Projekat Jadar nikad nije zaista ukinut, to je sasvim jasno nakon što je Ustavni sud sa zakašnjenjem od dve godine utvrdio da je Vlada Srbije ovom odlukom prekoračila svoja ovlašćenja. Da li je to urađeno s namerom i nadom u upravo ovakav scenario, proceniće svako od nas pojedinačno, međutim, ono na šta se ne može staviti nikakav znak pitanja jeste rečenica: Vlast je prevarila svoje građane.

Posle dugih ekoloških protesta, blokada Gazele i drugih velikih saobraćajnica, Vlada Srbije je 2022. stopirala projekat “Jadar“, tako što je ukinula prostorni plan Loznice koji u tom kraju predviđa rudnik. Tada su ukinute i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom Rio Tinto.

Dve godine kasnije, a nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić oživeo ideju kopanja litijuma u našoj državi, te najavio rudnik do 2028. godine, na scenu stupa Ustavni sud.

Na sednici održanoj u četvrtak utvrdil su da je Vlada Srbije tom prilikom prekoračila ovlašćenja.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

U saopštenju su naveli i da se tom odlukom „ne oživljava“ prethodno ukinuta Uredba o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene, ali se sve ponovo prebacuje na Vladu Srbiju, na kojoj je da „odluči o daljoj realizaciji konkretnog projekta“.

A mi kao ne znamo kakva će ta odluka biti…

Ovim povodom advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za novine “Nova” kaže da Ustavni sud, zapravo, nije ni dao nikakvo ozbiljno obrazloženje za svoju odluku.

Foto:Nemanja Jovanović

“U saopštenju koje je sud dao navodi se da je Vlada prekoračila granice nadležnosti donoseći Uredbu na način “koji nije u saglasnosti sa člana 3 Ustava i sa nekim odredbama Zakona o Vladi”. Ali ne navodi se ni jedna jedina konkretna odredba Zakona o Vladi. Zato u kontekstu konkretnog problema pozivanje na član 3 Ustava koji glasi, da citiram, “ vladavina prava ostvaruje se slobodnim i neposrednim izborima, ustavnim garancijama ljudskih prava, podelom vlasti, nezavisnom sudskom vlaśću i povinovanjem vlasti Ustavu i zakonu” neizbežno deluje kao isprazna fraza, floskula”, kaže šabić.

Kako dodaje, još u vreme kad je Uredba doneta bile su, sa mnogo razloga, prisutne sumnje da je doneta samo radi smirivanja, zapravo zavaravanja javnosti zbog predstojećih izbora, a da vlast ni jednog trenutka nije imala nameru da od projekta odustane.

“I tad se govorilo o namernoj grešci Vlade. U tom kontekstu pominjano je da su odredbe o vremenu stupanja uredbe na snagu, namerno artikulisane na neustavan način da bi se u postupku pred Ustavnim sudom dala šansa inicijativi Rio Tinta da se uredba ukine.

U odsustvu ozbiljnog, konkretnog obrazloženja odluke Ustavnog suda ne može se tvrditi da li su baš te konkretne spekulacije osnovane, ali svakako je neizbežan utisak da je ovom odlukom Ustavni sud povrdio servilan odnos prema izvršnoj vlasti”, kaže Šabić i zaključuje:

“U prilog tome mnogo govori potpuna netransparentnost postupka, činjenica da ni sada nakon donošenja odluke ne znamo da li je i kad Ustavni sud u skladu s članom 53 Zakona o Ustavnom sudu uopšte doneo zaključak o pokretanju postupka po inicijativi Rio Tinta. Ni kako je, i da li bez tog zaključka, došlo do odluke o neustavnosti i nezakonitosti uredbe baš u vreme kad vlast vodi snažnu propagandnu kampanju u prilog stopiranom projektu Rio Tinta. I samom zapravo suvišnom napomenom iz poslednjeg pasusa saopštenja da odluka “ne zadire u pravo i dužnost Vlade da odlučuje o daljoj realizaciji projekta” Ustavni sud potvrđuje da ostavlja Vladi odrešene ruke”.

Dogovor Vlade i Rio Tinta

Da je reč o dogovoru između Vlade Srbije i kompanije Rio Tinto smatra i Savo Manojlović iz Kreni-pomeni, koji je te 2022. i predvodio proteste protiv litijuma u Srbiji.

Savo Manojlović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ustavni sud ovu odluku sinhronizovano i ekspresno je doneo u koordinaciji sa političkim vlastima i Rio Tintom. Napominjem da već drugu godinu nije odlučeno o ustavnoj žalbi zbog neodlučivanja Narodne skupštine po narodnoj inicijativi koju je podnelo 38.000 građana. Gaženjem Ustava i okupacijom institucija Rio Tinto i okupatorska vlast spremne su da izazovu građanske sukobe poput onih u Papua Novoj Gvineji”, napisao je Mnaojlović na društvenoj mreži X.

Advokat Sreten Đorđević, takođe, sumnja da je sve što sada imamo dogovor Rio Tinta i Vlade Srbije.

Utisak nedelje
Sreten Đorđević Foto: Nova

“Postoji visok stepen sumnje da je odluka Ustavnog suda Srbije o nesaglasnosti sa Ustavom i zakonom uredbe koju je donela Vlade Srbije, o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“, posledica dogovora kompanije Rio Tinto koja bi da sprovede taj projekat radi eksploatacije litiju, i Vlade Srbije”, rekao je Đorđević.

On je istakao da je jedini pravni problem koji je Rio Tinto imao sa Vladom Srbije, upravo odluka iz janura 2022. godine kojom je ukinuta Uredbu o Prostornom planu područaja posebne namene, a koja je osnovni pravni akt iz koga bi sledile dozvole Rio Tintu za otvaranje rudnika litijuma.

Zbog toga su, ocenjuje Đorđević, razgovori između Rio Tinta i Vlade Srbije mogli da imaju za cilj samo rešavanje pitanja te uredbe.

“Nikakvih drugih pravnih pitanja između kompanije i Vlade Srbje nije bilo“, rekao je Đorđević.

A šta su nam 2022. godine pričali tadašnja predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik države Aleksandar Vučić?

Kako su nas lepo lagali

Nakon sednice Vlade Srbije održane 20. januara, premijerka Brnabić je obavestila javnost da je prostorni plan za Jadar ukinut i da su samim tim poništeni svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto – sve dozvole, rešenja i odluke.

Premijerka je rekla da su sada u potpunosti ispunjeni zahtevi ekoloških protesta i da je ovom odlukom Vlade stavljena tačka na projekat jadar i Rio Tinto u Srbiji.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

“Ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli”, istakla je premijerka i dodala da je ukinuta i odluka o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz 2021. godine.

„Ispunili smo sve zahteve i stavili tačku na Rio Tinto“, rekla je Brnabić i ponovila da je ta stvar „gotova“.

Međutim, već krajem 2022. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da je ta tačka vrlo moguće samo zarez.

On je rekao da mu je ubedljivo najveća greška u poslednjih 10 godina to što je pristao na zaustavljanje radova i da su proteste i pritiske radili oni koji su „dobili ogroman novac spolja da razore neki projekat“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare