Foto:Shutterstock/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/JOEL SAGET / AFP / Profimedia/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nakon brojnih kriza koje su obeležile prošlu godinu kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, čini se da se približavamo razgovorima o vitalnim pitanjima, a u prilog tome govori i sve češće pominjanje Zajednice srpskih opštine - neispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma. Da li je to veliko finale dogovora na koji se toliko čeka i da li će ZSO biti jedina utešna nagrada za Srbiju?

Sagovornici Nove smatraju da će formiranje Zajednice srpskih opština biti samo uvod u konačni dogovor između Beograda i Prištine, ali i podvlače da još ima puno posla i otvorenih pitanja koja su veoma važna, a nisu rešena.

Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose napominje da je proces formiranja ZSO odavno počeo, ali da nije poznato kada.

„Vučić je krajem prošle godine saopštio da je Upravljačka grupa predala Nacrt statuta. Po Briselskom sporazumu, to je početak procesa formiranja ZSO. Poslednje informacije koje ja lično imam je da je nacrt napravljen još u doba Federike Mogerini, ali da se zagubio u kanalima EU na putu do Kosova“, kaže Janjić.

U jeku iščekivanja novih pregovora dve strane, oglasila se premijerka Srbije, Ana Brnabić rekavši da je jedino važno obećanje SAD, koje podrazumeva početak formiranja ZSO u januaru.

Janjić smatra da je reč možda samo o ubranju pregovora.

Dušan Janjić Foto:FoNet/Milica Vučković

„To zaključujem i na osnovu izjava Kurtija, gde on već priprema javnost i svoju političku partiju na to da će od tvrdog stava ‘Ne može’ , preći u ‘Može’. Da budemo vrlo precizni – Kurti je govorio o Ahtisarijevom planu koji je po svojim odredbama jači od samog kosovskog Ustava“ kaže Janjić.

Sagovornik Nove napominje da prepoznaje da je Kurti već krenuo u izvršenje svoje obaveze – da Vlada Kosova kaže, da li joj postoječi statut ZSO odgovora ili ne.

„Kako će dalje ići razgovor, da li će Srbiji instistirati isključivo na slovu Briselskog sporazuma i to kom delu – s obzirom da se 2013. govorilo o zajednici četiri opštine, a već 2015. o deset opština. Dakle, to je sada stvar dugih pregovora, a suština leži u nadležnosti ZSO. Kako god je tumačili, ZSO podrazumeva decentralizaciju, a ne demokratizaciju vlasti – ona govori o uređenju vasti“, kaže Janjić dodajući da ne vidi nijendog Srbina, koji bi se odrekao mesta gradonačelnika zarad neke nove strukture u okvirma ZSO.

PROČITAJTE JOŠ

Janjić objašnjava i da ZSO za sada predstavlja koordinaciju delovanja opština u administrativnom smislu.

Na pitanje da li je Zajednica srpskih opština jedino što Srbija na Kosovu može dobiti kao ustupak, Janjić navodi da to nije toliko važno.

„Za Srbe je to nedovoljno. Srbija ne može ništa dobije, ako ne traži. Dakle, Srbija mora mnogo više da dobije. Ako će ona sve da trampi za ideološku mantru Tomislava Nikolića, ona ni ne zaslužuje da bude politički partner. Ovde se radi o pitanjima koja su važna, a nisu ni dotaknuta“, kaže Janjić.

Da ZSO nije finale pregovora Beograda i Prištine, poput Janjića smatra i Milica Andrić Rakić iz Nove društvene incijative.

Milica Andrić Rakić Foto: Nova S

Ona navodi da će nakon pregovora o ispunjenju obaveza iz Briselskog sporazuma uslediti detalji sveobuhvatnog dogovora,

„Mislim da formiranje Zajednice neće ići tako lako, bez obzira na jake garnacije američke administracije. Verujem da postoji ozbiljna namera, kao i da će se u narednim mesecima precizirati kako će ta institucija izgledati, ali nisam sigurna da će se u ključnom trenutku ostvariti politička volja sa kosovske strane“, smatra Andrić Rakić.

Sagovornica Nove podvlači da u vidu treba imati izjave specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji je rekao da će Zajednice biti sa ili bez vlade Kosova.

„Postalo je prilično jasno da formiranje ZSO dolazi pre pregovora o sveobuhvatnom sporazumu i to pod uslovom da do formiranja uopšte dođe“.

Andrić Rakić kaže i da je teško definisati šta je ZSO uopšte, pa je samim tim komplikovano govoriti o tome da li je to jedino što Srbija više može da dobije.

„Sve što smo do sada videli jesu sastanci koji su imali za cilj da prikažu uregntnost formiranja Zajednice, bez iznošenja više detalja i dok ne počne prava rasprava teško je predvideti“, kaže Andrić Rakić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare