Foto: Amir Hamzagic/ATAImages, Shutterstock

Strateško partnerstvo Srbije i SAD predstavljeno je kao interes Beograda, o čemu je javno govorio ministar Ivica Dačić. Nešto ranije, tu mogućnost pominjao je i ambasador Kristofer Hil, a sve u senci poboljšanja odnosa dve zemlje. Ovakva saradnja trasira put ka "političkom razumevanju" Vašingtona koje dugo nije viđeno prema Beogradu, dok jedan deo javnosti upravo izjave Dačića doživljava kao njegovo strateško prepozicioniranje. Njegovo i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ukratko, korist bi imali i Srbija, ali bi „pojas za spasavanje“ zbog bliskosti Moskvi mogao da dobije i jedan deo funkcionera.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je u sredu da Srbija ima izražen interes da odnose sa SAD podigne na nivo strateškog partnerstva, čiji bi jedan od ključnih stubova bila privredna saradnja, kao motor daljeg osnaživanja ekonomskih i ukupnih veza dve zemlje.

Dodao je da je ta saradnja rukovođena sve većim prilivom investicija američkih kompanija, rastućom trgovinskom razmenom i roba i usluga, i tradicionalno značajnom finansijskom podrškom kroz razne programe razvojne pomoći, čija je vrednost premašila milijardu dolara.

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ipak, javnosti je ključna poruka bila strateško partnerstvo, budući da iz Beograda dugo nisu stizale poruke da žele ovakav vid saradnje sa Vašingtonom. Istini za volju, i SAD je dugo vremena bojažljivo otvarala prostor da se prebrodi kriza i poprave narušeni odnosi dve strane, koji datiraju još od 90-ih godina. O mogućnosti strateškog partnerstva dve strane govorio je još u oktobru ambasador SAD Kristofer Hil.

Hil je bio prilično jasan – dogovor o strateškom partnerstvu dve zemlje moguć je u budućnosti.

Kristofer Hil Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIC

Poručio je da Vašington želi da radi sa Srbijom, te da pitanje Kosova treba rešiti u nekom obliku. I ova izjava Hila, koja je data u intervjuu za Glas Amerike, dodatno je „odškrinula vrata“ odnosima dve zemlje, koji sudeći po izjavama visokih zvaničnika mogu da dovedu do visokog nivoa saradnje poput strateškog partnerstva.

Novinar i spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže za Novu da već određeno vreme stižu signali da odnosi dve zemlje treba da se postave na jedan viši nivo.

Pročitajte još...

“Ideju strateškog partnerstva prvi je najavio američki ambasador Hil pre nekoliko nedelja. Očigledno je da je ta ideja dobro primljena u Beogradu, a to je istovremeno signal i da Beograd i Vašington žele da podignu na viši nivo. Do sada ti odnosi su bili politički i diplomatski na jednom niskom nivou”, priča Jakšić za Novu.

Sagovornik Nove napominje da se ova ideja uklapa u sve druge kompomente srpske diplomatije – intenzivniji povratak EU, kosovski dijalog gde su Amerikanci mnogo uključeniji nego ranije.

„Sve to potvrđuje da Vašington želi Srbiju kao partnera na Zapadnom Balkanu. To je sve deo velikih geostrateških pomeranja izazvanih ratom u Ukrajini. Srbija već ima strateška partnerstva sa Rusijom i Kinom, stoga treba da zatvoriti taj trougao i napraviti partnerstvo i sa SAD. To je sve ukupno dokaz te neutralnosti koju propagiramo“, objašnjava spoljnopolitički analitičar.

Na pitanje šta Beogradu donosi pomenuto strateško partnerstvo, Jakšić tvrdi da korist može biti višestruka – od političke podrške za određene poteze, pa do ekonomskih podsticaja.

“To znači da možemo da računamo na veće razumevanje i češću podršku prema nekim stavovima. Ekonomski, zemlja koja ima strateško partnerstvo sa SAD nesumnjivo je atraktivnija investitorima, nego ako samo partnerstvo sa SAD i Kinom. Nije to čin diplomatske dobre volje, već se to može konkretizovati kroz razne vrste saradnje”, dodaje Jakšić.

Budući da je otopljavanje odnosa SAD i Srbije delom povezano i oko identičnih interesa oko formiranja ZSO, Jakšić napominje da će je Zajednica samo otvorila vrata za saradnju, ali da će i nakon potpisivanja sporazuma, ukolik se potpiše, saradnja biti nastavljena.

Boško Jakšić Foto: Ivan Dinić/Nova S

“ZSO otvara vrata dugoročnijoj i široj saradnji koja izlazi iz okvira kosovskog problema. Vrata se otvaraju, ali u kojoj meri će Srbija prolaziti kroz njih, to zavisi od nas“, zaključuje spoljnopolitički analitičar.

Upravo je pitanje Zajednice srpskih opšina bila tačka oko koje su se saglasili Beograd i Vašington: Srbija ne želi novi sporazum dok se ne reši pitanje ZSO, a istovremeno SAD šalju poruke da žele da sputaju Kurtija u nameri da do daljeg prolongirana realizaciju onoga što je potpisano Briselskim sporazumom.

Ima li simptomatičnosti u tome što Dačić šalje poruke?

Sa druge strane, bivši diplomata i ambasador Srbije u SAD Nebojša Vujović nema sumnju da je Dačić planski izašao sa ovom izjavom oko strateškog partnerstva. Sagovornik Nove navodi da je još na marginama molitvenog doručka u Vašingtonu Dačić poručio specijalnom savetniku Stejt departmenta Dereku Šoleu da može da računa na njegovu podršku.

„Ivica Dačić viđen je kao političar koji je više vezan za Rusiju, a ovim iskokom želi da skine taj teret sa leđa i da se prilagodi novom kursu što podrazumeva približavanje SAD i Zapadu. Iza tog kursa stoji naravno Vučičeva politika, koji se naravno najviše pita. Dačič štiti svoja leđa od promena koje su neizostavne i koje se događaja. Ivica Dačić je još na margnama u Vašingtonu govorio Šoleu da je on jedan od pokretača politike promene od Rusije ka SAD. Ubeđivao ih je da mogu da računaju na njegove ruke i noge, a glavu i imaju. To je i stvorilo trzavice u odnosima njega i Vučića“, ističe sagovornik Nove.

Nebojša Vujović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kada je reč o samostalnijem nastupu Dačića, bivši diplomata naglašava da se i dalje politika ne vodi bez Vučića, ali da Dačić „priprema sebi teren“ pred promene koje su neminovne.

„Čovek koji se za sve pita je Vučić, ali ne treba zaboraviti da Dačić ima instinkt za samoodržavanje. On bi sve učinio da ostane na vlasti. Objektivno, trenutno ne može bez Vučića, ali pravi manevarski prostor da jednoga dana ustane, iskoči i kaže da je on bio za partnerstvo dve strane. Njegova taktika može i da bude da nema sudbinu Slobodana Miloševića. Želeće Dačić da zaštiti svoj imetak“, podvlači sagovornik Nove.

Bonus video: Kristofer Hil intervju za Novu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare