Branko Ružić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Branko Ružić, koji je pre dve nedelje podneo neopozivu ostavku na funkciju ministra prosvete, i dalje nije razrešen. Iako je njegova ostavka mogla da bude “primljena k znanju” na sednici Skupštine koja je u toku, iz nepoznatog razloga još nije stavljena na dnevni red.

Jedini koji je zbog tragediji u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” podneo ostavku bio je Branko Ružić, ministar prosvete. On je to učinio 7. maja nakon velikog pritiska javnosti i to četiri dana nakon masovnog ubistva na Vračaru.

“U smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Republike Srbije, koja mi je uvek na prvom mestu, doneo sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima. Podnosim neopozivu ostavku na poziciju ministra prosvete u Vladi Srbije. Upoznati ste sa činjenicom da sam ostavku ponudio momentalno onog dana kada se tragedija dogodila”, napisao je između ostalog Ružić u ostavci.

Iako je ona neopoziva, Ružić je formalno i dalje ministar prosvete. Njegova ostavka do danas nije konstatovana u Skupštini Srbije, koje ga je formalno postavila na tu poziciju.

U Zakonu o Vladi piše da ministar, u ovom slučaju Branko Ružić, upućuje ostavku predsedniku Vlade (premijerki Ani Brnabić). Prema proceduri, premijerka je potom prosleđuje predsedniku Narodne skupštine, odnosno Vladimiru Orliću. U Zakonu piše da potom parlament na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je ministar podneo ostavku, čime mu zapravo prestaje mandat.

Međutim, do danas nije objavljeno da li je Ružićeva ostavka stigla do kabineta Vladimira Orlića. Izvesno je da predsednik Skupštine nije iskoristio mogućnost da je stavi na dnevni red sednice koja je u toku.

Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Upravo na toj sednici raspravlja se o okolnostima koje su dovele do tragedija na Vračaru i selima u okolini Mladenovca i Smedereva, a sudeći po dnevnom redu, narednih dana poslanici će glasati o nepoverenju ministru policije Bratislavu Gašiću.

Međutim, ne očekuje se da će vladajuća većina podržati Gašićevu smenu. To se može zaključiti iz izjave predsednika SNS Aleksandra Vučića.

“Ne pada nam na pamet da smenjujemo Gašića, koji odlično radi svoj posao, možemo da vam izađemo u susret i da smenimo Vladu, ali morate da sačekate 26. maj. Možemo o svemu da razgovaram – rijaliti, REM, ali vi nećete da razgovarate“, rekao je nedavno Vučić i istakao da je posao policije da deluje represivno, a ne preventivno.

Bratislav Gašić Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ni Bratislavu Gašić ne pada na pamet da podnese ostavku. Govoreći o zahtevima da bude smenjen, on je naveo da „nema problema i da mogu uvek da idu na izbore“.

„Što se tiče mog ličnog digniteta i integriteta i svega. Postoji on i te kako jako. Ali postoji i moj+ šef i moj predsednik i moja stranka zbog koje sam ja, kao jedan jedini Srbin u istoriji, mogao da budem ministar odbrane, policije i direktor BIA. Hvala mom šefu i mojoj stranci na tome. Bez njihove podrške ja to ne bih mogao da budem“, istakao je Gašić.

BONUS VIDEO Andrej Ivanji: Ostavka Ružića je samo saniranja štete velikog srozavanja rejtinga vladajućih stranaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare