Miloš Tubić Foto Miloš Pantović

Mi na ove izbore ne izlazimo da budemo učesnici, nego pobednici. Novi Sad će biti prvi slobodan grad u Srbiji, kaže u intervjuu za novine “Nova” predsednik Gradskog odbora Novog DSS Miloš Tubić, prognozirajući rezultat izbora u ovom gradu.

Odgovara i na pitanje da li se osećao prozvanim kad je lider njegove stranke Miloš Jovanović rekao da deo opozicije izlazi na izbore kao ovce na šišanje. Objašnjava kako je LSV postao prihvatljiv za saradnju, iako su do prošle godine bili u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, a govori i o mogućnosti postizborne saradnje sa doktorom Branimirom Nestorovićem.

Lider Vaše stranke Miloš Jovanović zalaže se za bojkot izbora, zbog čega ste vi doneli odluku da izađete u Novom Sadu?

Beograd je nesumnjivo prednjačio sa neregularnostima i izbornom krađom, jer je vlast procenila da su ozbiljne šanse opozicije da pobedi u glavnom gradu. Zato smo u njemu imali Arenu kao dispečerski centar za kupljene glasove i dovođenje birača iz svih delova Srbije, Male Krsne i slične izborne prevare. Ubeđen sam da je ispravna odluka predsednika Novog DSS da se u glavnom gradu izbori bojkotuju, jer je vrlo malo vremena bilo da se poboljšaju izborni uslovi. U Novom Sadu je takođe bilo nepravilnosti, ali su izborni rezultati u decembru pokazali da je SNS i pored svih pritisaka na glasače, kupovinu glasova i izborne krađe dobila svega 39 odsto podrške građana, što je za njih najgori rezultat u čitavoj Srbiji. Ako obezbedimo dobru kontrolu izbora, a hoćemo, Novi Sad bi mogao biti prvi slobodan grad u Srbiji. Zato smo izbornu listu cele opozicije nazvali Udruženi za slobodan Novi Sad.

Miloš Jovanović gost u emisij Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Gospodin Jovanović je u više navrata rekao da su oni koji izlaze na izbore na njih idu kao „ovce na šišanje“. Da li se osećate prozvanim?

Naša stranka koja baštini demokratiju kao jednu od glavnih vrednosti je donela odluku da svaki odbor ima slobodu da sam odluči da li da izađe na izbore ili ne. S obzirom da su u Novom Sadu sve stranke donele odluku da izlaze na izbore, uključujući i našeg najbližeg koalicionog patrnera POKS iz koalicije NADA, takvu odluku smo doneli i mi. Ubeđeni smo da bez desnog krila na našoj zajedničkoj listi, nije moguća pobeda opozicije. Mi u gradskom odboru Novog DSS-a u Novom Sadu ne bežimo od odgovornosti, i u slučaju izbornog neuspeha, ali ni od odgovornosti u vođenju grada- da oslobodimo Novi Sad.

U Novom Sadu opozicija izlazi u najširem formatu, kako je došlo do toga?

Ponosan sam na svoj grad Novi Sad što smo uspeli da objedinimo celu opoziciju, i desnicu i levicu, i nacionalnu i građansku, oko našeg zajedničkog programa i ideje da učinimo promene u našem gradu nakon 12 godina vladavine SNS. Uspeli smo da ideološke razlike koje nesumnjivo postoje kada su u pitanju državne teme, stavimo po strani i da se udružimo oko lokalnih tema koji se tiču svakog Novosađanina, a to je da ponudimo konkretan program za rešavanje problema saobraćajnih gužvi i zagađenja, urbanističkog haosa koji postoji, da oslobodimo administraciju stega partijskog sistema, formiramo više gradskih opština da građani sami odlučuju kako će urediti svoje mesto u kome žive, uvedemo laki podzemni i nadzemni šinski saobraćaj, izgradimo veletržnicu i tako dalje.

Foto:Nenad Mihajlovic

Kako je LSV postao prihvatljiv za saradnju kada je do prošle godine bio u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom?

Novi DSS nema ništa zajedničko sa LSV u ideološkom smislu i mi od naše prepoznatljive i dosledne nacionalne politike nikada nećemo odustati. Kada je reč o gradskim temama, sve stranke koalicije Udruženi za slobodan Novi Sad su se usaglasile oko programa razvoja grada, a među njima je i ova stranka, kao i oko toga da nema saradnje sa SNS. To je bilo dovoljno za nas za saradnju na gradskom nivou, odnosno učešće na zajedničkoj izbornoj listi sa ostalim strankama opozicije, sa ciljem da Novi Sad postane prvi slobodan grad u Srbiji

Ko je vaš kandidat za gradonačelnika?

Ovo nisu izbori za gradonačelnika, nego za 78 odbornika Skupštine grada i ne treba varati građane da je drugačije. Odobrnici između sebe posle izbora biraju gradonačelnika, a to će učiniti na osnovu njegovog programa, biografije i toga da li ima skupštinsku većinu. Jedino je isključena mogućnost saradnje sa SNS. Tu stavku smo uneli čak i u naš koalicioni sporazum i svi potpisali, svih 12 stranaka i grupa građana.

Govorili ste u prethodnom periodu o fantomskim biračima u Novom Sadu, uskoro će u Skupštini biti izglasan zakon kojim će se onemogućiti biračima koji su promenili prebivališta nakon 3. jula 2023. godine da glasaju na novoj adresi. Koliko će to popraviti izborne uslove?

Vlast SNS-a i njenih koalicionih partnera kao i od svega, tako i od ovih kozmetičkih promena pravi farsu i šarenu lažu. Izborni uslovi se ne menjaju 20 dana pred izbore i jednostavno ne postoji vremena da se sprovedu ove promene, nema jasno definisane kontrole biračkog spiska, nadzora nad sprovođenjem i primenom ove izmene Zakona. Zato je jedan od naša tri glavna zahteva za poboljšanje izbornih uslova bio formiranje komisije koja bi imala izvršna ovlašćenja za sređivanje biračkog spiska. Ne verujemo u dobru volju vladajuće većine, s obzirom da oni i dalje dovode birače da glasaju u opštinama gde nemaju stalno prebivalište. Međutim, i pored svih ovih izbornih marifetluka, Novi Sad će od 2. juna biti slobodan grad, a ne grad jedne partije i njihovih ličnih interesa.

Veliki broj fantomskih listi kandidovao se na izborima u Novom Sadu, koliko će to uticati na konačni rezultat?

Mi smo to očekivali i nije nas puno zabrinulo. Mi ćemo imati jednu prilično referendumsku atmosferu u Novom Sadu u kojoj imate stranke okupljene oko vlasti, SNS, SPS, SRS, Vulina i sa druge strane 12 opozicionih stranaka i grupa građana na jednoj izbornoj listi. Ubeđen sam da te fantomske izborne liste koje su juče nastale, a za jedan dan mogu da skupe 1.000 potpisa ispred notara, neće uzeti veliki broj glasova i da neće odvući puno glasova opoziciji.

Da li će opozicija pobediti u Novom Sadu?

Ubeđen sam u našu pobedu. Mi ne izlazimo na njih da budemo učesnici, nego pobednici. Imamo kvalitetne ljude koji se ne kriju iza lidera iz Beograda, kao što čini na primer SNS i neke druge liste. Pa, neće Aleksandar Vučić da upravlja gradom, a pritom je on sam izjavio da su njegovi saradnici nesposobni i da nije njega ne bi dobili glasove građana. Imamo kvalitetan program. Ubeđen sam da će to Novosađani prepoznati i dati nam šansu da Novi Sad vratimo svojim građanima i istrgnemo ga iz kandži SNS koja ga tretita već 12 godina kao svoj partijski plen.

Branimir Nestorović. Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Ukoliko ne budete samostalno imali većinu da li bi koalicija sa Branimirom Nestorovićem bila prihvatljiva?

Ne isključujemo mogućnost saradnje ni sa kim ko je za promene u gradu i sa kime možemo da se usaglasimo oko programa i vizije razvoja našeg grada. Ovde se radi o gradskim temama, a ne o tome ko kako gleda na situaciju oko Kosova i Metohije, Republike Srpske ili toga da li će postojati obavezno služenje vojske. Inače, mi se i oko ovoga slažemo sa njima. Skupština grada Novog Sada odlučuje o komunalnim temema, kako građani da imaju bolje uslove za život u svojim sredinama. Zbog toga sam optimista da će se svi posle izbora udružiti protiv naprednjaka koji su pokazali da ne umeju da vode grad.

BONUS VIDEO: Nosilac liste za Novi Sad – Osetili smo duh pobede 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar