Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ

Međunarodni evropski pokret upozorio je da Evropska unija mora da reaguje na slabljenje demokratije u Srbiji.

Kako se kaže u saopštenju Evropskog pokreta od početka pandemije KOVID-19, režimi u Evropi i širom sveta koristili su trenutnu krizu za kompromitovanje demokratskih principa.
„Nedavni događaji u Srbiji u skladu su sa tim trendom i imaju negativan uticaj na demokratiju i građansku sferu, u zemlji koja je već duže na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali gde demokratija već godinama posrće“, navode iz EP.

Kako dalje upozoravaju, upravljanje zdravstvenom krizom pokrenulo je mnoga pitanja.
„Odluka Vlade Srbije da održi velike javne događaje i nastavi sa nacionalnim izborima, u jeku zdravstvene krize, zbunila je mnoge i učinila da vraćanje drakonskih mere zaključavanja odmah nakon izbora, izgleda politički motivisano. Poverenje je već bilo narušeno u ovoj zemlji u kojoj sada vlada i sumnja da je podacima o broju inficiranih i smrtnih slučajeva uzrokovani KOVID-19, manipulisano od strane vlasti“, piše u saopštenju.

U takvoj atmosferi, ističe se, osnovno je pravo građana da pozovu svoju vladu na odgovornost:
„Talas protesta koji su pokrenuli mladi i kome su se pridružili građani svih slojeva, manifestacija je želje građana Srbije da izraze svoju legitimnu zabrinutost zbog postupaka Vlade u vezi sa odgovorom na pandemiju. Njihovo pravo na protest ne bi trebalo da bude uskraćeno, niti se sme odgovoriti nasiljem. Pokušaj ućutkivanja demonstranata i novinara upotrebom sile predstavlja kršenje osnovnih prava. Na isti način, sloboda protesta ne sme biti ugrožena namerom malobrojnih demonstranata da to pravo iskoriste upotrebom nasilja“.

Ističe se i zaključak da nakon godina stabilnog opadanja evropskih, demokratskih normi, trenutni politički nemiri koji su zahvatili Srbiju nisu simptom zdravstvene krize, već da je to rezultat dubljih, dalekosežnijih strukturnih i demokratskih nedostataka u zemlji.

„Nužno je da mere koje je Vlada Srbije usvojila tokom vanredne situacije budu proporcionalne pretnji koju kriza predstavlja i da poštuju demokratske vrednosti. Građanima je potrebna otvorenost u vezi sa odlukama koje ih se direktno tiču i imaju želju da budu uključeni u odgovor na zdravstvenu krizu koja je koštala previše života. Civilnom društvu i medijima treba dati snažnu, nezavisnu ulogu u nadgledanju puta zemlje ka oporavku“, navodi se daje u saopštenju i dodaje da Evropska unija mora osigurati da Vlada Srbije ispuni svoje odgovornosti u kontekstu pregovora o pristupanju.

„Evropska unija je zajednica vrednosti zasnovana na osnovnim i ljudskim pravima. EU i njene institucije, kao i države članice i nedržavni akteri moraju uložiti snažniji i fokusiraniji napor da podrže i promovišu evropske vrednosti i osnovna prava u državama članicama i zemljama kandidatima“, zaključuju u Evropskom pokretu, koji je pokrenuo i onlajn peticiju „Demokratija u Srbiji je u opasnosti – EU mora da reaguje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare