Vlad Georgi Foto: N1

Poslanik Evropskog parlamenta Vlad Georgi na pitanje o uticaju države i Vlade kroz Telekom na medije i činjenici da je Telekom isključen iz većine amandmana u izveštaju EP, kaže da misli da je Srbiji jasno rečeno da su joj potrebne medijske slobode.

„Ono što je potrebno uraditi, jasno je rečeno na koji način. Postoje razni načini da se neka stvar uradi, ali mislim da je jasno rečeno da su Srbiji potrebne medijske slobode“, rekao je Georgi za N1.

Podsećamo, poslanici Evropskog parlamenta u Odboru za spoljne poslove izglasali su izveštaj Vladimira Bilička o Srbiji, koji će se naći 9. maja pred poslanicima EP na plenarnoj sednici u Strazburu.

Georgi je ukazao na loš primer koji postoji unutar EU i kako je ta zemlja prošla:

„Možemo da pogledamo na primer Mađarsku da bismo videli da zemlja koja je već bila u EU postala zemlja u kojoj ne postoji medijska sloboda. Medije uglavnom kontroliše država, postoji smao jedno mišljenje koje se čuje. To je loše za Mađarsku. Gde je to Mađarsku odvelo? Uvedene su im sankcije jer ne poštuju vladavinu prava, nemaju pristup brojnim evropskim fondovima, praktično su država koja je izopšetena iz EU“.

„To je loš primer, moramo da pokažemo građanima da znaju da to nije samo teorijski rečeno i da se desilo u Mađarskoj“, dodao je Georgi.

On je naglasio da Srbija zna prema izveštaju šta treba da uradi i u stvarnosti se može videti šta se dešava ako se to ne uradi – budućnost nije svetla.

Na pitanje da li EU može nešto po tom pitanju konkretno da preduzme i iskoristi pritiske jer se iz godine u godinu čuju iste kritike iz EU na račun medijskih sloboda, a država na njih ne reaguje, Georgi kaže da je podsticaj finansiranje iz EU koje se nudi Srbiji. „Srbija bi mogla da dobije još više kado primeni te reforme“.

„Kroz Evropski parlament i Evropsku komisiju mislim da EU već radi što je potrebno ako govorimo o pritiscima. Ali i Vlada i građani moraju da urade nešto – građani kroz javne konsultacije i izbore moraju da kažu Vladi da gledaju u pravcu EU i njenih vrednosti, a ne u pravcu Rusije i njenih vrednosti – to je najbolji pritisak koji može da postoji“, dodao je.

„Svaki sekund koji potrošite izvan EU je sekund u kom ne dobijate evre iz EU“

„Iz Brisela često upiremo prst, iako kažete da nismo dovoljno kritični, ali ono što govorimo je jasno – moramo da imamo konkretne stvari. Srpske vlasti to ne rade i ne rade to duže vreme…Morate da izrazite jasno da li je taj pravac Rusija ili Evropska unija, i to ne pričom već delima“, naglasio je Georgi.

Na pitanje o okretanju srpske javnosti ka Rusiji, on kaže da se nada da Srbi podržavaju evropski put.

„Ali mislim da srpska vlada i javnost mora da se odluči“, rekao je evroposlanik i dodao da geopolitička situacija pokazuje da su ta dva puta veoma različita – put prema Rusiji je jedno, a prema EU je sasvim drugačiji.

PROČITAJTE JOŠ

„Po mom mišljenju pravi put je EU“, rekao je poslanik i poručio građanima Srbije da pogledaju Rumuniju i Bugarsku i da vide koliko su se te dve države razvile otkad su ušle u EU.

„Brojne su koristi od članstva u EU, nadam se da će srpski narod videti te koristi, ali važno je da postoji sloboda medija, Ako nema tv stanica na kojima se može govoriti slobodno, ta poruka neće stići do naroda. Zato toliko insistiramo na slobodi medija vladavini prava i političkom plurazizmu“, kaže Georgi.

Upitan šta će se dogoditi ako Srbija ostane na istom kursu i kakve bi bile posledice po nju, kaže:

„Vreme je novac, ako gubite vreme, vi praktično gubite prilike u smislu razvoja. Svaki sekund koji potrošite izvan EU je sekund u kom ne dobijate evre iz EU. To je grehota. Vi ih zaslužujete, vi ste Evropljani“.

„I sankcije Rusiji su veliki deo ove teme“
Kritike iz izveštaja srpske vlasti bi, kako kaže, trebalo da posmatraju kako konstruktivne kritike.

Činjenica je, dodaje, da se iste stvari ponavljaju, a poruka za vlasti je da moraju da nastave sa reformama.

U postojećoj geopolitičkoj situaciji, dok traje rat u Ukrajini, srpska vlada dobro zna šta treba da uradi da bi Srbija postala članica EU – da krenu da rade ono što treba, naveo je Georgi.

I sankcije Rusiji su, prema njegovim rečima, „veliki deo ove teme“ ali imamo i evropski aki – a nismo videli nikakva pomeranja u tom pravcu.

„Vreme je za Srbiju da uradi ono što je dužna da bi bila članica EU. To znači integracija u sistem EU i to znači prihvatanje njenih vrednosti, a pre svega mislim vladavina prava“, kaže.

Kada Srbija više gleda u pravcu Rusije to je potpuno drugačiji skup vrednosti od naših evropskih, dodaje, piše N1.

BONUS VIDEO: Evo kako se Bilčik branio od optužbi da je hteo da skloni „Telekom Srbije“ iz izveštaja Evropskog parlamenta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar