Vlast pokušava da ono malo slobodnih medija koje trenutno postoji u Srbiji "dokrajči" novim Nacrtom zakona o elektronskim medijima. Izmene u ovoj oblasti su za sad zaustavljene, a opozicija poručuje režimu da ni ne pokušava da ih "progura" u skupštinsku proceduru, jer je to "ubistvo s predumišljajem" i pokušaj da se ugasi svaka reč kritike u ovoj državi.

Izmene Zakona o elektronskim medijima trebalo je da stupe na snagu do kraja godine, ali je to privremeno zaustavljeno. Onog trenutka kad su obelodanjene javnosti, deo opozicije je javno poručio da bi ulazak ovakvog predloga Zakona u skupštinsku proceduru značio gašenje drugačijeg, kritičkog mišljenja.

Najpre je potpredsednica Stranke slobode i pravde i šefica poslaničke grupe Pravca Evropa Marinika Tepić upozorila Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da im „ne padne na pamet da proguraju predložene medijske zakone“.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

„Ako proguraju ove medijske zakone, biće to ubistvo s predumišljajem za SBB, tj. TV N1 i Nova“, napisala je Tepić na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.

Ona je upozorila da će u toj situaciji ostati „samo bunkeri SNS klike“.

„Upozoravamo Vladu i Anu Brnabić da im ne padne na pamet da nam ovu režimsku i Telekomovu podvalu pošalju u Skupštinu“, poručila je Marinika Tepić.

Povod za drastičnije poteze opozicije

Narodni poslanik Vladeta Janković rekao je da ako Vladin Predlog zakona o elektronskim medijima bude usvojen u Skupštini Srbije, onda opozicija dobija pravo, odnosno opravdanje da preduzme nešto drastičnije.

Opozicija bi, naime, prema njegovom mišljenju, trebalo da se ujedini u zahtevu da dobije pet do sedam minuta u svakom dnevniku RTS-a „do poslednjeg četvrtka pred izbore“, i da sama predloži dvoje urednika koji bi taj deo dnevnika uređivali.

Vladeta Janković Foto: Nova

To je zahtev na koji će „naprednjačke legije vrisnuti“, uveren je Janković, ali je dodao i da bi, u slučaju da vlast odbije takav predlog, trebalo pribeći još drastičnijim merama.

PROČITAJTE JOŠ...

„To je, po meni, jedna apsolutna blokada ulaska i izlaska iz RTS-a, 24 sata, i da se ta stvar zaoštri do krajnje mere. Bez toga izbori nemaju smisla. Ako bi vlast preduzela drastične mere, onda smo već na sasvim drugom terenu. Znam da ovo možda zvuči i opasno, ali ne vidim drugo rešenje“, kazao je Janković.

„Manje slobode, manje prava, manje tačnih informacija“

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević za Nova.rs kaže da je režim Aleksandra Vučića rešio da ugasi poslednje oaze slobodne novinarske reči.

Srđan Milivojević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Reč je o jasnoj nameri režima da ugasi svaku reč kritike uperenu ka ovoj mafijaškoj vlasti. Namera režima da obaveže kablovske operatere da su obavezni da prenose program televizija koje zloupotrebljavaju nacionalne frekvencije kao javno dobro a u suštini su propagandni servis režima i da to još astronomski plate je poziv na mobilizaciju svih učesnika političkog života. Ako ovaj zakon prođe, on će predstavljati prekidač koji će ugasiti sve prozore ka istini. Zato najava donošenja ovog zakona zahteva hitnu mobilizaciju društvene opozicije gradana nivinara i svih slobodoljubivih ljudi“, poručio je Milivojević.

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović smatra da ćemo ukoliko ovaj zakon bude usvojen imati manje slobode, manje prava, manje tačnih informacija, ali i mnogo više lažnih vesti i prostačkih sadržaja.

Pavle Grbović, Skupština Srbije Foto:FoNet/Ana Paunković

„Ovakav predlog zakona ne rešava nijedan problem na koji opozicija, medijska udruženja i relevantne međunarodne organizacije godinama upozoravaju. Na ovaj način vlast želi da demonstrira golu silu i da pokaže kako imaju apsolutni suverenitet i moć da ugase svaki slobodan glas u Srbiji. Ukoliko ovaj zakon bude usvojen imaćemo manje slobode, manje prava, manje tačnih informacija, ali i mnogo više lažnih vesti i prostačkih sadržaja koji će biti i zakonski i institucionalno podržani. Dokle to može da dovede možemo da vidimo svakog dana zbog epidemije nasilja koja je zahvatila naše društvo, a koliko posledice takvog trovanja mogu biti strašne najbolje pokazuje slučaj “Mladenovac” i ubica koji je bio gotovo izmešten iz realnog već je potpuno srastao sa rijaliti svetom. Zbog toga je dobro što je usvajanje ovakvih zakona odloženo i što 17. decembra imamo šansu da sprečimo SNS da dobije većinu potrebnu kako bi nastavili sa daljim trovanjem društva“.

Kakve su izmene predviđene

Podsetimo, naš portal je objavio da će TV ponuda u 2024. godini izgledati značajno drugačije ukoliko nova verzija Zakona o elektronskim medijima, koja je nedavno prošla javnu raspravu bude usvojena na sednici Vlade, a zatim i u Skupštini Srbije.

Odredbe koje su uvedene mimo znanja članova Radne grupe podrazumevaju da će operatori biti dužni da numerišu kanale kako je previđeno zakonom, uz obavezu da na prva tri mesta idu programi javnog servisa (RTS 1, 2 i 3), a potom televizije sa nacionalnom frekvencijom – Pink, Hepi, B92 i Prva, kao i da će, ako operatori ne postignu dogovor o ceni sa navedenim televizijama, nju određivati REM.

To znači da će svi operatori u Srbiji biti u obavezi da emituju kanale sa nacionalnom frekvencijom i da za to plaćaju naknadu koju odredi Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

REM, tako, u isto vreme određuje cenu operateru i naređuje da ti kanali moraju biti u ponudi svih kablovskih operatora.

Ako se ta izmena usvoji, to će omogućiti dodatni pritisak na operatore i mogućnost njihovog gašenja, jer će REM određivati cene emitovanja za programe nacionalnih frekvencija.

Sličan slučaj dogodio se prošle godine, kada je vlasnik dve televizije sa nacionalnim frekvencijama – Prve i B92 – Srđan Milovanović od SBB-a tražio da u budućnosti plaća naknadu za ta dva kanala uvećanu za 1000 odsto. SBB je tada odbio ultimatum i poručio da će ukinuti te kanale iz svoje ponude, ukoliko Milovanović ne ostane pri ceni koju je kompanija SBB do tada plaćala. Da je izmena zakona bila na snazi, SBB ne bi imao mogućnost da Prvu i B92 isključi iz svoje ponude.

BONUS VIDEO: Javnost da se spremi za potpuni mrak 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar