izuzev one za koju stvarno glasa.

Poslednja u nizu informacija o ucenama za glas, dolazi iz priče koju je doneo CINS o kol centrima Srpske napredne stranke.

Novinarka CINS uspela je da postane deo grupe aktivista koji rade za kol centar SNS.

Saznala je da je u toj grupi više od 350 ljudi, da rade u smenama i dobijaju dnevnice od oko 3.000 dinara za nešto više od četiri sata rada.

Na dan izbora, 17. decembra dnevnica iznosi 9.000 dinara. Međutim, jedan od uslova za operatere SNS kol centra jeste da slikaju svoj listić.

Nadamo se da će uputstvo Crte i njima pomoći.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare