Rezolucijom Evropskog parlamenta traži se međunarodna istraga izbora u Srbiji, na šta su vrlo negativno reagovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Međutim, na ovakvom razvoju događaja mogu se zahvaliti samo sebi, jer prema mišljenju sagovornika Nove, vrlo verovatno do Rezolucije ne bi ni došlo da nije bilo njihovog bahatog odnosa prema stranim posmatračima, opoziciji i građanima. Pre svega, da nije bilo njihovog napada na evroparlamentarca Andreasa Šidera.

Rezolucijom koja je prošle sedmice usvojena u Evropskom parlamentu, izrečen je niz ozbiljnih primedbi na račun izbora koji su u Srbiji održani 17. decembra. Kao rezultat toga, traži se od Evropske komisije da oformi nezavisnu međunarodnu komisiju koja bi istražila sve što se desilo pre, posle i na sam dan izbora.

Premijerka Ana Brnabić je tim povodom rekla da bi pre podnela ostavku nego pristala na tu istragu, predsednik Srbije Aleksadar Vučić rekao je da je Rezolucija EP sramota srpske opozicije.

Ivica Dačić, Ana Brnabić, Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Međutim, imajući u vidu sve što se nakon izbora dešavalo, kao sasvim legitimno se nameće pitanje da li su zasluge Vučića i Brnabić u ovoj priči mnogo veće? Da li su uvredama na račun stranih posmatrača pre svega poslanika EP Andreasa Šidera, sami izazvali ovakvu Rezoluciju?

Sam Šider kaže da je ova teza u određenoj meri tačna.

„Posmatrači iz Evropskog parlamenta su rekli ono što su videli i ponovili su kritike vezane za izbore, a to je verovatno ono što vlast u Srbiji nje želela da čuje i zbog toga su nas napadali. Rezolucija Evropskog parlamenta pokazuje da ne dozvoljavamo ovako brutalne napade na međunarodne posmatrače i da ne prihvatamo ovakvu vrstu pritiska. Mi ćemo nastaviti da govorimo ono što je potrebno, a to je ono što smo uradili sa ovom rezolucijom“, zaključuje Šider.

Novinarka portala „European Western Balkans“ Sofija Popović smatra da se SNS-u sada kao bumerang vraća bahatost koju su u međuvremenu pokazali.

Sofija Popović Foto:Privatna arhiva

“Mislim da su takav pristup nakon izbora i oštre reakcije na sve ono što su rekli strani posmatrači, prilično otežali poziciju vlasti. To je jedan od razloga zašto smo dobili Rezoluciju EP uopšte, a posebno ovakvu Rezoluciju. Da nije bilo takve retorike, vrlo verovatno ne bismo imali ni Rezoluciju”, smatra Popović.

PROČITAJTE JOŠ

Kaže da je dovoljno da se prisetimo pre svega napada na eroposlanika i člana posmatračke misije EP Andreasa Šidera.

“On je odmah tražio raspravu o izborima u Srbiji. Ta rasprava je, verujem, zbog takvog napada na njega na kraju prešla u Rezoluciju”, navodi Popović.

Kao drugi razlog za ovako oštru reakciju evroposlanika, navodi i izostanak podrške evropskih narodnjaka, čiji je SNS pridruženi član.

“Tu podršku je u početku pokušao da pruži izvestilac EP za Srbiju i član EPP Vladimir Bilčik, koji se otvoreno suprotstavio raspravi o izborima u Srbiji u Evropskom parllamentu, pre konačnog izveštaja ODIHR. Međutim i u samom EPP je na temu izbora u Srbiji došlo do cepanja. Jasno je da postoji i druga struja u okviru ove organizacije koja smatra da su izborima u Srbiji pređene crvene linije. Jedna stvar se tu ne sme izgubiti iz vida. Evropski parlament je jedina evropska institucija čiji se članovi biraju na direktnim izborima, samim tim fer izbori su za njih od velike važnosti”, zaključuje Popović.

Kako je napadan Šider

Napadi na Andreasa Šidera zaista su bili snažni.

Poslanik austrijskih Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, bio je među posmatračima ODIHR, OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava. Strani posmatrači ukazali su na brojne nepravilnosti na izborima, među kojima su kupovina glasova, pristrasno izveštavanje, grupno glasanje…

Foto:Michael Indra / AFP / Profimedia

Premijerka Ana Brnabić rekla je da posmatrači iz Evrope Stefan Šenah i Andeas Šider „lažu“ i svojim izjavama o izborima destabilizuju Srbiju.

Navela je da su obojica bila na biračkim mestima koje su odabrali, međutim nisu imali primedbi, „ali onda idu na Šolakove medije i danima lažu, maltretiraju, destabilizuju direktno Srbiju jer pričaju da su videli fantomske glasače i da su čuli da je 50.000 ljudi dovedeno u Beograd da glasa“.

Prema njenim rečima, za Šenaha i Šidera su vrhunac demokratije izbori kosovskog premijera Aljbina Kurtija na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali.

Šider je na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) napisao da premijerka Brnabić „nastavlja krstaški rat protiv međunarodnih posmatrača“ i da stoga želi da ukaže na „vrlo konkretne primere njenih upitnih tvrdnji“.

„Na više od 10 biračkih mesta (a ne na 4), koje sam posetio, nikada nisam ništa potpisao niti je trebalo da prijavim primedbe u službenu evidenciju na biračkom mestu, kako se tvrdi. Premijerka treba da zna da to ne funkcioniše tako. Mi izveštavamo samo direktno ODIHR-u“, napisao je on.

Negirao je i da je prekršio Kodeks ponašanja ODIHR-a, za koji kaže da je obavezivao posmatrače do konferencije za štampu dan nakon izbora, a nakon toga svi posmatrači bili su slobodni da daju izjave.

„Predlažem premijerki da se smiri i koncentriše na zadatak. Prošlo je mesec dana od izbora a srpske vlasti nisu istražile nijednu tvrdnju o neregularnostima, što su mnogi Srbi i poslanici u Evropskom parlamentu više puta tražili i ponovo će tražiti u debati u EP“, napisao je Šider.

O njemu je u negativnom kontekstu govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je kazao da su mu „najzanimljiviji posmatrači iz Austrije“, za koje tvrdi da su na biračkim mestima rekli kako nema nepravilnosti, a da su to „videli na društvenim mrežama“.

„Jedan je počeo da cokće pa brzo prestao da cokće… Otišli na biračka mesta i nisu videli nepravilnosti, ali su posle videli na društvenim mrežama… Oni su pokrali predsednika svoje partije u Austriji, a došli su ovde da nama sole pamet?“, rekao je Vučić.

Šider je odgovorio i Vučiću.

„Napadi predsednika Srbije Aleksandra Vučića na mene i moju partiju su neprihvatljivi. Takođe pokazuju njegov smešan nedostatak razumevanja austrijske politike“, naveo je Šider na društvenoj mreži Iks.

BONUS VIDEO: Šta Rezolucija EP znači za vlast u Srbiji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare