Dragan Đilas Foto:printscreen/RTS

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da su izbori 17. decembra bili neregularni, a da su to potvrdili domaći i strani posmatrači, poslanici Evropskog parlamenta, a da je to potvrdio i izveštaj ODIHR-a. On je na sednici Narodne skupštine rekao da bi usvajanje ustavnog zakona, koji bi omogućio odlaganje izbora na jesen omogućio da imamo "koliko toliko regularne izbore".

Đilas je na sednici Narodne skupštine rekao da u tom izveštaju piše da izbori nisu bili u skladu sa međunarodnim standardima ODIHR-a, da je potreban razvoj programa obrazovanja birača, da je potrebno poboljšati transparentnost biračkog spiska.

„U prevodu to znači da morate da prestanete da prijavljujete ljude na trafo stanice, šupe, garaže, neuseljene zgrade, da ih premeštate iz jedne opštine u drugu kako bi na osnovu toga dobili nelegalno prebivalište i glasali tamo gde vama nedostaju glasovi. Potrebno je jačanje nadzora nad zastrašivanjem birača. U prevodu to znači tužilaštvo i policija hitno treba da se aktiviraju i počnu da hapse one koji sprovode ljude na glasanje, prave paralelne spiskove, ucenjuju zaposlene i njihove porodice u državnim i privatnim firmama da glasaju za vlast“, izjavio je on.

Đilas je napomenuo da do danas nije nijedna preporuka ODIHR usvojena, niti primenjena. Dodao je da niko nije procesuiran za kupovinu glasova, za davanje lažnih prebivališta, niti da je neko odgovarao za organizovani dovođenje birača iz drugih opština i gradova.

„Nije se ništa promenilo u medijima, čak su i gori i vlast ih više zloupotrebljava. Nastavljeno je dovođenje birača u Beograd što dokazuje slučaj Male Krsne. Nastavljeno je prebijanje opozicionih aktivista što dokazuje slučaj dr Vladimira Vrsajkova i Mare Puškaš u Kaću. Oni su fizički napadnuti, doktor Vrsajkov je brutalno pretučen dok su delili flajere, a gradski odbor SNS-a Novi Sad je saopštio da su građani sa pravom reagovali jer nisu želeli da dozvole da se u njihovom mestu šire laži. MUP još uvek nije saopštio imena počinalaca. U subotu smo to saopštili mi sami. U pitanju su Mladen i Milan Škrbić braća, poznati po nadimcima Kuca i Maca. Mup i dalje ne reaguje“, izjavio je Đilas.

On je poručio da će sve navedeno produbiti krizu u društvu i da su zato poslanici Srca, Novog DSS-a, POKS-a i SSP-a danas skupštini predali Ustavni zakon koji su napisali naši eminentni stručnjaci na čelu sa profesorom Ustavnog prava Tanasijem Marinkovićem.

„Samo prihvatanje tog zakona i pomeranje svih izbora na jesen omogućiće da napokon u Srbiji imamo jedne koliko toliko regularne izbore. Od borbe za takve izbore Stranka slobode i pravde nikada neće odustati. Stranka slobode i pravde, kao najveća politička organizacija u Srbiji, sa najvećim poslaničkim klubom od svih opozicionih stranaka ne prihvata predlog zakona koji su Skupštini zajedno predložili poslanici SNS-a, Narodnog pokreta Srbije, Zeleno levog fronta, Pokreta socijalista, Socijalističke partije Srbije, Ekološkog ustanka, Jedinstve Srbije, PUPS-a, Pokreta slobodnih građana jer on ne otklanja nijednu jedinu nepravilnost koja je zabeležena na decembarskim izborima“, poručio je Đilas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare