Ljudi se guraju. Traži se mesto više. Koleginica Tanja gura Natašu i prva stiže do stola. Iza njih se probija Saša i kaže ”ajde ljudi, polako, biće za sve”. Voja je spremio nož i papirne tanjire, Ranko se ljuti, kaže hoće on da seče. Milan slika i kači na grupu, Mihailo sleže ramenima i mrmlja “s kim ja radim”, a onda uzima upaljač i pali svećice. Redakcija Nove proslavlja dve stotine pedeseto obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u ovoj godini. Uz tortu, kako drugačije…

Pali se televizor. Ne čuje se ni muva, zadržavamo dah, obuzdavamo nestrpljenje… Sve onako u stilu novinarskih izveštaja sa važnih, sudbonosnih događaja…

Predsednik u krupnom kadru, prekrštene ruke i sledeće reči:

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

“Poštovani građani Srbije na osnovu člana 109, stav 1. i 5. Ustava Republike Srbije i člana 21, stav 1. Zakona o predsedniku, na obrazloženi predlog Vlade broj 02000/1 2023. godine donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Srbije”, rekao je Vučić i saopštio da raspisuje izbore za narodne poslanike.

Zatim građanima čestita nove izbore (taman smo ih se uželeli), spominje situaciju u svetu i mir i stabilnost, želi svim učesnicima dobar rezultat, da do njega dođu na demokratski i civilizovan način (ne znam zašto, padoše mi na pamet spotovi sa Pinka) i ističe da je za građane važno da najbolji pobede (svi znamo ko nam piše)…

“Uveren sam da na ovaj način učvršćujemo demokratiju u našoj Srbiji i istovremeno obezbeđujemo siguran put u budućnost našoj deci i našoj zemlji”, kaže predsednik uz sad već nezaobilazno “Živela Srbija”.

Kraj programa.

Šta? To je to?

Ništa o BDP-u? A šta je s Kosovom, tajkunskim medijima, teškim sastancima, Đilasu i 619 miliona evra? Ništa tabla, brojevi?

(zvuk razočarenja)

Dnevna doza predsednika propo.

O čemu danas da pišemo?

PROČITAJTE JOŠ...

A sad ozbiljno. Punih 250 puta predsednik Srbije obratio se građanima u ovoj godini. Od ukupno 304 dana, koliko je zaključno s jučerašnjim, prošlo od početka 2023. Što u obraćanjima iz Predsedništva, što na konferencijama za medije i gostovanjima u dnevnicima i emisijama televizija s nacionalnom frekvencijom.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Happy

Bez obzira na to što su Vučićeva obraćanja postala deo naše svakodnevice, na TV Hepi vrlo često uz najavu njegovih gostovanja u “Ćirilici” stoji “EKSKLUZIVNO”. Mada od ekskluzive tu najčešće nema ništa, već se uglavnom unapred zna kako će razgovori teći i koje će teme biti na dnevnom redu.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je nedavno da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednjih 10 i po meseci bio više od 14 puta zastupljeniji od čitave opozicije u Dnevniku 2 Radio televizije Srbije (RTS).

Prema rezultatima monitoringa izveštavanja u Dnevniku 2 koji BIRODI sprovodi od decembra 2022. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u periodu 1. decembra 2022. do 15. oktobra 2023. bio prisutan 10 sati 32 minuta i 1 sekundu, što je u proseku 25 odsto vremena svih posmatranih aktera.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

“To je 14 puta više od predstavnika opozicije koji su u istom vremenu bili prisutni 44 minuta i 15 sekundi, a što je 1,6 odsto od ukupnog vremena svih posmatranih aktera“, navedeno je u saopštenju.

Mašala!

Toliko o demokratiji koju je predsednik spominjao.

Povodom ovog malog jubileja, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Mihailo Jovićević (onaj koji pali svećice na početku teksta), rekao je sledeće:

„Redakcija Nova.rs sa pažnjom a neretko i ushićenjem prati obraćanja predsednika Vučića. I ove godine bili smo uz njega danonoćno, svih 250 puta, kad god je imao nešto da kaže, a često i kad nije imao baš ništa da kaže. Ovaj običaj – obeležavanje tortom svakog jubilarnog obraćanja – nastavićemo da primenjujemo i nadalje, dokle god predsednik ima apsolutni monopol nad medijskom scenom Srbije. Živela, jelte, Srbija“, rekao je glavni urednik portala Nova.rs Mihailo Jovićević.

U svakom slučaju mi smo “napumpani” šećerom i spremni za novo obraćanje?

A vi, kako ‘te?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare