FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da zakonom treba regulisati istopolno partnerstvo, ali je ocenila da je neprihvatljivo uvođenje istopolnih zajednica na način kako se to pominje u medijima, "jer se njima istopolno partnerstvo faktički ozakonjuje kao istopolni brak".

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije pozvalo je zainteresovane da učestvuju u javnim konsultacijama za izradu teksta Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, uz objavljivanje Polaznih osnova za izradu tog nacrta koji će potom biti prosleđen parlamentu na usvajanje.

„Ono što je svakako moguće jeste da se zakonom urede mogućnost i uslovi zaključivanja i raskidanja sporazuma o istopolnom partnerstvu u formi javnobeležničke potvrđene izjave, kojom bi partneri utvrdili međusobne materijalne i nematerijalne obaveze i ostvarili prava kojim bi se rešili određeni praktični problemi sa kojima se istopolni partneri mogu suočiti u svakodnevnom životu“, navodi se u saopštenju.

DSS je dodao da se predlogom da se istopolne zajednice zasnivaju registrovanjem kod matičara „u cilju ostvarivanja zajednice porodičnog života“ po istom postupku kao što se zaključuju brakovi, „praktično ozakonjuje istopolni brak“.

„Na žalost, ide se i dalje, pa je i partnerima koji imaju decu koju izdržavaju dopušteno zasnivanje ovakvih zajednica, čime su širom otvorena vrata za dalji korak – utvđivanje prava na usvajanje dece“, navela je DSS.

Ta stranka je istakla da je nesumnjivo potrebno da se propisima regulišu određena prava i odnosi istopolnih partnera poput imovinskih, naslednih, poreskih, kao i prava u slučaju bolesti, socijalnog i penzionog osiguranja.

„Međutim, izjednačavanje sa bračnim zajednicama apsolutno je neprihvatljivo jer bi, uništavanjem i razgradnjom klasičnih, većinskih i logično duboko ukorenjenih modela porodice i vrednosti društva, proizvelo pogubne i dalekosežne posledice“, naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar