Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Tražimo ostavke Aleksandra Vučića i cele Vlade, kao i vanredne izbore na svim nivoima. Nemamo ništa protiv povećanja cenzusa, ali se to ne radi pred izbore”, kaže u intervjuu za “Novu” Boško Obradović, lider Dveri. On za naš list govori i o tome ko bi za njegov pokret bio prihvatljiv koalicioni partner i da li bi poput Miloša Jovanovića prihvatio repliku srednjovekovnog mača od ministra Miloša Vučevića. Komentarišući milionske donacije SPC navodi da ta crkva kao “najvažnija nacionalna ustanova” i treba da ima posebnu podršku od države.

Aleksandar Vučić je rekao da samo jedan iz opozicije treba da traži izbore i da će ih dobiti. Hoćete li vi da ih tražite?

Tražimo ostavku predsednika Republike Aleksandra Vučića i kompletne Vlade Srbije, kao i vanredne izvore na svim nivoima, još od 27. februara kada je Vučić u Briselu prihvatio da sprovodi protivustavni francusko – nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo.

Vučić je nedavno najavio povećanje izbornog cenzusa na pet odsto za stranke, a sedam odsto za koalicije. Očekujete li da će se to dogoditi i kako bi to moglo da se odrazi na Dveri?

Srpski pokret Dveri beleži konstantan rast rejtinga posle prošlogodišnjih izbora zahvaljujući upravo skupštinskim nastupima i našim novim kampanjama kao što je „Jedna je majka“, koja je posvećena obnovi i unapređenju stanja u svim porodilištima u Srbiji, boljoj medicinskoj usluzi i svakoj drugoj vrsti pomoći trudnicama i porodiljama. Takođe, Dveri su danas jedina aktivno prisutna politička organizacija na terenu koja svakodnevno drži štandove širom Srbije i komunicira sa građanima. Nemamo nikakav problem sa povećanjem cenzusa, s tim što smatramo da je reforma izbornog sistema u demokratskim zemljama stvar dogovora između vlasti i opozicije, kao i da se nikada ne vrši uoči izbora i važi ne za prve već za druge sledeće izbore.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko raspiše izbore, ko je iz opozicije za vas prihvatljiv koalicioni partner?

Mi već imamo odličnu saradnju unutar državotvornog bloka patriotske opozicije, gde bih posebno izdvojio Srpsku stranku Zavetnici, na čelu sa Milicom Đurđević Stamenkovski i Pokret za obnovu Kosova i Metohije na čelu sa prof. dr Milošem Kovićem. Lično smatram da patriotska opozicija na sledeće izbore na svim nivoima treba da izađe ujedinjena u jedan zajednički predizborni blok koji bi dobio najmanje između 15 i 20 odsto glasova, a samim činom formiranja postao najveća opoziciona politička snaga i druga politička opcija u Srbiji.

Ministar odbrane Miloš Vučević uručio je replike srpskih srednjovekovnih mačeva polaznicima 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, a primili su ih i poslanica SNS Sandra Božić i poslanik Novog DSS Miloš Jovanović. Kako to komentarišete? Kako biste postupili da ste na mestu Jovanovića?

U normalna vremena je normalno da se političari stalno usavršavaju u poslu kojim se bave, kao što sam i sam prošle godine završio master studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Ovo se posebno odnosi na visoke studije bezbednosti pri Ministarstvu odbrane, ali ovo danas nisu normalna vremena niti ova vlast vodi državu na ispravan način. Zato bih izbegao tako nešto u korumpiranom sistemu koji su sadašnji vlastodršci potpuno ukaljali i obesmislili.

Na desetine miliona evra je poslednjih godina Vlada Srbije donirala SPC samo za izgradnju Hrama Svetog Save, a milione je dobila i po raznim drugim osnovama. Krajem juna iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno je još četiri miliona evra. Da li je to za vas prihvatljivo, naročito imajući u vidu da se teško obolela deca iz Srbije leče SMS porukama?

Koliko mi je poznato, država je uvek podržavala sve tradicionalne verske zajednice u Srbiji, a ne samo SPC, i to tako i treba da bude. SPC je najstarija i najvažnija nacionalna ustanova srpskoga naroda i treba da ima posebnu pažnju i podršku od strane države.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Situacija na Kosovu je napetija nego ikad u poslednjih 10 godina, učestala su hapšenja Srba, a Aljbin Kurti ne popušta pod zahtevima međunarodne zajednice. Šta uraditi, a da ne dođe do ozbiljnih sukoba?

Da li to znači da Srbi i država Srbija treba da popuste i da se odreknu dela svoje državne teritorije? Nikada u srpskoj istoriji nije bilo lako biti Srbin, i opstajati na ovoj geopolitičkoj raskrsnici na kojoj smo izgradili našu kuću. Albanske vođe, uz konstantnu podršku zapadnih centara moći, neće stati dok ne formiraju Veliku Albaniju, koja predstavlja ogromnu bezbednosnu pretnju ne samo za Srbiju već i za druge zemlje u okruženju, kao što su Grčka, S. Makedonija i Crna Gora.

Do nas je da ne priznamo lažnu državu Kosovo i da se borimo za reintegraciju KiM u puni ustavno – pravni poredak države Srbije. Za to su nam potrebni saveznici, a to je više od polovine država sveta koje nisu priznale kosovsku nezavisnost i koje poštuju naš teritorijalni integritet i suverenitet. Geopolitičke promene koje su u toku doneće i preispitivanje dosadašnje politike prema KiM od strane pojedinih zapadnih država, kao što je to već slučaj u Mađarskoj ili Nemačkoj, gde je jedna parlamentarna politička stranka zatražila da Bundestag povuče priznanje lažne države Kosovo.

PROČITAJTE JOŠ...

Utisak je da je desnica nikad tiša, bar što se tiče Narodne skupštine. Zašto je to tako?

Poslanička grupa Srpski pokret Dveri – Patriotski blok je najaktivnija poslanička grupa u novom sazivu Narodne skupštine, što se vidi već po broju predatih inicijativa u skupštinsku proceduru. Predali smo više od 40 različitih predloga izmena i dopuna zakona, rezolucija, deklaracija, preporuka Vladi Srbije ili zahteva za formiranje skupštinskih anketih odbora i komisija. Tako smo građanima pokazali šta bismo mi radili da smo danas na vlasti. Uz to, narodni poslanici Dveri redovno drže konferencije za medije, primaju građane u poslaničkom klubu, govore u plenumu i na sednicama skupštinskih odbora, a postavili smo i veliki broj poslaničkih pitanja u ime građana čiji se problemi ne rešavaju.

BONUS VIDEO Boško Obradović na protestu Srbija protiv nasilja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare