Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ; Dragan Mujan/Nova.rs; Milica Vučković/FoNet; N1; Ivan Dinić/Nova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak se u Briselu saglasio sa nemačko-francuskim planom za Kosovo. Deo opozicije, na centru i desno od njega, otvoreno je protiv potpisivanja ovog sporazuma, a vidi ga kao faktičko priznanje nezavisnog Kosova. Onaj drugi, proevropski deo opozicije, za sad je bez komentara.

Prošao je i taj Dan D, sastanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu završen je tako što su se obe strane saglasile sa nemačko-francuskim, odnosno evropskim predlogom.

Evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je posle sastanka da su Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasali da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Vučić je, međutim, kazao da se ništa nije potpisivalo, ali da sledi implementacija…

Pročitajte još...

Pojašnjenje predsednikovog objašnjenja, dao je član Glavnog odbora SNS Dragan Šormaz.

“Ukratko – sporazum je prihvaćen. U martu treba precizirati aneks (plan) implementacije! Sledi sprovođenje i na kraju potpis na krajnji pravno-obavezujući sporazum! Odlično. Na kraju ovog, teškog i dugog puta, biće mesto Srbije u Evroatlantskom svetu”, napisao je Šormaz na Tviteru.

Deo opozicije otvoreno se juče usprotivio Vučićevoj odluci.

Beograd prihvata da je Kosovo država

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić smatra da bi prihvatanje ovog sporazuma bilo ravno veleizdaji i nacionalnoj katastrofi.

Kragujevac, konferencija za novinare, kzn, Vuk Jeremić
Vuk Jeremić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“U tekstu se na više mesta nedvosmisleno ističe da Srbija prihvata izjednačavanje sa “Kosovom”. S obzirom da je Srbija država, to znači da Beograd ovim prihvata da je i “Kosovo” država. Takođe, Beograd se eksplicitno obavezuje da neće blokirati članstvo “Kosova” u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji – dakle ni u UN, gde je Prištini trenutno brana stav Rusije i Kine da će u Savetu bezbednosti postupiti onako kako Srbija to od njih bude tražila. To dakle vodi “Kosovo” u UN, čemu će slediti stvaranje Velike Albanije i početak nove decenije sukoba na Balkanu”, navodi Jeremić za Novu.

“Ako ovo za šta evropski zvaničnici kažu da je konačan tekst bude zaista i potpisano, Vučić će u Briselu, Parizu i Berlinu dobiti tretman heroja, sličan Zelenskom. Nažalost, dobiće i potpuno odrešene ruke da uradi šta god poželi u Srbiji, od toga da brutalnom silom slomi otpor kopanju litijuma do toga da se na račun budućih generacija zaduži za dodatnih nekoliko desetina milijardi evra, od kojih će se lavovski deo preliti u privatne džepove preko ugovora između države i firmi bliskih režimu. Svi naredni izbori bili bi još manje slobodni od onih koje smo imali do sada, i to uz odobravanje posmatrača iz Evrope. Posledično, zemlju bi u još većem broju nastavili da napuštaju najbolji i najsposobniji, a ono malo ljudskog i profesionalnog otpora korumpiranom i nasilnom jednoumlju u svim sferama društva, nestalo bi”, navodi Jeremić i zaključuje: .

“Neophodno je zato pružiti svaku vrstu otpora ovom činu veleizdaje, iz moralnih, istorijskih, političkih, pravnih i svih drugih razloga. Ovo jednostavno ne sme biti potpisano”.

Ovo što smo dobili ne valja

Lider pokreta Srce general Zdravko Ponoš, takođe, se ne slaže sa prihvatanjem ovog sporazuma.

Zdravko Ponoš
Zdravko Ponoš

“Bez obzira što nije stavljen potpis, Vučić se s ovim planom saglasio, a to što je naknadno pokušao da sakrije tu činjenicu samo dokazuje da to nije dobro. I šta god se naknadno bude desilo, istorija će Vučića pamtiti upravo po ovome. A to je suštinski priznanje Kosova, a što naknadno evropski nepriznavači mogu da iskoriste kao opravdanje da to i sami urade”, kaže Ponoš za list “Nova”.

Kako dalje navodi, izuzev u malim izmenama u tački pet i dodavanju tačke 11, sporazum koji je Borelj sinoć objavio, ne razlikuje se u odnosu na onaj koji je objavljen pre nekoliko meseci u medijima.

“Ostaje pitanje čemu su služila prethodna dva meseca zveckanja oružjem na administrativnim prelazima, maltretiranje Srba sa KiM, barikade? Ako nije mogao da ispregovara bolji predlog, zašto se već tada nije saglasio i izbegao svo to maltretiranje ljudi. Ovaj sporazum pokazuje da Srbija nema crvenih linija o kojima je govorio, Vučić nije bio u stanju da ispregovara ništa bolje. Ovo što smo dobili ne valja, e sad šta je tu je”, zaključuje Ponoš.

Ovaj sporazum je morao biti odbijen

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović kaže da je ovaj predlog Evrope i SAD morao biti odbijen.

Boško Obradović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Ovo je otvoreno priznanje lažne države Кosovo, kršenje Ustava Srbije, kapitulacija i izdaja. Ovo je moralo biti odbijeno, a ne prihvaćeno u Briselu. Član 4 stav 2 francusko-nemačkog sporazuma koji je Vučić sinoć prihvatio u Briselu, a EU objavila javno kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Кosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, a to je otvoreno priznanje lažne države Кosovo. Ovo je rušenje Ustava i Rezolucije 12 44 SB UN”, navodi Obradović.

Proevropska opozicija do juče nije želela da govori o nemačko-francuskom predlogu, jer nisu videli dokument. U međuvremenu je tekst sporazuma objavio upravo šef evropske diplomatije Žozep Borelj, ipak, do objavljivanja ovog teksta na pitanje Nova.rs šta misle o sporazumu iz Brisela nisu odgovorili lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd i kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović.

Neformalno priznanje Kosova

Aleksandar Jovanović Ćuta odgovorio je ne kao kopredsednik Zajedno, već ispred Ekološkog ustanka.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ekološki ustanak neće podržati nijedan dokument koji nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Tekst sporazuma koji je objavljen nakon sinoćnjeg sastanka u Briselu jeste neformalno priznanje Kosova i onaj ko misli da stavi potpis na ovaj dokument moraće da se suoči sa svim posledicama takvog čina”, rekao je Jovanović.

BONUS VIDEO: Vučić i Kurti u Briselu sa Lajčakom i Boreljom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar