Foto: Printscreen BNTV

Danas se navršava 27. godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske pod komandom Milana Lukića, na železničkoj stanici u Štrpcima ( BiH ), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar izveli i ubili 20 putnika.

Tog 27. februara 1993 godine, oteti putnici, većinom državljani SR Jugoslavije, uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice, a među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine, su potom likvidirani.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve dok je telo Halila Zupčevića pronađeno krajem 2009, godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još uvek se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin.

Za zločin su do sada pravnosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Nebojša Ranisavljević osuđen je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine na kaznu zatvora u trajanju od 15. godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za zločin u Štrpcima trenutno su u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS, i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi se postupak protiv petorice pripadnika Višegradske brigade VRS za zločin koji je počinjen u Štrpcima, koji se terete kao neposredni počinioci.

NVO traže pravdu za žrtve

Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava saopštili su danas da pamte zločin koji je nad nesrpkim stanovništvom počinjen 1993. godine u mestu Štrpci i podsetili da porodice žrtava 27. godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji.

„Porodice žrtava 27 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji, kao i na status porodica civilnih žrtava rata. Prošlo je 27 godina u čekanju priznanja, odgovornog odnosa i memorijalizacije žrtava od strane institucija Srbije“, navodi se u saopštenju za javnost.