Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Nekadašnja zamenica predsednika Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Vesna Marković ocenila je da je ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko izjavom o statusu Kosova i Metohije poslao jasnu poruku da će Moskva koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarila svoje ciljeve u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini. Marković je za istraživačko-izdavački centar Demostat kazala da izjava ambasadora, koji je ocenio da će status Kosova i Metohije biti definisan "po završetku sukoba sa Zapadom u Ukrajini u kom će sigurno pobediti Rusija", pokazuje po drugi put da ruski zvaničnici povezuju rešavanje tog pitanja sa ratom u Ukrajini. Prvi put, kako je navela, bilo je to kada se predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao na kosovski presedan.

„Međutim, ambasador Rusije u Srbiji u svom intervjuu bio je neuporedivo direktniji i jasniji, stavljajući nam do znanja šta su stvarni interesi Rusije na Balkanu i da će koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarili svoje ciljeve vezane za okončanje rata u Ukrajini“, kazala je Marković, bivša poslanica Srpske napredne stranke.

Prema njenom mišljenju, Bocan-Harčenko nije poslao poruku samo Beogradu, već, koristeći sadašnji razvoj događaja u vezi sa francusko-nemačkim planom, i Evropskoj uniji i SAD, da je Rusija spremna na neku vrstu dogovora, odnosno trgovine sa zapadnim zemljama.

Ocenila je da je Bocan Harčenko direktno poručio da će se pitanje statusa Kosova i Metohije rešavati zajedno sa ukrajinskim sukobom.

„Iako je ovakva poruka poslata Srbiji potpuna novina, sigurna sam da nam je razjasnila nedoumice koje smo imali kada su u pitanju interesi Rusije na Balkanu“, rekla je Marković.

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je za Demostat da se Rusija dugo nije oglašavala u Srbiji, pogotovo ne po pitanju Kosova, te da je zato intervju ruskog ambasadora veoma važan.

PROČITAJTE JOŠ

Janjić smatra da ruski ambasador i dalje smatra da je uloga Moskve vrlo važna, gotovo jednaka kao uloga Kvinte, kao da nije svestan da „više ne postoji Kontakt grupa za Balkan“ i da sad taj posao vode drugi.

„Ovaj intervju treba shvatiti kao pretenzije da je Rusija još uvek u igri i da može biti neka vrsta monitora ili korektora grupe Kvinte“, rekao je Janjić.

On je ocenio da je Bocan Harčenko izjavom da će za Rusiju, kad je reč o članstvu Kosova u UN, biti od značaja stav Beograda, faktički „prepustio vruć krompir Srbiji“.

Ta poruka, prema rečima Janjića, je nešto drugačija od poruka ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i Vladimira Putina pred rat u Ukrajini, kada su govorili da će pratiti ono što Beograd radi, ali da se to ne odnosi na poziciju Kosova u Ujedinjenim nacijama.

„Svu odgovornost za odluke je prebacio na Vučića, na sadašnju vlast, a to znači da onda mora i unutar te vladajuće koalicije svi da se preispituju šta je sada ruski interes. To ne znate iz intervjua, kad je u pitanju Kosovo“, rekao je Janjić.

Naveo je i da argumenti ruskog ambasadora idu u prilog svima u Srbiji koji smatraju da treba odbiti francusko-nemački plan.

Janjić je dodao da se, iako se Bocan Harčenko o tome nije direktno izjašnjavao u intervjuu, vidi da „nema one srdačnosti od ranije, nema onoga da smo prijatelji, nema zaklinjanja u večno bratstvo“.

Ocenio je i da Rusija „nikada nije do kraja verovala Vučiću, te da je više verovala Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću“.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je u intervjuu za agenciju Beta da će konačan status Kosova i Metohije biti definisan „u drugim geopolitičkim uslovima“, po završetku „sukoba sa Zapadom na teritoriji Ukrajine“ u kojem će „sigurno pobediti Rusija“.

Bocan-Harčenko je kazao da je razumeo da francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja nije prihvatljiv za Srbiju, jer predviđa neprotivljenje Srbije da Kosovo postane član svih međunarodnih organizacija.

BONUS VIDEO Šta dalje oko Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar