Ana Brnabić i Žorž Bom Žezuso Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC, Printscreen/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Svečani doček predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa predsednikom Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe Žoržom Bom Žezusom, zvanično je pomeren bez objašnjenja. Portal Nova.rs saznaje iz diplomatskih izvora da je Bom Žezus sinoć zadržan na aerodromu u Frankfurtu.

Vlada Republike Srbije izdala je saopštenje u kojem se navodi da su vreme dočeka i sastanak predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa predsednikom Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe Žoržom Bom Žezusom, koji je najavnjen za danas, 6. jula 2022. godine, u 10 časova u Palati Srbije – pomereni.

PROČITAJTE JOŠ

U zvaničnom saopštenju nije naveden razlog pomeranja sastanka.

„Dok je ceo Beograd okićen zastavama ove afričke Republike, u iščekivanju posete predsednika Vlade te države, cela delegacija je sinoć zadržana u Frankfurtu jer nisu imali tranzitne vize“, objašnjava za Nova.rs dobro obavešten izvor iz diplomatskih krugova.

Predsednik Vlade i delegacija su morali da provedu noć tamo, a kako naš izvor navodi, nisu imali novca za hotel – novac za hotel, kako tvrdi izvor Nova.rs, nije imao ni sam premijer, niti njegova supruga, koja je takođe pošla sa njim na put. Neizvesno je da li će se poseta Srbiji uopšte desiti.

Afrička država Sao Tome i Principe poništila je priznanje Kosova 2013. godine, a Ivica Dačić je te godine izjavio da „pravedan čin“ te države označava nastavak dobrih odnosa Srbije i Sao Tome i Principa.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u februaru ove godine sa predsednikom Vlade Sao Tome i Prinsipea Žoržom Bomom Žezusom, i preneo mu je tada poziv da ove godine, u sklopu obeležavanja 45. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa naših dveju zemalja, poseti Beograd – što je trebalo da bude danas.

BONUS VIDEO: Brnabić o Fijatu: Ne znam šta radnici traže na ulici, neka dođu na pregovore

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare