Foto:Instagram/buducnostsrbijeav/M.K./ATAImages

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je prethodne večeri da najvažniji cilj opozicije mora da bude da Aleksandar Vučić i njegova vlast odu kako bi se spasila Srbija, i da nijedan drugi interes ne može da se pretpostavi tome, pa zato treba da se ide zajedno na izbore i formira prelazna Vlada sadašnje opozicije, koja bi imala oročeno trajanje, elementarno sredila stanje i obezbedila fer i poštene izbore.

„Moguće je da se opozicija dogovori, zanemari razlike na neko vreme, vremenski oroči zajedničko delovanje u najširem formatukako bi se pokrenula lustracija i pripremili regularni izbori“, rekao je Ponoš u emisiji „Newsnight“ televizije N1.

PROČITAJTE JOŠ...

On je dodao da to nije naivan da će to biti lako ostvariti, jer je problem da i jedna stranka bude protiv.

Alternativa tome je da se ide u više kolona organizovanih na način da se poveća izlaznost i kumulativan rezultat opozicije.

„Zalažem se da radimo i nastupamo zajedno, ali ne možemo da čekamo doveka na to, zato smo mi iz Srbija Centra krenuli da radimo zajedno sa Demokratskom strankom i strankom Zajedno „, naglasio je Ponoš.

Ponoš nije želeo da kalkuliše koga bi lično zvao da se pridruži navedenom formatu, ali je naveo da je taj format otvoren.

On je kazao kako Aleksandru Vučiću ništa ne veruje, pa i na temu izbora, a da logika kaže da neće raspisati bilo kakve izbore da bi oni bili održani do kraja godine, nego će to najverovatnije biti na proleće.

Parlamentarni izbori, naglasio je, služiće mu da može da izbegne gubitak mnogih na lokalu, ako bi se održali odvojeno.

„Na neke izbore ne sme da izađe, jer zna da će ih izgubiti, a na neke ne sme jer nije ispunio preuzete obaveze oko Kosova“, ocenio je Ponoš.

Prema njegovom mišljenju, Vučiću je Srpska napredna stranka mehanizam na koji ostvaruje ličnu vlast, a Srbiju kao objekat na kome ispoljava tu vlast.

„Propagira kako se jede parizer, a ne zna kako se pravi sendvič. To je demagogija, odvraćanje pažnje od poraznih rezultata njegove vlasti. To je poraz društva, vređanje inteligencije građana… To nije posao šefa države, ta demamogija da on jede parizer kad putuje u inonstarnstvo su potpune gluposti i to je odlvačenje pažnje od nekih poraznih rezultata njegove vlasti“, konstatovao je Ponoš, koji objašnjava kako je to pošlo za rukom Vučiću.

„On je odgojio i vaspitao jednu publiku koje je dosta dovoljna da ga drži na vlasti i koja lepo gleda na to što on statira sa parizerom. Mi živimo u nekom dobu kad to ne bi trebalo da je tema. On okupi dva ministra, od kojih je jedan to veče već bio u jednom uglednom, skupom ribljem restoranu i jeo San Pjera. Nije to to“, podvlači Ponoš.

Upitan o efektima Vučićevog učešća na sednici Generalne Skupštine UN, Ponoš je rekao da ne očekuje neke značajnije iskorake po važnim temama, uključujući i Kosovo. Dešavaće se neki sastanci na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, ali nšta posebno važno jer se važni sastanci ozbiljno pripremaju unapred, a oni uspešni se obavljaju u prestonicama kojima je važno da se to desi baš kod njih.

„Ne vidim da će ova Generalna Skupština doneti nešto posebno veliko. Od pet velikih samo se Bajden pojavio. Neće rešavanje Kosova tamo biti glavna tema. To što se Vučić slikao na prijemu kod Nemaca, to su tri protokolarne rečenice“, zaključio je Ponoš.