Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Narodni skup za odbranu Kosova i Metohije počeo je večeras na Andrićevom vencu ispred zgrade generalnog sekretarijata predsednika države, a za saobraćaj je zatvorena ulica Kralja Milana od Londona do Terazija.

Skup je organizovao Pokret za odbranu Kosova i Metohije, a među prisutnima su profesori Miloš Ković i Slobodan Samardžić i predsednik Dveri Boško Obradović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Oko zgrade je postavljena ograda, a prisutno je i obezbeđenje.

Jedino moguće rešnje u okviru za Kosovo je u okviru Rezolucije 1244 i najbolji način je da jedinstveno, hrabro i odlučno kažemo da nema predaje i da se ne pristaje na francusko-nemačko rešenje, poručio je večeras Mladen Obradović ispred Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Obradović je na „Narodnom skupu za odbranu Kosova“ rekao da narod „ne da vaskrslo Kosovo“, koje je ugroženije nego ikada u istoriji.

Srbi na Kosovu ostaju zbog vere u Boga i nema Srba bez Kosova polja i Vidovdanskog zaveta, rekao je Obradović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Kada govore da treba da ponizno pognemo glavu, znamo da to govore kukavice, a mi ne želimo da budemo poput onih koji su potpisali izdajničke sporazume, kao što su Briselski i Vašingtonski, rekao je Obradović. Demonstranti su tu da bi pružili ruku onome ko se pokaje i hoćemo da vidimo promenu srpske politike na delima, a ne na rečima“, rekao je Obradović i poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da bi, ako želi da mu Srbi poveruju, trebalo javno da prizna da je grešio u vezi sa Kosovom, a zatim da pozove sve koji su dokazali da im je Kosovo u srcu da se napravi zajedničla strategija o tom pitanju.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Pružamo ruku da dođe do promene, ali smo tu i ako do promene ne dođe“, poručio je Obradović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako prenosi N1, demonstranti zahtevaju poništavanje Briselskog i Vašingtonskog sporazuma uz vraćanje svih nadležnosti i organa države Srbije na KiM.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Drugi zahtev je izlazak iz pregovaračkog okvira pod okriljem Evropske unije i vraćanje pregovora pod pokroviteljstvom Ujedninjenih nacija uz učešće Rusije i Kine.

Od predsednika Srbije traže da pošalje pismo predsednicima Rusije i Kine, Vladimiru Putinu i Si Đinpingu, kojim će tražiti da stave veto na ulazak Kosova u Ujedinjene nacije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Demonstranti viču „Kosovo je Srbija“, a tokom obraćanja Mladena Obradovića upućene su pogrdne poruke Vučicu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

***

BONUS VIDEO – Da li je realan zahtev Srbije KFORu o povratku vojske na sever Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare