Zoran Drakulić Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Biznismen Zoran Drakulić, član pokreta Srbija centar - SRCE, komentarisao je današnje najave restrikcija struje na jesen koje čekaju Srbiju prema pisanju hrvatskog portala "Poslovni dnevnik".

Taj zgrebački portal objavio je, pozivajući se na „dobro upućeni izvor iz EPS-a“, da su u Srbiji moguće restrikcije struje od novembra ove, do januara naredne godine.

“Zamislite restrikcije privredi i proizvodnji. To za pojedine može biti katastrofa, jer mi radimo 24 časa 365 dana godišnje”, ukazao je Drakulić u svojoj objavi na Tviter stranici stranke Srbija centar – Srce.

Drakulić smatra da kada je reč o ceni struje, najavljeno povećanje je prevashodno rezultat dugogodišnjeg lošeg rada EPS-a.

On ističe da ne bi smelo da se desi da se dalje poveća cena struje privredi.

“Od 1. januara 2022. godine u proseku cena je već dignuta 55 odsto, što u krajnjem slučaju plaćaju građani Srbije kroz višu cenu proizvoda. Želim da napomenem važnu činjenicu da ne možemo da se poredimo sa cenama struje u okruženju i u Evropi koje su više skočile, imajući u vidu da je udeo zelene (skupe) energije u tim zemljama znatno veći nego kod nas, a Srbija apstrahujući 30 odsto energije, koju dobijamo sa Đerdapa a koja je jeftina, 70 odsto proizvodi struju iz uglja, odnosno u ovom trenutku koristimo najprljaviju struju u Evropi”, rekao je Drakulić.

Podsećamo, zagrebački portal „Poslovni dnevnik“, pišući o mogućim restrikcijama struje u Srbiji, napominje da bi se u prvom talasu potrošnja struje ograničavala do dva sata na dan.

Prema istom izvoru, u slučaju pogoršanja stanja na tržištu električne energije u Evropi, predviđaju se restrikcije u trajanju od šest sati dnevno i to ravnomerno raspoređenih na pet distributivnih područja EPS.

Kako prenosi „Poslovni dnevnik“, paziće se da distributivna područja 1 – Novi Sad i 2 – Beograd restrikcije imaju samo noću.

Glavni razlog je nestašica uglja iz rudnika Kolubara, navodi Poslovni dnevnik, što u bliskoj budućnosti može rezultirati nedostatkom od sedam miliona tona, pa će biti nužan uvoz kvalitetnijeg uglja.

****

BONUS VIDEO: Aleksandar Milošević: Očekuje nas poskupljenje struje, građani plaćaju greške EPS-a