Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY, Vesna Lalić/Nova.rs

Od kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju (da vam bude lakše da razumete – rat) protiv Ukrajine, zvanični Kremlj maligno je označio da to nije nikakav sukob, već denacifikacija. Uvodne nedelje rata vođene su pod ovom parolom, a nekada sveti pojam borbe protiv nacizma odjednom je dobio prizvuk koji više niko ne koristi 9. maja za Dan pobede. Prvi ko se osmelio da u ovom kontekstu upotrebi pojam denacifikacije, te da kaže ono što misli određeni, radikalski deo javnosti u Srbiji, bio je funkcioner SNS Vladamir Đukanović koji je napisao na Tviteru da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana.

„Sve mi se čini da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana“, napisao je Đukanović, dodavši da se ipak „nada da greši“.

Za nekoliko sati probudili su se duhovi devedesetih, a sve je kulminiralo tenzijom na Kosovu usled koje su se građani prikovali za svoje televizore i čekali da se saopšti kako je opasnost prošla.

Na svu sreću, sukob je izbegnut, a Đukanović je kao „zahvalnicu“ za tvit dobio prekor vrhuške SNS, pa je na televiziji sa nacionalnom frekvencijom javno istupio i rekao da je pogrešio. Oprost stranke možda je dobio, ali kroz samo nekoliko tvitova Đukanović je uspeo da uzburka balkansko more koje je ozbiljno nemirno, a ovakve izjave ga vode u buru, nikako na sigurnu obalu. Ili kako kaže izreka, „ubiće nas prejake reč“.

PROČITAJTE JOŠ:

Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić naglašava da je na delu snažna „psihološko-propagandna“ operacija vladajuće partije i napominje da je lako pojedinim funkcionerima da daju ovako krupne izjave.

„Kod nas se stvorila veštačka povezanost sa denacifikacijom u Rusiji, koja je velika sila rešena da radikalno promeni stvari i videćemo kako će se to završiti. Mi nismo u toj poziciji, imamo ograničene resurse, okruženi smo NATO zemljama. U takvoj poziciji mora da se vodi reč o svakoj reči i delu, ali naravno da se to kod nas ne čini. Ovde je na delu snažna psihološko-propagandan operacije vladajuće partije prema domaćem javno mnjenju“, objašnjava naš sagovornik.

Aleksandar Radić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Radić napominje da je upotreba vojske kod nas „tabu tema“ i dodaje da se sve oko vojske kod nas završava time što visoki zvaničnicima stegnu ruku vojnicama na određenim događajima.

„O vojsci priča neko ko u biografiji nema dan vojnog roka“

„Vojska treba da ostvari političku viziju, a ja vas pitam da li je mi imamo uopšte? U domenu je političke fantastike da mi uđemo vojno na teritoriju Kosova i Metohije i preuzmemo vojnu vlast od NATO. Jedan deo ljudi na javnoj sceni olako dozvoljavaju sebi da pričaju o upotrebi vojske, a kada biste im pretresli biografije videli biste da nemaju ni vojni rok, a da ne govorimo da su bili deo nekakvih vojnih dejstava“, podvlači Radić i dodaje:

„Lako je pojaviti se na televiziji i mahati desantom na Kosovo polje i misliti da to neće imati nikakvu odgovornost“, zaključuje Radić.

Politikolog i novinar Boris Varga kaže za Nova.rs da su ovakve izjave izuzetno opasne i da predstavljaju deo šire ideologije, odnosno ideje „srpskog sveta“ koji se neretko koristi u javnosti. Kada je reč o konkretnoj izjavi Vladimira Đukanovića ističe da je ovako puta njen cilj bio ka kosovskom pitanju.

Vladimir Đukanović

„Ovakva izjava bila je očekivana, barem za one analitičare koji prate Zapadni Balkan i prostor bivše SFRJ. Mi imamo situaciju u kojoj je Zapad, odnosno EU dozvolila da uporedo sa procesom pregovora sa Srbijom, ali i da tokom procesa Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa postoji jedna antidemokratska, proruska, revizionistička ideja koja se zove ‘srpski svet’. To je obnovljena ideja ‘Velike Srbije’ koji je privremeno i prinudno bila poražena“, priča naš sagovornik.

Varga napominje da ova ideja u uslovima rata u Ukrajini postaje izuzetno opasna.

„Srbija spremna da uradi ono što je radila početkom devedesetih“

„Ideja povratka ideje Velike Srbije kroz ‘Srpski svet’ jeste nešto što govori o tome da je Srbija spremna da uradi ono što je radila početkom devedesetih radila. Na svu sreću, u pitanju je više propaganda nego realne aktivnosti koje mogu da izazovu veliki sukob nalik na kraju prošlog veka, kada je sto bilo daleko opasnije. Sa druge strane, da ovakve ideje i izjave mogu da stvore permanentne političke krize, to je izvesno“, podvlači politikolog.

Naš sagovornik osvrnuo se i na poslednja istraživanja javnog mnjenja u kojima su građani Srbije neskriveno na strani ruske strane.

Boris Varga
Boris Varga Foto: N1

„Stvara se društvo koje je naklonjeno Rusiji, antievropski raspoloženo sa autokoratskom svešću. To je nešto što će izazvati političku krizu, to je nesumnjivo. Srpski svet prati ruski svet i to je dugoročno opasna ideja. Sve je to jedna opasna ideologija u korist koje je bila Đukanovićeva izjava, uz koju idu pojedine izjave. To će se sada dozirati po potreba. Ova Đukanovićeva izjava bila je u službi krize na Kosovu. Dalje će se dozirati kao pritisak na Zapad i pritisak da se odgodi rešavanje statusa Kosova“, zaključuje naš sagovornik.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za Nova.rs da ovakve, ali i izjave sličnog sadržaja mogu da samo da “doliju ulje na vatru” u inače kriznom području.

“Rukovodstvo Srbije pokušava da skrene pažnju sa teme usklađivanja spoljne politike sa EU, a ovako se stvaraju veštački krizne situacije. Takve izjave i ophođenja su prilično opasne u jednom regionu koji ima dosta kriznih tačaka. Nikako nije dobro da bilo koji od naših zvaničnika doliva ulje vatru, naročito u kriznim situacijama. Ponavljam, takve izjave su neodgovorne”, ističe naš sagovornik.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam
Aleksandar Popov Foto: N1

Na pitanje da li ga iznenađuje ovakve izjava Đukanovića, koji je visoki funkcioner SNS, Popov odgovara da to nažalost nije ništa novo, već da je to narativ prepoznatljiv i u tonu ministra Aleksandra Vulina.

“Nažalost, mi smo do sada imali i izjave ministra Vulina koja je pozivaju na realizaciju ideje srpskog sveta, a ovo je jedan nastavak priče koje može biti opasna za javno mnjeje jer ono stalno živi u atmosferi podgrejane tenzije”, zaključuje naš sagovornik.

Bonus video: Počelo uklanjanje barikada na severu KiM

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar