Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je u Briselu predložio da se Beograd i Priština dogovaraju o sadržaju izjava predstavnika obe strane nakon sastanaka u okviru dijaloga, kako ne bi dolazilo do širenja dezinformacija. Međutim, kaže, Priština je taj predlog odbila kako bi nastavila da obmanjuje javnost.

Ðurić je tako odgovorio na pitanje Tanjuga u Briselu da li je specijalnog izaslanika EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka upitao da li je upozorio predstavnika Prištine zbog izjava u javnost da “ili će doći do međusobnog priznanja ili proces propada”.

“Naravno da sam ga pitao, rekao sam da to nikakvog smisla nema, da je to neistinito i štetno za same pregovore, kao i da reakcije međunarodne zajednice moraju da budu mnogo oštrije da bi se sprečilo podrivanje procesa do koga dolazi kroz širenje laži o sadržini razgovora”, rekao je Ðurić.

Iz razgovora sa predstavnicima u Briselu, Ðurić kaže da je stekao utisak da oni nisu oduševljeni širenjem lažnih vesti o sadržani tih razgovora.

“Ja sam čak predložio da se dogovorimo o sadržini i tekstu naših izjava, da bi postojala jasnoća, a ne dezinformacije. Oni (Priština) na tako nešto nisu pristali, zato što žele da obmanjuju sopstvenu , ali i međunarodnu javnost. Možda se tako nadaju da će nekoga u svetu prevariti da ponovo prizna jednostrano proglašenu nezavisnost KiM”, naveo je Ðurić.

Na pitanje da li od septembra možemo očekivati nove teme između Beograda i Prištine, s obzirmo da je Lajčak izjavio da se danas radi o finalizaciji započetih razgovora, Ðurić kaže da Beograd od Lajčaka očekuje finalizaciju primene Sporazuma o Zajednici srpskih opština.

“Ta finalizacija čeka već sedam godina… Pa da malo finalizujemo plan implementacije koji omogućava Srbima da imaju svoju kontrolu nad bezbednošću u lokalnim sredinama, svoje prostorno planiranje, nesmetano školovanje, zaštitu manastira Visoki Dečani i ostalo”, poručio je Ðurić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar