Gabrijel Eskobar Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da su Kosovo i Srbija postigli istorijski sporazum koji prethodi normalizaciji odnosa dve strane, prenosi Top čenel.

Eskobar je tokom posete Albaniji istakao da ta zemlja igra važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, pa je to, prema njegovim rečima, jedan od razloga njegove posete.

Kako je dodao njegova poseta Albaniji nije povodom predstojećih izbora u toj zemlji.

„Moja poseta apsolutno nije vezana za lokalne izbore. To je deo redovnih konsultacija koje imamo sa bliskim saveznicima. A Albanija je blizak saveznik. Moram da kažem da što se tiče kosovsko-srpskog pitanja, imamo istorijski sporazum o prijateljskim, konstruktivnim odnosima između dva partnera koji nemaju mnogo poverenja. Taj sporazum, koji je omogućila Evropska unija, uz podršku Sjedinjenih Država, podržale su gotovo u svakom pogledu zemlje regiona. Pregovori su održani u Severnoj Makedoniji i bez njihove podrške to ne bi bilo moguće. Ali to su podržale i vlade Albanije i Hrvatske i drugi u regionu. I vidimo veoma važnu ulogu Albanije u regionalnoj stabilnosti“, rekao je Eskobar u emisiji „Top stori“, prenosi Kosovo onlajn.

***

BONUS VIDEO – Još jedan sastanak Vučića sa Srbima sa Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar