Angela Merkel i Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Malo je onih koji su očekivali da će nemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa predsednikom Srbije u Beogradu, govoriti o litijumu. Verovatno naivno, ali očekivalo se da glavne teme i poruke odlazeće kancelarke budu vezane za ono što Srbiji decenijama stoji kao omča oko vrata - rešavanje kosovskog pitanja i proces pristupanja Evropskoj uniji, koji su već dugo “na aparatima”. Umesto toga litijum i otvaranje rudnika u Srbiji, postadoše tema svih tema. Prema mišljenju sagovornika lista “Nova” kancelarka je zapravo potvrdila da je Srbija izabrana da bude nova “žrtvena zona” zarad opšteg dobra.

Iako se tome protivi vaskolika srpska i stručna i nestručna javnost, litijum je bio jedna od glavnih tema na sastanku nemačke kancelarke i srpskog predsednika.

“Ako se interesuje ceo svet, onda se interesujemo i mi. Imamo veliki broj investicija u oblasti auto-industrije, upravo i u Srbiji i svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i baterijske ćelije. Stoga je to bila tema naših razgovora“, rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare u Beogradu nakon bilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kancelarka je istakla da Srbija tu ima nešto što zaista vredi, da postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vršiti po ekološkim standardima, ali da EU ima dobre propise.

Šta je sa nemačkom kancelarkom?

Ono što je zaboravila da kaže, jeste da i Nemačka ima nešto što vredi. Mnogo više od Srbije.

Prema nekim grubim procenama upravo Nemačka ima najveće rezerve litijum – karbonata u Evropi. Kako je pisao Dojče vele te rezerve iznose oko 2,7 miliona tona, dok Srbija najverovatnije raspolaže sa 1,2 miliona tona.

Zelenović: Snaga leži u građanima

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, jedini je političar kojem je bilo dozvoljeno da govori na nedavnom Ekološkom ustanku u Beogradu. Veruje da će nemačka kancelarka sama objasniti šta je, zapravo, htela da kaže.

“Čuli smo kancelarku. Potpuno sam siguran da ćemo imati priliku da novoj nemačkoj Vladi jasno objasnimo poziciju koju imamo oko ovog pitanja, koja je izneta na Ekološkom ustanku u subotu. Ako želi, kancelarka će sama pojasniti šta je htela da kaže. Ali, ovo svakako pokazuje kolika snaga leži u građanima koji žele da brane svoj dobar život i koliko je velika energija iskazana na protestu u subotu”, zaključuje Zelenović.

Uprkos tome, u Nemačkoj se litijum još ne eksploatiše, jer nije postojala odgovarajuća tehnologija koja bi eksploataciju domaćih rezervi litijuma omogućila na ekonomičan, ekološki prihvatljiv i održiv način.

Istina je da su prijavljena ili u pripremi dva patenta, ali po novoj i čistoj tehnologiji „mejd in Džermani”.

Da li će ta tehnologija biti primenjivana i u Srbiji, Merkel je zaboravila da kaže.

Jedini put je otpor

Ekološka aktivistkinja, Marija Alimpić ispred pokreta „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ za list Nova kaže da je sada jasno da smo svrstani u zemlje “globalnog juga”.

Marija Alimpić, Utisak nedelje
Marija Alimpić Foto: Ivan Dinić/Nova S

“I da smo postali jedna od novih žrtvenih zona, zarad kofora samoproglašene svetske elite, a uz pomoć naše izdajničke vlasti. Mi jako dugo upozoravamo da EU ima jaku nameru da se litijum eksploatiše ovde. To je bilo jasno kad su na listu kritičnih sirovih materijala stavili litijum. Zeleni dogovor EU je sve samo ne zelen. Sada više nije tajna i svima je jasno da litijum nije materijal koji će nam omogućiti bolje ekološke standarde, nego materijal kojim će se uništiti takozvane “žrtvene zone”. U ovom slučaju to je Srbija. Sve nam je jasnije nego ikad potvrdila upravo Merkel”, kaže Alimpić i dodaje:

Zašto ne natrijum-jonske baterije?

Alimpić kaže da se uveliko radi na mnogo prihvatljivijim baterijama od ovih litijumskih.

“Litijum nije zelen, njegova eksploatacija jeste problem, a za nas će biti problem i naknadna reciklaža litijumskih baterija, kojih ćemo imati u velikom broju. Povrh svega toga jedan od najvećih proizvođača “CATTLE” uveliko je pustio u prodaju natrijum-jonske baterije, koje zadovoljavaju potrebe tržišta, mnogo se lakše recikliraju, nogo duže drže energiju, a i natrijum je daleko pristupačniji od litijuma”.

“Jedini put je otpor ovome. Rudnika litijuma u Srbiji ne sme i neće biti, jer u suprotnom neće biti nas”.

O litijumu je nedavno, ali sa opozicijom koja se ovoj eksploaticiji najviše protivi, razgovarao i američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer. Kako su nakon sastanka sa Palmerom tvrdili pojedini članovi opozicije, on je insistirao na tome da se opozicija ne protivi projektu multinacionalnog koncerna Rio Tinto i iskopavanju rude litijuma u Loznici, Kosjeriću, Požegi, Valjevu…

Interes odnosi prevagu

Politički analitičar i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević kaže da litijum očigledno jeste tema koja dosta interesuje zapad.

Foto: Nova S

“Kad je reč o izjavi Angele Merkel, interesantne su mi reakcije, pogotovu na deo u kome je govorila o zabrinutosti oko ekoloških standarda i ekonomiji. Opozicija je u toj njenoj izjavi videla samo ekologiju, a vlast je čula onaj deo oko ekonomije. Svakako, ostaje utisak da se mnogo više razgovaralo o ekonomiji i ulaganjima, nego o pristupanju EU ili o kosovskom pitanju. Na posletku, zaključak bi mogao biti da ukoliko budu želeli da otvore rudnik, oni će to i uraditi, a EU se neće mešati, sve dok ne budemo država članica. Dakle, ako postoji finansijski interes on će sigurno odneti prevagu, makar u toj početnoj fazi”, navodi Spasojević.

BONUS VIDEO: Merkel u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare