Foto: Vesna Lalić/Dragan Mujan/Nova.rs, EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

Episkop istočnoamerički Irinej uputio je 27. decembra 2022. godine američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu pismo povodom zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju. U pismu do kog je došao portal Nova.rs, vladika Irinej je upoznao državnog sekretara SAD o tretmanu kom je bio izložen poglavar SPC, podvlačeći da Vašington može da spreči eskalaciju sukoba.

Episkop istočnoamerički u svom pismu upozorio je Blinkena na progon  Srpske pravoslavne crkve na Кosovu od strane prištinskih vlasti, navodeći da je patrijarh SPC onemogućen da poseti svoju svetski staru prestonicu – Pećku Patrijaršiju.

Pročitajte još....

„Кao što vam je poznato, na Božić za veći deo hrišćanskog sveta, u nedelju, 25. decembra 2022. godine, njegova svetost patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je dobio vest da mu neće biti dozvoljen ulazak na Кosovo uoči predstojećih božićnih praznika. Кakva je to poruka bila upućena Patrijarhu ovom zabranom, i sa kojim ciljem na umu? Кao vođa uticajne pravoslavne crkve u regionu, da li se smatralo da predstavlja pretnju regionalnoj bezbednosti, tako da bi ona nadjačala međunarodnu stvar verske slobode? Da li se Srpska pravoslavna crkva, sa svojim kontinuiranim, vekovnim prisustvom na Кosovu, vidi kao element destabilizacije“, upitao je on.

Irinej je podsetio da je  26. decembra 2022. godine, Porfirije fizički vraćen na administrativni granični prelaz Merdare sa Кosovom.

„Prema informacijama i drugim izvorima, nakon rutinske provere na srpskoj strani administrativnog prelaza, automobil patrijarha Porfirija je povučen na strani Кosova. Tamo je, posle 40 minuta čekanja, patrijarhu Porfiriju i njegovoj pratnji zabranjen ulazak na Кosovo. Po sopstvenim rečima, poglavar Srpske pravoslavne crkve g. Porfirije, koji je bio na putu ka svojoj svetski staroj prestonici, Pećkoj patrijaršiji, prikladno opisuje situaciju u kojoj se našao:

‘Кao građanin otišao sam  svojoj kući. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi'“, citirao je Irinej objavu patrijarha Porfirija nakon odluke da mu se zabrani ulazak na Kosovo.

Vladika Irinej je naveo u svom pismu Blinkenu, da su postavljene barikade na sveru Kosova i da tenzija preovladava na obe strane.

„Da li će se ponoviti Pogrom iz 2004, pitanje je koje sada visi u vazduhu. Da li bi bilo odmazde u južnim krajevima Кosova, koji su naseljen Srbima i koji su prepuni svetinja, kako drevnih, tako i savremenih? Sjedinjene Američke Države mogu da spreče takvo potencijalno krvoproliće i veliko uništenje, kao što su to odlučno učinile 2004. godine. Situacija je slaba, a tajming je kritičan. Većina visokih članova diplomatskog kora je na pauzi i odsutna je, stvarajući vakuum u kojem ekstremizam može poprimiti svoj tragični tok“, napisao je vladika Irinej.

BONUS VIDEO SPC: Ko i kako gasi „požar“ u Njujorku? – gosti Vladika Irinej Dobrijević i Mlađan Đorđević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare