Gabrijel Eskobar Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Specijalni predstavnik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da još nije dobio odgovor kosovskih vlasti na preporuku Sjedinjenih Država, Evropske unije i država Kvinte da se period preregistracije vozila građana srpske nacionalnosti na kosovske tablice produži za 10 meseci.

„Nadam se da će pozitivno reagovati na zahtev, ne samo Sjedinjenih Država, već i ostatka zemalja Kvinte, Evropske unije i njenog specijalnog izvestioca Miroslava Lajčaka“, rekao je Eskobar u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike.

On je ukazao da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Kosova i Srbije i ukazao na mogućnost da bi javnost uskoro mogla biti upoznata s njom.

„To je inicijativa za koju se zalaže Evropska unija, a mi je podržavamo, kao i bilo kakvu aktivnost u dijalogu kojim posreduje Brisel. To je važno za regionalnu i evropsku stabilnost u vreme kada se suočavamo s krizama u Ukrajini i drugim delovima Evrope“, kazao je Eskobar.

On je istakao da se o detaljima razgovara u kontekstu dijaloga u kom je posrednik Unija i da SAD u njemu ne učestvuju, ali ga podržavaju.

„Mogao bih da zamislim da bi uskoro, posle bliskih diskusija dve vlade, u vezi sa suštinom toga mogla biti angažovana javnost“, rekao je Eskobar.

Eskobar je kazao da je stav Amerike da Kosovo mora postati deo Evropske unije i mora biti integrisano u evroatlantske strukture, a da bi se to dogodilo Vašington očekuje da Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka priznaju njegovu nezavisnost.

„Putevi ka priznanju i evropskim integracijama su zacrtani. To je dijalog koji predvodi Evropska unija. Zbog toga sam konstantno ohrabrivao Vladu Kosova da to shvati ozbiljno, da se pošteno angažuje i da razmatra rešenja koja mogu podrazumevati neki kompromis, a na kraju – priznanje nezavisnosti i intergracije su ključni.

BONUS VIDEO – Šta je i kome poručio Eskobar?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar