Foto: N1; Danijel Server

Jako naginjanje Amerikanaca ka Beogradu je gadna diplomatija. Favorizovanje manje prijateljske strane dovodi onu drugu prijetaljskiji nastrojeniju stranu u nalegodan položaj. Postoji, nažalost, više nelogičnosti onoga što Amerikanci rade vezano za odnos prema Srbiji, ocenio je Danijel Server, profesor univerziteta Džons Hopkins, u svom najnovijem blogu na peacefare.net.

Današnja poruka Stejt departmenta za Dan državnosti Srbije uključuje ovu sitnicu:

Drago mi je da su naše dve zemlje nedavno potpisale Memorandum o razumevanju za uspostavljanje pozicija za vezu za srpske diplomate u okviru Stejt departmenta SAD. Ovaj jedinstveni program ne samo da će podstaći bolje razumevanje naših spoljnopolitičkih ciljeva i zadataka, već će stvoriti nove kanale komunikacije i izgraditi trajna partnerstva.

Ovo dolazi nakon priznanja podrške evropskim ambicijama Srbije i nebrojenog poziva upućenog Srbiji podrži Ukrajinu. Gde ovo vodi?, pita se Server.

Napominje da Srbija nije članica NATO-a niti veliki saveznik van NATO-a i vodi politiku vojne neutralnosti.

Nije se pridružila zapadnim sankcijama Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu. U stvari, Beograd u velikoj meri nije usklađen sa spoljnom politikom EU koju je obećao da će poštovati“.

Ali Stejt department je, konstatuje, odlučio da može da „pobedi“ Beograd.

To se čini, kaže, tako što se Beogradu unapred daju pogodnosti.

Kao primer Server navodi podršku SAD inicijativi Beograda Otvoreni Balkan koja, kaže, ima za cilj uklanjanje graničnih barijera između Srbije i srpskog stanovništva u susednim zemljama. SAD, takođe, podržavaju predlog Beograda da se odvoji uprava nad većinskim srpskim stanovništvom Kosova od vlasti Prištine kroz stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

To će, smatra Server, stvoriti još jednu de facto „Republiku Srpsku“. Bosanska Republika Srpska sada se sprema da odbije nadležnost sarajevskih sudova. Isto možemo očekivati i na Kosovu, ako se Asocijacija formira sa izvršnim ovlašćenjima koje Beograd traži.

„Postoji, nažalost, više nelogičnosti u onome što Amerikanci rade. Vašington kaže da podržava dijalog Beograda i Prištine koji sponzoriše EU. To ima za cilj normalizaciju njihovih odnosa. Ugošćavanje srpskih službenika spoljnih poslova u Stejt departmentu dok se dijalog odvija izazvaće razumljive sumnje na Kosovu.

Čak i ako im se dodeljuju uloge daleko od Evropskog biroa, signal koji Vašington šalje je jasan: favorizujemo perspektivu Srbije u dijalogu. Jedini način da se ovaj potez učini prijatnim je da se isto ponudi Kosovu za dva dana, kada je Dan državnosti Kosova“, poručuje Server u svom najnovijem blogu na peacefare.net.

Teško naginjanje Amerikanaca ka Beogradu je ružna diplomatija, smatra on.

Favorizovanje manje prijateljske strane dovodi onu drugu prijetaljski nastrojenu stranu u nalegodan položaj. Vašington očekuje da će se njegove usluge Beogradu vratiti u nekoj neodređenoj budućnosti, dok od Prištine zahteva da pristane na Otvoreni Balkan i Asocijaciju upravo sada.

Beogradu neće biti teško da pristane na „normalizaciju“ koja uključuje potvrđivanje autoriteta Srbije nad stanovništvom kosovskih Srba. Kada se to uradi, Srbija će očekivati analog u Bosni i Crnoj Gori.

Ono što Vašington ne radi je ono što Kosovo želi: srpsko priznanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama. „Normalizacija“ bi mogla da znači međunarodno priznanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ali ne i suverenitet i teritorijalni integritet Kosova. Teško je zamisliti gori ishod za Prištinu, zaključuje Server.

BONUS VIDEO: Safeta Biševac: Kurtiju i Vučiću je najteže da plan za Kosovo prikažu kao svoju pobedu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare