Foto: TANJUG/Kosovo Police via AP

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je ocenio danas da je Beograd odgovoran za oružani sukob Srba i policije Kosova u nedelju ujutro kod Banjske.

U saopštenju je taj sukob okarakterisao kao „upad banjske grupe na sever Kosova“, te ocenio da se taj upad mogao očekivati s obzirom na ponašanje Beograda tokom poslednjih meseci.

Naveo je da to „predstavlja pokušaj Beograda da izazove sukobe“ kako bi srpska vojska ušla da zaštiti srpski narod na severu i tako ostvarila podelu Kosova“.

„Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u UN, pojačano prisustvo Vojske Srbije u blizini granice sa Kosovom, grafiti ‘Kad se vojska na Kosovo vrati’, samo su neki od znakova koji su ukazivali na napade kao ovaj u Banjskoj“, piše u saopštenju.

Helsinški odbor je naveo da je Srbija, „iako se krivac u Beogradu, koji je direktno odgovoran za ovaj napad, još ne zna, prešla crvenu liniju, koju, kako je dodao, Zapad ne može tolerisati.

Ocenio je i da je „brutalna kampanja dehumanizacije kosovskih Albanaca i diskreditacija kosovskog rukovodstva od dolaska Aljbina Kurtija na vlast“ radikaliozovala javno mnjenje u Srbiji, mobilšući, kako je ukazao, tako građane za nove sukobe.

Iz Helsinškog odbora navode da je „gotovo stvoren konsenzus u javnom mnjenju“, koji definišu ne samo političari na vlasti i njihovi mediji, već i, kako ukazuju, većina akademske elite stavom da je Kurti isključivo odgovoran za neuspeh svih pregovora.

Ocenjeno je da su „kosovski Srbi, na koje Vučić pokušava da prebaci odgovornost, sve vreme njegovi taoci“, kao što su, kako se navodi u saopštenju, Srbi u regionu bili taoci, a potom i žrtve“ režima Slobodana Miloševića iz deveedesetih godina prošlog veka.

„Ukoliko Vučić zaista, kako tvrdi, nije znao šta se dešava, postavlja se pitanje ko je ključna figura u Beogradu“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je upad banjske grupe na sever Kosova „ozbiljan pokazatelj u kojem pravcu stvari mogu krenuti“ ukoliko se, kako se navodi, politika Zapada na Balkanu ne resetuje.

„Pozivamo zemlje Kvinte (SAD, Italija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija) da od Srbije dosledno zahtevaju sprovođenje već postavljenih zahteva – uvođenje sankcija Rusiji i priznanje Kosova, stoji još u saopštenju Helsinškog odbora.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar