Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ RADE PRELIĆ, Filip Krainčanić/Nova.rs/Printscreen

"Misija ODIHR-a za posmatranje lokalnih izbora u Srbiji u svom izveštaju za period od 30. aprila do 14. maja ukazuje da mediji 'nedosledno primenjuju zakon', da se izbori odvijaju u uslovima dominacije vladajuće stranke i Aleksandra Vučića čije ime je u nazivu svih lista i izražava 'zabrinutost zbog moguće kupovine glasova i pritisaka na birače' i tako potvrđuje ono što je jasno svima - da uslovi za organizaciju demokratskih izbora 2. juna ne postoje", izjavio je Branko Miljuš, poslanik i član Predsedništva Stranke slobode i pravde.

„Ovo što piše u izveštaju zapravo znači da vlast nije primenila niti jednu od prioritetnih preporuka ODIHR-a i da su izborni uslovi potpuno isti kao prošle godine“, tvrdi Miljuš

On objašnjava da usvojene izmene i dopune zakona o biračkom spisku „neće izbaciti iz biračkog spiska sve one koje naprednjaci protiv zakona upisuju više od pet godina, nego će ih smanjiti samo za one koji su prijavljeni u poslednjih pet meseci pred decembarske izbore, što je prema svim raspoloživim saznanjima jako mali broj“.

„Vlast ovim izborima, koje organizuje pod istim uslovima, pokušava da legalizuje decembarski izborni inženjering pomoću koga je opoziciji otela pobedu u Beogradu, dok u drugim gradovima broj odbornika u Skupštinama nije izraz volje birača nego naprednjačkih malverzacija“, ističe Miljuš.

On zaključuje da će rezultat svega biti „nova izborna prevara na kraju koje će Vučić i naprednjaci objaviti da imaju isti ili veći broj glasova nego u decembru, jer bi sve drugo bilo dokaz krađe glasova na prethodnim izborima, koju režim tvrdoglavo negira tvrdeći da su ti izbori bili najčisti, bez obzira na jasne dokaze o krađi koje su prikazali opozicija, domaći i međunarodni posmatrači i Evropski parlament“.

***

BONUS VIDEO – Đilas čita preporuke ODIHR prevedene sa srpskog na srpski

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare