Vuk Jeremić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pozvao je danas "sve političke organizacije koje se zalažu za teritorijalnu celovitost Srbije, ali i organizacije koje su za princip demokratskog odlučivanja po kojem odluke donose građani a ne jedan čovek, kao i one koji žele da 'vide leđa režimu što pre' da podrže inicijativu za raspisivanje referenduma o odbacivanju evropskog sporazuma za nezavisnost Kosova".

„Nisu mi jasni oni koji traže hitne prevremene izbore na kojima će režim sigurno pobediti, što je jasno svakome ko makar i površno prati političku scenu u Srbiji, a istovremeno se protive referendumu na kojem će režim sigurno biti poražen“, rekao je Jeremić novinarima u Subotici, gde je razgovarao sa građanima koji su potpisivali inicijativu Narodne stranke za raspisivanje referenduma.

„Teško je to drugačije shvatiti nego kao računicu da se posle takvih izbora uđe u vlast sa režimom predsednika Srbije Aleksandra Vučića ili možda da se dobije malo više poslanika i marginalno poboljša svoj položaj u parlamentu. Obe takve računice nisu u interesu građana, niti su moralno prihvatljive“, dodao je Jeremić.

On je istakao da jedino što je u interesu građana jeste da Vučiću budu „vezane ruke da počini veleizdaju“ na Kosovu i da mu konačno bude nanet prvi poraz, posle kojeg će doći i drugi poraz na parlamentarnim izborima i potom konačan pad s vlasti.

„Referendum je danas jedini izborni proces na kojem Vučićeva vlast može biti poražena i na kojem Srbija može da odbaci plan kojim prihvata nezavisnost svoje južne pokrajine. Režim ne može da pokrade rezultate tog referenduma, jer se ogromna većina naroda protivi evropskom sporazumu, pa ni mašinerija vlasti ne može da ukrade toliko glasova uz sve ucene, manipulacije i prevare“, rekao je Jeremić.

On je naveo da bi vlast posle izbora koji bi bili uskoro održani, i ako bi joj nedostajalo nekoliko poslanika za formiranje većine, mogla da pronađe „neke koji se danas izdaju za opoziciju da uskoče u koaliciju sa SNS-om“ i budu deo nove vladajuće većine.

Jeremić je naveo da građani širom Srbije dobro reaguju na inicijativu Narodne stranke za raspisivanje referenduma i daju svoje potpise.

„Svakog dana sam u nekom drugom gradu i razgovaram sa velikim brojem građana, i čak i oni koji se isprva protive našoj inicijativi i veruju Vučićevoj propagandi, jer im nisu dostupni mediji na kojima se može čuti kritika vlasti, daju svoj potpis kada im se argumentovano objasni da je vlast ugazila u izdaju Kosova“, zaključio je Jeremić.

***

BONUS VIDEO – „Nisam im ja ni Milošević, ni Tadić, ni Koštunica“: Vučić o ulasku vojske Srbije na Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare