Vuk Jeremic
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Jeremić je na pitanje građana da li Narodna stranka "ima prijatelje u opoziciji", rekao da "ulaže 'kviska' i preskače odgovor na to pitanje, jer želi da danas održi dobro raspoloženje".

Predsednik Narodne stranke je naveo da će se promena vlasti dogoditi „u ne tako dalekoj budućnosti“, jer će predstojećih par godina biti period burnog previranja u svetu, i da bi u tom periodu mogle da se dogode i ozbiljne promene u Srbiji.

„Nije potrebno mnogo da režim padne, jer počiva na trulim osnovama, koliko god nekome spolja izgledao monolitno i nepobedivo. Kada truli koreni krenu da pucaju, bilo zbog eksternog šoka ili internog skandala, pad će biti mnogo brži od pada prethodnog nedemokratskog režima Slobodana Miloševića iz devedesetih godina“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da Srbija ne bi trebalo da uđe u NATO i da za to, pored emotivnih razloga, postoje i čvrsti racionalni argumenti.

„Racionalni argument je da Srbiji u NATO nikada ne bi verovali i uvek bi je posmatrali kao moguću produženu ruku Rusije, kao što sada gledaju Crnu Goru, koja je zbog toga pod stalnom prismotrom u okviru Alijanse. Na sličan način bi gledali i Srbiju – mi bismo bili saveznici drugog reda i imali bismo bezbednosni problem u odnosu na saveznike prvog reda, poput Hrvatske i Albanije, koji su sticajem istorijskih okolnosti naši regionalni rivali“, naveo je Jeremić.

Jeremić je rekao da su emotivni razlozi protiv ulaska u NATO sveža sećanja na bombardovanje 1999. godine, i dodao da se ta emocija neće promeniti u ovoj generaciji.

Predsednik Narodne stranke, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, istakao je da je „velika laž da je Srbija doživela poraz“ pred Medjunarodnim sudom pravde po pitanju Kosova i Metohije, jer Kosovo danas ne bi bilo u smislu medjunarodne afirmacije isto tamo gde i pre 10 godina.

„Nismo izgubili na sudu, jer da jesmo, ne bi nas danas terali da nešto potpišemo. Upravo je suprotno, zahvaljujući mišljenju Medjunarodnog suda pravde i dan danas samo od Srbije i njenog potpisa zavisi da li će Kosovo postati nezavisna medjunarodno priznata država ili ne“, zaključio je Jeremić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar