Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; shutterstock by sylv1rob1; EPAADRIAN BRADSHAW; TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ;

Prema saznanjima portala Nova.rs, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je početkom decembra sastanak u Briselu sa predstavnicima Mercedesa, kompanije Rio Tinto i Evropske banke za obnovu i razvoj, a povod je bio velika investicija koja, kako se navodi, bi trebalo da stigne u Srbiju. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao naš portal, ovaj posao, koji će sklopiti Vlada Srbije, vredan je oko 2,7 milijardi evra.

Pročitajte još...

Prema rečima izvora portala Nova.rs, na sastanku u decembru je dogovoreno da ugovor bude potpisan krajem februara, te da će javnost sve informacije o investiciji dobiti u martu. Kako se navodi, Srbija bi trebalo da dobije fabriku električnih automobila, a ova investicija bi trebalo da bude jedna od tzv. „šargarepi“ za Srbiju ukoliko prihvati francusko-nemački predlog za Kosovo i uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

Ovim povodom naš portal se 14. februara obratio kompaniji Rio Tinto, ali oni nisu želeli da odgovore na naša pitanja.

Foto: Printscreen

Potvrdu informacije o velikoj investiciji koja stiže u Srbiju pokušali smo da dobijemo u više mesta u Vladi Srbije, ali niko nije želeo da se izjasni o tome. Iz toga se moglo zaključiti da se čeka da lično Aleksandar Vučić javnosti saopšti ovu vest.

Ova saznanja za Nova.rs potvrdila su dva izvora sa značajnim kontaktima u briselskoj administarciji, a delimično ih potvrđuje i tekst Demostata.

Da je zaista održan sastanak u Briselu Vučić je potvrdio tokom poslednjem zasedanja u Skupštini na kom je prisustvovao. Doduše, tom prilikom, on nije do kraja ispričao o čemu je razgovarao i ko su sve bili njegovi sagovornici, već se samo osvrnuo na informacije da je razgovarao o iskopavanju litijuma.

“Neki su govorili da sam bio na tajnom sastanku u Briselu. Evo, da vas obavestim kako izgleda taj tajni sastanak. Sa mnom bilo dvoje ministara i dvojica savetnika i mi išli da razgovaramo sa potpredsednikom Evropske komisije o metalima, mineralima – od zlata do kalcita. Ja hteo da pričamo o litijumu, ali oni ne mogu sa mnom da pričaju zbog naše neozbiljnosti o litijumu. To je ta velika tajna i to je taj strašni zločin koji sam počinio”, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić u Continetalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare