Dragan Đilas Protest ispred RIK-a Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je izjavio danas da zabrana glasanja onima koji su menjali prebivalište od jula prošle godine neće rešiti pitanje fantomskim birača. Lider SSP-a je dodao da je aktuelna vlast za pet i po godina prijavila mnogo više fantomskih birača nego u prethodnih 11 meseci.

„Isto se ponašaju i predstavnici dela opozicije koji objašnjavaju javnosti da će kroz zabranu glasanja onima koji su prebivalište dobili prethodnih 11 meseci rešiti pitanje fantomskih birača u Beogradu. Naravno da to nije tačno jer je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić mnogo više ljudi prijavio u Beogradu za pet i po godina – od januara 2018. do jula 2023, nego za pet meseci prošle godine, od jula do decembra“, izjavio je Đilas tokom posete Paraćinu.

Ovaj zakon koji predlaže deo opozcije bez SNS-a je „izuzetno opasan po demokratiju i budućnost Srbije“, ocenjuje Đilas navodeći da će „režim na čelu sa Vučićem jasno reći da se izbori sprovode po uslovima koje je predložila opozicija“.

„Kada pod tim uslovima SNS pobedi, a pobediće lagano, to će im poslužiti kao dokaz da nije bilo krađe ni 17. decembra. Zato je donošenje bilo kakvih parcijalnih rešenja pogrešno. Jedino rešenje je sinhronizivana primena svih preporuka ODIHR-a kroz komisiju čija se izvršna ovlašćenja preciziraju zakonom“, poručio je predsednik Stranke slobode i pravde.

Lider SSP-a se osvrnuo i na nedavnu posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu, ali i obraćanju Vučića na ceremoniji obeležavanja Dana Evrope dan kasnije.

„Dan pošto je saopštio da će šest miliona Srba i 1,4 milijarde Kineza praviti zajednicu, Vučić je na Dan Evrope bez trunke sramote slagao da Srbija nastavlja putem evrointegracija. Kakav odnos Vučić ima prema Kini, kakav prema Evropskoj uniji vidljivo je ne samo iz njegovih izjava, već i iz činjenice da je tokom posete predsednika Kine bio obučen i ponašao se u skladu sa protokolom, a na prijem povodom Dana Evrope je došao razdrljen, bez kravate sa facom koja je jasno pokazivala koliko se smara“, izjavio je Đilas.

„Svako ko zna kako Vučić razmišlja je shvatio kakvu je poruku time poslao. To što je ambasador EU Emanuel Žiofre pričao o nastavku puta Srbije u Evropu je tačno baš koliko i izjava ambasadora Amerike da vlast vodi Srbiju na Zapad. Srbija je odustala od evropskog puta i to je jasno svima, samo je predstavnicima dela međunarodne zajednice profitabilnije da to ne priznaju“, istakao je on.

Podsetimo, poslanici su na današnjoj sednici Skupštine Srbije usvojili izmene i dopune Zakona o biračkom spisku prema kojima građani koji su promenili mesto prebivališta u periodu od 3. jula 2023. do 2. juna 2024. neće moći da glasaju na biračkom mestu novog prebivališta, već na onom pre promene.

***

BONUS VIDEO – Rasprava u Skupštini Srbije o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare