Foto:TANJUG/ IVAN RADULOVIĆ/Profimedia/GEORG HOCHMUTH / APA / Profimedia

Pune dve nedelje Srbi sa severa Kosova i Metohije barikadama blokiraju puteve u znak protesta zbog hapšenja svojih sugrađana. Ne popuštaju građani, ali ne popušta ni Priština. Još jedna u nizu kosovskih kriza razbuktava se izjavama zvaničnika, pominju se rokovi i žrtve, dok međunarodna zajendnica uporno poziva na mir. Sagovornici Nove saglasni su da će se tenzije preliti u novu 2023. godinu, kada bi moglo da se iznedri potencijalno rešenje.

U igri nerava i podignutih tenzija izdvojile su se izjave srpskog predsednika  Aleksandra Vučića, koji kaže da barikade neće biti sklonjene dok Priština ne ispuni svoju obavezu iz Briselskog sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština. Prethodno je kosovski premijer Aljbin Kurti poslao uznemirujuću poruku – da se boji da će uklanjanje barikada za posledicu imati žrtve.

Povodom barikada oglasio se i nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode. On je dao rok da se one uklone do Božića. Nije precizirao da li se radi o katoličkom, 25. decembra ili pravoslanom, 7. januara.

Direktor radija „KIM“ iz Čaglavice, Isak Vorgučić kaže da su u pomenutim izjavama zastupljene sve strane: albanska, srpska i ona koja pripada međunarodnoj zajednici.

Foto: Video/Tanjug

„Predsednik Vučić verovatno zna da postoje rokovi do kada barikade treba da se uklone“, kaže Vorgučić.

Dodaje da ne veruje da će se uklanjanje barikada desiti pre Nove godine.

„Ono što je sigurno je da se traži puštanje na slobodu uhapšenih policajaca, u šta nisam siguran da će Aljbin Kurti pristati. Pitanje je da li su sva tri hapšenja neka vrsta Kurtijevog hira, ili bar za neko od njih postoje realna opravdanja“, kaže Vorgučić.

Ko će prvi popustiti?

Poslednjih dana iz Kosovske policije sve češće stižu najave o spremnosti i kapacitetima da se barikade uklone, ali i praktično „zelenom svetlu“ koje se čeka od međunarodne zajednice.

PROČITAJTE JOŠ

Sagovornik Nove smatra da će u postojećem lancu reagovanja, KFOR poslednji to učiniti.

Prema izjavama zvaničnika EULEX-a, uhapšeni Dejan Pantić nalazi se u jednoj od baza Kosovske policije na Jarinju.

Njega je Kosovska policija uhapsila pod izgovorom učestvovanja i organizovanja napada na kancelarije izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici.

Dejan Pantić Foto: Kosovo Online

„Dakle, KFOR ima mandat da obezbedi slobodu kretanja, ali se čini da do sada izdržavaju da do toga ne dođe. Te igre Kurtija, Svećlje i Kosovske policije su za unutrašnju upotrebu. Kosovski Albanci žele da čuju: ‘Mi imamo kapaciteta, mi imamo snage, ali, eto, čekamo međunarodnu zajednicu’. Pored toga, potpuno je neverovatno da Pantića drže u ovakvim uslovima gde nema kontakt sa porodicom“, navodi Vorgučić.

Imajuću u vidu retoriku, mobilasane i naoružane ljude na barikadama, kao i kosovske specijalce, Vorgučić ne vidi strane koje bi postigle dogovor.

Strah od nove normalnosti

Milica Andrić Rakić ispred NVO „Nova društvena inicijativa“, ne veruje da će barikade biti uklonjene na silu.

„Ukoliko to KFOR bude radio, iskustvo iz 2011. nam pokazuje da to nije bilo uspešno i da se oni naučili tu lekciju. Scenario u kom bi to radila Kosovska policija doveo bi do nasilnih eskalacija koje mogu biti nepredvidive“, kaže Andrić Rakić dodajući da misli da barikade neće biti sklonjene pre Nove godine.

Ističe i da je poseta Gabrijela Eskobara Prištini i Beogradu ulivala nadu da su pregovori o rešenju intezivni, ali da se ispostavilo da nije tako.

„Očigledno je da srpska zajednica želi da dobije neku reakciju. Mene plaši šta posle barikada? Koji će to način protesta biti primenjen? Imam utisak da smo došli do krajnje linije, a da posle toga samo ozbiljni sukobi mogu nešto da promene. To me najviše brine. Ukoliko dođe do upotrebe sile, Kosovska policija će u očima svetske javnosti biti ispravna, a Srbe će etiketirati kao kriminalce“, smatra Andrić Rakić.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić u međuvremnu je izmenio svoju provobitnu izjavu rekaviši da brikade nisu uslov za ZSO, već je to prebacio na povratak Srba u kosovske institucije.

Podsetimo,  Srbi sa severa Kosova blokirali su puteve nakon što je Kosovska policija uhapsila Dejana Pantića, Srbina, stavljajući mu na teret terorističke akte.

Putevi su blokirani u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici.

BONUS VIDEO: Kosovo u EU – nerealna želja ili obećanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare