Sve opozicione izborne liste u Novom Sadu, „Udruženi za slobodan Novi Sad“ koju čini 12 opozicionih stranaka, pokreta i grupa građana, „Dr Savo Manojlović - I ja sam Novi Sad – Kreni promeni“ i „ Heroji - Miša Bačulov“ održale su zajedničko obraćanje javnosti u kojem su istakle da posle izbora neće sarađivati sa SNS ni na koji način i da će zajedno sprečiti pokušaje prekrajanja izborne volje građana, ako je bude bilo.

„Ove izborne liste činiće buduću većinu u Skupštini grada Novog Sada. One će Novi Sad učiniti prvim slobodnim gradom u Srbiji. Potrebno je samo da ponovimo izborni rezultat iz decembra kada je SNS sa svim strankama koje čine njihovu sadašnju koaliciju dobila 45, a opozicija 55 odsto glasova. Pobedili smo ih tada, sada ćemo ih pobediti još ubedljivije. Novi Sad je spreman za promene i to se mora desiti. Vreme je da Novim Sadom upravljaju njegovi građani, a ne centri moći van našeg grada“, izjavio je jedan od nosilaca liste Udruženi za slobodan Novi Sad, Borislav Novaković.

Njegov koalicioni kolega iz Kreni promeni najavio je da su za izbore spremni i kontrolori:

Novi Sad, Obraćanja opozicije Foto: Ana Hegediš Lalić/Nova.rs

„Jedan od osnovnih preduslova za pobedu opozicije jeste dogovor o zajedničkoj kontroli izbora. Spremili smo zajedno preko 1000 kontrolora koji će budno motriti šta se događa na biračkim mestima i postigli saglasnost da koordinisano delujemo na izborni dan. U Novom Sadu nema bojkota i celokupna opozicija izlazi na izbore. Izlazimo na izbore na različitim listama, ali smo jedinstveni u nameri da sačuvamo svaki glas građana Novog Sada. Dogovorom da zajedno kontrolišemo izbore opozicija je pokazala odgovornost prema građanima i visok stepen zrelosti prema situaciji u kojoj se nalazimo.Uvereni smo da ukoliko izađemo masovno na izbore da ćemo posle drugog juna biti u situaciji da dođemo do smene naprednjačke vlasti i željenih promena“, izjavio je prvi na listi kandidata za odbornike sa izborne liste Dr Savo Manojlović – I ja sam Novi Sad – Kreni promeni, Danilo Babić.

Pre obraćanja javnosti, kandidati ujedinjene opozicije podneli su i krivičnu prijavu zbog kupovine glasova:

„Jutros smo podneli krivične prijave protiv osumnjičenih za organizovanje kupovine glasova u Novom Sadu, a podnećemo ih još jer smo uspeli potpuno da razotkrijemo njihove namere i mrežu od 50 ljudi koje je SNS angažovao za kupovinu glasova. Znamo sve detalje, ko su ti ljudi, njihove lokacije gde će okupljati glasače kao i koliko im novca nude. Imamo način da to sprečimo i nećemo im dozvoliti da sprovedu ono što su zamislili. Osim ovoga, naglašavam da je fotografisanje glasačkog listića krivično delo i da će naši kontrolori posebnu pažnju posvetiti tome, podnositi prijave protiv takvih lica i sprečiti ovaj deo lanca kupovine glasova. Očigledno, izborna pravila nisu ravnopravna za sve, ali pobedićemo ih i po njihovim pravilima i uslovima. Jasno je da se stide svojih kandidata iz Novog Sada, čim ih kriju kao zmija noge.

Novi Sad, Obraćanja opozicije Foto: Ana Hegediš Lalić/Nova.rs

Za razliku od njih, mi svi izlazimo na izbore pod svojim imenom, sa svojim biografijama i uspesima koje imamo i bez politike“, izjavio je nosilac izborne liste „Heroji“, Miša Bačulov.

Prvi na listi kandidata za odbornike Udruženi za slobodan Novi Sad, Miloš Tubić rekao je da „SNS doživljava proces raspadanja u Novom Sadu i nalaze se u potpunom rasulu“.

„Neće im pomoći nikakvi marifetluci na dan izbora, jer mi to nećemo dozvoliti.Jasna većinska volja građana je na strani opozicije, ali posle naše pobede mi nećemo sprovoditi revanšizam kao što su drugi činili. Očekujem da će nam čestitati na pobedi i mirno napustiti funkcije i fotelje, jer smo mi komšije i treba da živimo u ovom gradu i posle izbora“, izjavio je Tubić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare