Po prvi put od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, međunarodna zajednica na izbore u Srbiji reaguje upozorenjima, osudama i pozivima na istragu. Ovog puta nisu zatvorili oči na ucene, pritiske, kupovinu glasova, dovoženje birača iz drugih država… Štaviše.

Izborni dan u Srbiji obeležila je nikad veća i nikad očiglednija krađa. Ljudi sa spiskovima, automobili ispred biračkih mesta koji su poslužili kao bankomati za stotine i hiljade onih koji su prodali glas. Autobusi puni građana Republike Srpske koji su stizali u beogradsku Štark Arenu, a odatle na biračka mesta širom Beograda. Glasanje umesto drugih osoba, glasanje bez lične karte, glasanje u ime preminulih…

Reagovali su mnogi, krenulo je od OEBS posmatrača i samo se nastavlja.

Poslednja u nizu reagovala je Amerika.

SAD je pozvala Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Metju Miler, a prenosi Glas Amerike.

Na pitanje Glasa Amerike kako Sjedinjene Države vide preliminarne zaključke međunarodnih posmatračkih misija na čelu sa OEBS-om, u kojima su navedene brojne izborne neregularnosti, Miler je odgovorio da se u Vašingtonu razmatra taj preliminarni izveštaj.

stejt department
Foto.:EPA/MIKE THEILER

„Pozivamo Srbiju da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih pitanja. Tvrdnje o neregularnostima, o kojima su izvestili OEBS i drugi međunarodni posmatrači, treba da budu istražene. Nasilje upereno ka izbornim zvaničnicima, novinarima i akreditovanim posmatračima, o čemu smo takođe videli izveštaje, nije prihvatljivo. To ćemo i dalje jasno stavljati do znanja Srbiji i, kao što sam rekao pozivati da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih problema“, rekao je portparol Stejt departmenta.

Inače, međunarodni posmatrački tim sastavljen od članova OEBS-ove misije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Parlamentarne skupštine OEBS-a, konstatovao je u preliminarnom izveštaju da je izborni proces bio podriven pritiscima na birače, kupovinom glasova, zloupotrebom javnih resursa u kampanji, učešćem predsednika i pristrasnim medijskim izveštavanjem u korist vladajuće partije.

„Iako su izbori bili tehnički dobro organizovani, održani su u politički i društveno podeljenom okruženju“, rekao je Rejnhold Lopatka, lider misije OEBS-a.

Učešće predsednika dominiralo je izbornim procesom, a upotreba njegovog imena na jednoj od izbornih lista, zajedno sa pristrasnim izveštavanjem medija, dovelo je do nepravnopravnih uslova za učešće“.

Aleksandar Vučić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Poslanici kluba socijaldemokrata u Evropskom parlamentu (EP) pozvali su na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

„Izbori u Srbiji doneli su još jednu pobedu dugogodišnjem predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, ali verodostojni izveštaji o izbornim prevarama i tvrdnjama o nasilju bez presedana izazivaju ozbiljnu zabrinutost“, konstatuje druga najveća grupacija u parlamentu Evropske unije.

Posmatrao sam mnoge izbore, ali…

Socijalisti i demokrate izražavaju punu podršku ljudima u Srbiji koji traže pravdu, demokratiju i evropsku budućnos. Njihov poslanik Andreas Šider, član misije EP koja je posmatrala izbore u Srbiji, izjavio je da je „uznemirujuće čitati izveštaje o izbornim prevarama i pokušajima režima Aleksandra Vučića da utiče na rezultate“.

“Posmatrao sam mnoge izbore, ali protekli u Srbiji su bili daleko od bilo kakvih evropskih standarda”, izjavio je on i istakao da bi bilo neophodno sprovesti međunarodnu istragu, ili bar ponoviti izbore u Beogradu, ali pod novim uslovima.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ocenilo je da su izborne nepravilnosti u Srbiji o kojima su izvestile međunarodne posmatračke misije „neprihvatljive“ za zemlju koja je kandidat za Evropsku uniju.

„Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU“, navelo je nemačko ministarstvo na društvenoj mreži X.

Reagovala je i poslanica Evropskog parlamenta (EP) Viola fon Kramon, koja je izjavila da je potrebno da se sprovede kompletna istraga neregularnosti na izborima u Srbiji.

Viola fon Kramon Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

„Svedoci smo slučajeva organizovanog dovođenja birača iz Republike Srpske i zastrašivanja birača. Apsolutno smo očekivali više demokratske standarde od zemlje kandidata koja pregovara o članstvu u Evropskoj uniji. Potreban je međunarodni nadzor i puna istraga“, napisala je fon Kramon na društvenoj mreži Iks (X).

Ona je dodala da je EP spreman da posreduje između vladajuće stranke i opozicije u Beogradu „kako bi se obezbedio miran i demokratski dijalog i kako bi se smanjile tenzije“.

BONUS VIDEO: Vladimir Bilčik o izborima u Srbiji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare