Dragan Djilas i Ana Brnabic
Dragan Đilas i Ana Brnabić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ana Brnabić ne razume da nema šta da podnese ostavku, jer mandat Vlade prestaje prestankom mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala, poručio je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

Đilas je, komentarišući izjavu predsednice Vlade u tehničkom mandatu da bi podnela ostavku kada bi neko od nje zatražio međunarodnu istagu o izborima, poručio da kad god pomisli da je „nemoguće izgovoriti nešto odvratnije ili gluplje od onoga što je Ana Brnabić izgovorila“, ona ga demantuje.

„Ona zaista ne razume da je zahtev podnet i da nema na šta da podnese ostavku jer mandat Vlade prestaje prestankom mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala. Poražavajuće“, napisao je Đilas na društvenoj mreži X.

U sličnom tonu je reagovala i potpredsednica SSP-a Marinika Tepić koja je poručula da bi neko Ani Brnabić trebalo da objasni da je i sada samo u tehničkom mandatu.

„A, izjave umesto po medijima, treba da da tužiocu kao deo organizovane kriminalne grupe za krađu izbora! Nego, glavni nalogodavac Aleksandar Vučić, je l’ i on podnosi ostavku kada se uskoro pokrene nezavisna istraga o krađi izbora“, navela je Tepić na društvenoj mreži X.

Brnabić je jutros za RTS izjavila da nema nameru ni sa kim da razgovara posle usvajanja rezolucuje Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, i da bi podnela ostavku kada bi neko od nje zatražio međunarodnu istragu.

„Ja bih volela da vidim da neko dođe i da mi traži međunarodnu istragu, da ja kao predsednica Vlade, pa makar i u tehničkom mandatu, da dozvolim međunarodnu istragu u sopstvenoj zemlji, ja bih, verujte, tog trenutka dala ostavku da mi neko to traži“, rekla je Brnabić za RTS.

Ona je aktuelnu situaciju uporedila čak sa austrougarskim ultimatumom od pre 110 godina, koji je prethodio Prvom svetskom ratu, i kada je, kako je navela, srpska vlada prihvatila sve osim međunarodne istrage.

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je za N1 da su te dve istorijske situacije potpuno neuporedive.

„U prvoj, 1914, Austro-Ugarska je samo čekala povod da bi napala Srbiju i krenula u ostvarenje svog plana prodora na Istok. To je bio uvod u objavu rata! Ovo je reakcija demokratskog Evropskog parlamenta na ukradene izbore u zemlji kandidatu za članstvo u EU. To je bila pretnja Austrougarske slobodi Srbije, a sada pretnja slobodi Srbije dolazi iznutra, od vladajućeg režima“, objasnila je Stojanović.

Podsetimo, Evropski parlament juče je usvojio rezoluciju kojom poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare