Foto:TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Vlada Srbije odlučila je na sednici održanoj u četvrtak da Srpskoj pravoslavnoj crkvi pokloni 4,5 miliona evra. Od tog iznosa najviše će otići za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save - oko dva miliona evra.

Svake godine Vlada Srbije milione dotira Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je ranije svrstavana u grupu „najuspešnijih preduzeća u Srbiji“. Uprkos tome što se budžetom za nju i druge crkve i verske zajednice izdvajaju visoki iznosi, Vlada malo-malo iz tekuće budžetske rezerve odvaja novac za SPC.

Samo na sednici koja je održana u četvtrak odlučeno je da na račun Crkve bude uplaćeno bude uplaćeno 531 milion dinara ili oko 4,5 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Najviše je odvojeno za izgradnju Hrama Svetog Save – 236 miliona dinara ili oko dva miliona evra, a još 118 miliona dinara ili oko milion evra odvojeno je za Srpsku pravoslavnu Eparhiju temišvarsku u Temišvaru. Kako je objavljeno u Službenom glasniku, isti iznos biće dotiran Eparhiji budimskoj u Sentandreji, dok je 59 miliona dinara ili oko pola miliona evra opredeljeno za Srpsku pravoslavnu Eparhiju zapadnoevropsku u Parizu.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

Teško je izračunati koliko je novca Crkva u vreme vlasti Aleksandra Vučića dobila iz kase svih građana. Iako nema ni za knjige đacima ni za teško obolelu decu i mada u državi mnogo toga škripi, Vučić se hvalio da nijedna vlast nije toliko novca izdvajala kao njegova u poslednjih 50 godina.

Za tri i po godine 43 miliona evra samo za Hram

On je 2020. izjavio je za tri i po godine za izgradnju Hrama Svetog Save odvojeno 43 miliona iz državne kase.

Možda i najveći iznos odvojen je u martu 2019 – oko 10 miliona evra, zatim je u julu 2020. izdvojeno oko 8,5 miliona eva, a nedelju dana kasnije još 1,7 miliona evra.

Koliko se tačno kao redovna donacija uplaćuje Crkvi nije poznato, a prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do početka 2017. izdvojila oko 90 miliona evra za potrebe svih crkava i verskih zajednica, od čega je ubedljivo najviše dobila Srpska pravoslavna crkva.

BONUS VIDEO Vučić, Porfirije i Dodik sastali se u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare