Foto: Promo

Saopštenje Bezbednosno-informativne agencije (BIA) povodom, sada već slučaja Đorđa Miketića, nije umanjilo nego je pogoršalo postojeću uzavrelu atmosferu u javnosti u vezi sa ovim slučajem nakon što je Miketić prozvao BIA da ga ucenjuje fotografijama iz njegovog privatnog života, ocenjuje Forum za bezbednost i demokratiju.

Pored stila kojim je (na)pisano saopštenje, ono je diskutabilno jer svoje reagovanje BIA manje manifestuje u smislu namere za utvrđjivanje okolnosti da li je i ko pokušao da uceni Miketića, već se od njega traži da javno priča kako je snimak nastao, navodi FBD.

Šta više, dodaje se u saopštenju, BIA će svoju istragu čak usmeriti ka osobama sa samog snimka i njegovom sadržaju – što otvara brojna pitanja u smislu prava građana na privatnost i njenu zaštitu.

FBD jednako zabrinjava i što se na osnovu saopštenja BIA može postaviti pitanje razlikuju li oni koji su ga pisali napad, u smislu fizičke pretnje i ugrožavanja neke institucije ili osobe, od kritika koje im se upućuju.

„Te kritike mogu biti, oštre, neprimerene, pa i bezobzirne i Zakon jasno predviđa reagovanja u takvim slučajevima. Međutim, formulacija kojom se g. Miketić poziva da prestane sa napadima na BIA i predsednika Republike, navodi na dodatna i ozbiljna pitanja u smislu zakonom i ustavom zagarantovanih prava na slobodu misli i izražavanja“, navode u FBD.

Forum žali što je, u atmosferi sve žešće predizborne kampanje, BIA propustila priliku da javno iskaže svoj stav i odbojnost prema pritiscima i pokušajima njene političke instrumentalizacije u ime stranačkih interesa, ma sa koje strane oni dolazili i tako pokuša da u svakvoj prilici brine o ugledu same agencije i ljudi zaposlenih u njenim službama, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, nakon što je u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink, praktično najavio napad na Đorđa Miketića i objavljivanje njegovih privatnih fotografija, već sutradan Miketić je dobio poruku u kojoj mu se, nimalo diplomatski, preti objavljivanjem intimnih fotografija, a danas je objavljen i video snimak na društvenim mrežama.

Prethodno je i BIA saopštenjem potvrdila da se bavi ovim snimkom.

„Odmah po objavi gospodina Đorđa Miketića o postojanju njegove eksplicitne fotografije, Bezbednosno-informativna agencija je, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, tim povodom pokrenula istragu. Možemo da saopštimo da su eksperti Bezbednosno-informativne agencije utvrdili da je u pitanju samo isečak dužeg snimka za čiji nastanak BIA ne snosi nikakvu odgovornost“, navela je BIA.

BIA, kako su naveli, „poziva gospodina Miketića da prestane sa napadima na službe bezbednosti Republike Srbije i predsednika Republike Srbije i da, pošto je u javnosti otvorio temu svog privatnog snimka, javno saopšti kako je, gde i pod kojim okolnostima i od strane koje osobe nastao snimak njega i izvesne osobe kao i šta snimak sadrži“.

BONUS VIDEO: Sila zakon menja: BIA u službi diskreditovanja Miketića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar