Ivica Dačić i Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U uslovima turbulentne situacije u svetu i vremenima kada treba čvrsto držati kormilo, važno je da imamo dobar tim, Aleksandar Vučić predsednik, a ja premijer, izjavio je predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić i ocenio da je SPS državotvorna i patriotska stranka, sinonim za stabilnost, sigurnost, tradiciju i trajanje.

Povodom ukrajinske krize, on smatra važnim da Srbija ima izbalansiran stav, da ostane privržena očuvanju teritorijalnog integriteta, a da se ne ode u bilo kakvo uvođenje sankcija Rusiji.

„Mi smo u paradoksalnoj situaciji da nas one zemlje koje ne žele da povuku priznanje Kosova, guraju u sankcije Rusiji, koja nam je jedina brana ulasku Kosova u Ujedinjene nacije“, predočio je Dačić.

Prema njegovom uverenju, svaka naša svađa i narušavanje odnosa sa Rusijom imaće katastrofalne posledice po naš teritorijalni intregritet i suverenitet i to nije pitanje običnh odnosa prema Rusiji i Ukrajini, već odnosa prema Srbiji.

„Mi ne treba da budemo na strani Istoka ili Zapada, već na strani Srbije. Onaj ko se zalaže za uvođenje sankcija Rusiji, taj nije protiv Rusije, već protiv interesa Srbije“, ukazao je Dačić, upitan o pritiscima na Beograd da uvede sankcije Moskvi.

On svoj stav obrazlaže i odnosom Zapada prema premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, kojem ne mogu ništa da urade kako bi ga ubedili da dozvoli Srbima da na Kosovu glasaju na izborima 3. aprila.

„Jasno pokazuju na nisu na strani teritorijalnog integriteta Srbije i time su se diskvalifikovali za svaki ozbiljan vid razgovora da mi uvedemo sankcije bilo kome“, ocenio je Dačić.

Očekujem pritiske Evropske unije (EU) da se Srbija uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, rekao je on, ali je napomenuo da je Zapadni Balkan za EU region drugog reda prema kojem „imaju kolonijalni mentalitet“.

„Oni nikad nisu priznali da smo žrtve bilo čega, ali uprkos svemu ne smemo da odustanemo. Da cvilimo, ljubimo stopala, neće promeniti mišljenje. Vidite da su i Ukrajini rekli da će poboljšati odnose, ali o članstvu kad-tad“, uporedio je Dačić.

Pozivajući se na reči Dostojevskog o Rusiji, on je naglasio da mi treba prvo da postanemo Srbija, da malo više cenimo i poštujemo sebe, pa će nas i drugi više poštovati.

Dačić podseća da je bio premijer kada je Srbija počela pregovore o članstvu u EU i tada je rečeno da je njena obaveza da se postepeno usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom do ulaska u članstvo Unije.

Kako je poručio, nema nikakvih problema, neka kažu kada je to, pa ćemo se uskladiti – za pet, za pet godina, za 15 godina, za 15 godina, ako kažu za 30, onda za 30, a ako kažu nikad, e onda nećemo nikad.

Ukazao je, pri tome, na primere Severne Makedonije i Albanije koje su 100 odsto usaglašene sa spoljnom politikom EU, pa nisu dobile otvaranje pregovora o članstvu, već su dobile „mućak, a za mućak nije potreban nikakav napor“.

Podsećajući da je SPS, uz Srpsku naprednu stranku (SNS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), predlagač predsedničke kandidature Aleksandra Vučića, on je rekao da nema eksplicitnog dogovora sa Vučićem o tome ko će obavljati premijersku funkciju.

„Sasvim je logično da imamo svoje političke ciljeve i malo smo zaboravili da je prvi na listi uglavnom kandidat za premijera“, napomenuo je Dačić i sve one koji su kandidati za premijere pozvao da mu u debati izađu na crtu.

Spreman sam da preuzmem najvišu odgovornost, istakao je Dačić, koji za koaliciju SPS-Jedinstvena Srbija – Zeleni Srbije predviđa rezultat iznad 10 odsto na parlamentarnim i beogradskim izborima 3. aprila.

Upitan da li podržava odnos „starijeg“ koalicionog partnera koji pojedine kritički nastrojene medije naziva „tajkunskim“, on je odgovorio da je bio kofasilitator međupartijskog dijaloga, kojem je nekoliko puta prisustvovao i Vučić, kada je sagledano sve ono što se moglo uraditi da bi se smanjile tenzije i jezik mržnje u političkom diskursu.

„Imali smo korektne razgovore u kojima su učestvovali svi, osim Dragana Đilasa i Vuka Jeremića. Napravili smo nadzorna tela koja će se baviti medijima i mislim da je to iskorak dalje u pravcu toga da se uspostave pravila kojih se svi moraju pridržavati da bismo imali normalnu atmosferu“, rekao je Dačić.

„Tačno je da nisam išao na N1, ne znam ni da li ću ići, svako odlučuje za sebe“, dodao je on i ocenio da bi i mediji trebalo da poštuju neka pravila, da jezik pretnji ili pominjanje porodice, slagali se s nekim ili ne, ne bi trebalo da bude diskurs kojim se treba služiti u medijima.

Dačić tvrdi da se ne razume u pitanje rudarenja litijuma, ali podseća da se na sastancima različitih saziva vlada Srbije kojima je prisustvovao uvek govorilo o Rio Tintu i uopšte o rezervama u tom delu Srbije kao razvojnoj šansi.

On je protiv politizacije te teme, životna sredina je važna, to je pitanje vazduha, vode, zemlje, hrane, ali smatra i da ne možemo zemlju pretvoriti u zemlju šoping molova, restorana i kafića.

„Zemlja mora da ima i nekakvu industriju, da ekonomija ide ruku pod ruku sa ekologijom“, objasnio je Dačić, uz sugestiju da možda treba razmišljati o osnivanju državne rudarske korporacije koja bi pod svojom kontrolom imala istraživanja i eksploataciju ruda.

On očekuje da posle izbora, kakva god bude preraspodela funkcija, Vučić kao predsednik države nastavi dijalog sa Prištinom u Briselu, ali ističe da ni sam ne beži od teme i spreman je da preuzme odgovornost za najosetljivije teme i probleme sa kojima se država susreće.

Bonus video – Dačić nosilac svih SPS listi

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram