Potpredsednik Novog DSS Predrag Marsenić u intervjuu za novine “Nova” kaže da je jedino rešenje za kosovsku krizu da Srbija proglasi okupaciju dela teritorije.

“Da bi ovo bilo moguće, potrebna je smena ucenjene, korumpirane vlasti koja nije u stanju da štiti interese srpskog naroda i države Srbije kako na KiM tako i u ostatku zemlje”, navodi Marsenić.

Podržava odluku o vraćanju vojnog roka u Srbiji, ali smatra da ne bi trebalo da traje kraće od šest meseci

Situacija na severu KiM je izuzetno teška za Srbe koji tamo žive. Priština je preuzela upravljanje opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Da li je to praktično sprovođenje onoga što je Aleksandar Vučić prošle godine prihvatio Sporazumom u Ohridu?

Nakon Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kojim je vlast postepeno predavala srpske institucije na severu KiM, pre svega sudstvo, policiju, elektroenergetski sistem, na red je došao i tzv. Francusko – nemački sporazum i Sporazum iz Ohrida – implementacioni aneks, kojima Srbija priznaje dokumente, nacionalne simbole, pasoše, diplome i tablice svoje južne pokrajine, zatim teritorijalni integritet, suverenitet i ne protivi se članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Sve obaveze koje proističu iz ovih sporazuma, Aleksandar Vučić je prihvatio i time grubo prekršio Ustav Srbije ali pre svega prevario srpski narod na KiM i doveo ih u izuzetno tešku situaciju. Setite se samo šta je sve pričao, koliko ih je lagao na sastancima, koliko im je obećavao da će Srbija reagovati, da će postati vukovi ako ih neko bude lovio kao zečeve. Na kraju se on pretvorio u zeca, koji peče palačinke na bezbedno udaljenom mestu, u trenutku kad se na KiM dešava katastrofa.

PROČITAJTE JOŠ....

Šta je konkretno vaš predlog rešenja za situaciju na Kosovu i Metohiji?

Srbija mora jasno da pokaže da KiM smatra svojom južnom pokrajinom, koja ima položaj suštinske autonomije iz kog slede ustavne obaveze svih, napominjem svih, državnih organa da štite interese Srbije na KiM u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima. Za Novi DSS su tzv. Francusko – nemački sporazum i aneks iz Ohrida, ništavi sporazumi i ne mogu proizvoditi pravne posledice, samim tim moraju biti odbačeni u celini. Imajući u vidu kršenje Rezolucije 1244 SBUN, Srbija mora da proglasi okupaciju dela državne teritorije čime bi pokazala da nikad neće prestati sa borbom za očuvanje svoje teritorijalne celovitosti. Da bi ovo bilo moguće, potrebna je smena ucenjene, korumpirane vlasti koja nije u stanju da štiti interese srpskog naroda i države Srbije kako na KiM tako i u ostatku zemlje, što najbolje vidimo u slučaju rudnika litijuma.

Predrag Marsenić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Šta očekujete od sednice na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije o izmenama Zakona o rudarstvu i energetici, kojim se traži zabrana iskopavanja litijuma i bora? Mislite li da postoji mogućnost da neki poslanici vlasti podrže ovaj predlog?

U srpskoj stručnoj javnosti postoji većinski stav da je projekat rudnika litijuma štetan za životnu sredinu, da će ugroziti budućnost, ne samo doline Jadra već i mnogo šireg prostora u Srbiji. Isti stav u velikoj većini, imaju i građani naše zemlje kao i sve opozicione stranke. Zbog toga bi bilo važno da se taj Zakon izglasa ali imajući u vidu dosadašnje ponašanje poslanika SNS od kojih će to zavisiti, a ponašali su se kao trutovi u košnici koji nemaju sopstveno mišljenje i rade sve što im matica, u ovom slučaju Aleksandar Vučić naredi, ne mogu da kažem da sam optimista. Sednica će proći kao i sve prethodne, kao cirkuska predstava Srpske napredne stranke a da cirkus bude potpun, moguće je da će prisustvovati i honorarni portparol Rio Tinta, Aleksandar Vučić.

Bilo je mnogo polemike oko toga šta je zapravo zahtev opozicije, pa da tome stanemo na kraj. Da li je Novi DSS za trajnu zabranu iskopavanja litijuma ili mislite samo da taj posao ne bi trebalo poveriti ovoj vlasti?

Nezavisno od cene litijuma na svetskom tržištu a ona je značajno varirala i npr. 1998. godine je bila 95 dolara za kilogram, dok je danas približno 10 evra za kilogram, nezavisno od toga ko je na vlasti, nezavisno od interesa EU i želje da preko Srbije postignu nezavisnost po pitanju ključnih strateških sirovina, stav Novog DSS je da kopanja litijuma neće i ne može biti. Rizici po pitanju ekologije su veoma veliki i bez obzira ko je na vlasti, trajna zabrana eksploatacije litijuma i bora je jedino ispravno rešenje.

Predrag Marsenić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako komentarišete najavu vraćanja vojnog roka u Srbiji?

Tema vraćanja vojnog roka se od strane vlasti koristi za skretanje pažnje sa grešaka i zamazivanje očiju javnosti, pre svega zbog kraha kosovske politike. Vraćanje vojnog roka jeste strateški važna odluka i Novi DSS se za nju već dugo zalaže. S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo i na naš geopolitički položaj, smatramo da bi vojni rok trebalo da traje barem 6 meseci, kako bi regruti mogli da dobiju adekvatnu obuku.

Da li mislite da bi zbog aktuelne litijumske i kosovske krize, trebalo raspisati nove parlamentarne izbore u Srbiji?

Izbori su uvek dobro rešenje za izlaz iz krize a posebno kad je kriza posledica katastrofalnih poteza vlasti. Kosovska politika Aleksandra Vučića doživela je potpuni krah. Srbi na KiM su postali plen albanskih secesionista uz vidno odsustvo reakcije Zapada. Sva obećanja vlasti po pitanju prestanka projekta rudnika litijuma, pokazala su se kao laž i građani su prevareni. Korupcija je u potpunosti zarobila naše društvo. Na delu je nastavak promocije kriminala u rijaliti programima na medijima sa nacionalnom frekvencijom. Osim sistema krađe, ne postoji nijedan drugi sistem. Sve to jasno ukazuje da vlast mora da ode.

Pod kojim uslovima i da li mislite da bi opozicija trebalo da izađe u jednoj ili dve kolone?

Na našu žalost Srbija nije ni demokratska ni pravna država, a nije ni država koja ima slobodne, fer i demokratske izbore. Izborne mahinacije koje smo videli u prethodnom periodu, lažne prijave prebivališta, lažni birački spiskovi, ucene ljudi, kupovina glasova, medijske manipulacije, su nešto što je postao standard ponašanja Srpske napredne stranke. Zato je pitanje izbornih uslova ključno u ovom trenutku. Oni se moraju popraviti pre svega kroz učešće opozicije u samoj organizaciji izbora, kontroli biračkog spiska, kontroli čitavog izbornog procesa i oslobađanju medija. Bez toga ni sledeći izbori neće biti demokratski i neće odslikavati pravo raspoloženje građana. Tek kad završimo taj posao i dobijemo fer izbore, možemo govoriti o eventualnim kolonama.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare