Danas je tačno godinu dana od oružanog sukoba u Banjskoj kada su, prema zvaničnim podacima, poginuli jedan kosovski policajac i troje Srba. Ovu akciju organizovao je i predvodio, prema sopstvenom priznanju, bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić. Gde smo danas? Radoičić je na slobodi, zida luksuzne nekretnine na Dedinju, a Srbi na KiM doživljavaju teror prištinskih vlasti, kojima je nakon ove “akcije” međunarodna zajednica očigledno odrešila ruke i dozvolila preuzimanje severa Kosova.

Rafali su 24. septembra prošle godine odjekivali regionom sela Banjska čitavo prepodne. Meštani su bili veoma uplašeni i zaključani u svojim kućama.

Ubrzo se oglasila Eparhija raško-prizrenska i saopštila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili zaključanu kapiju. U manastiru se u tom momentu nalazila grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira. Naoružana maskirana lica kretala su se po dvorištu i čuli su se povremeni pucnji.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je tog dana za Novu da je deo napadača ušao u manastir, te da ih je policija megafonom dozivala da se predaju. On je naveo i da su napadači, na osnovu izvora iz policije, bili dobro organizovani i navodno naoružani teškim naoružanjem, zoljama i minobacačima.

Nenad Rašić Foto:Medija centar Beograd

Kosovska policija je zatim obavestila javnost da su u razmeni vatre na severu Kosova ubijena tri „napadača“. Osim toga, šestoro je uhapšeno, od čega je jedna osoba direktno povezana sa pucnjavom, dok je njih četvoro osumnjičeno za logističku podršku.

Prema prvim informacijama, tom prilikom je pronađeno stotine komada oružja, uniformi i logističke opreme, među kojima je i vojno naoružanje teškog kalibra poput granata, pištolja, mitraljeza, kalašnjikova, zolja…

Oko 19 časova naoružane osobe napustile su manastir Banjska, a policija je preuzela kontrolu i uhapsila sedam napadača. Istovremeno, građani Prištine okupili su se kako bi upalili sveće za ubijenog pripadnika Kosovske policije.

U Srbiji muk do večeri

Srpske vlasti nisu se oglašavale čitavog dana, sve do obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u 20 časova. On je osudio ubistvo albanskog policajca, ali je kao glavnog krivca za događaje u Banajskoj označio kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Za svega sat i dvadeset minuta tih nekoliko desetina Srba bili su u potpunom okruženju, očigledno je to urađeno zajedno sa međunarodnim snagama. Sproveden je brutalan napad na njih i pitali smo se na početku zbog čega to KFOR ne radi, bilo bi manje žrtava. Prema našim informacijama kojima mi raspolažemo, to je da su trojica Srba potvrđeno sa Kosova stradali. Dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, kada nije bilo neophodno da budu likvidirani. Dvojica su teško ranjena, a postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo“, rekao je Vučić i naveo da je pitanje da li će jedno lice preživeti samo zato što nisu hteli da mu ukažu pomoć, te da je tonski snimljeno kako se albanska policija smeje i kako govore ‘pusti ga da umre’.

Priznanje Milana Radoičića

Međutim, svega pet dana kasnije tadašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić preuzima odgovornost za napad na kosovsku policiju u selu Banjska i podnosi ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste. Advokat Goran Petronijević je kao punomoćnik Radoičića pročitao njegovo pismo javnosti, u kojem između ostalog piše:

Milan Radoičić Foto:M.K./ATAImages

„Lično sam obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora, a ovaj moj čin nema veze sa ranijim političkim angažmanom“.

Početkom decembra Interpol izdaje nalog za njegovo hapšenje, upravo zbog događaja koji su se 24. septembra dogodili u Banjskoj.

Skoro godinu dana od sukoba u Banjskoj, Priština podiže optužnicu protiv 45 osoba, među njima i protiv Radoičića.

„Obavili smo blizu 66 razgovora sa svedocima i optuženima, analizirali oko 120 elektronskih uređaja, zaplenili oko 1.266 komada oružja i drugih uređaja i obezbedili stotine dokumenata koje sadrže ključne dokaze za ovaj slučaj. Među glavnim optuženima je osoba sa ključnom pozicijom vođe grupe, Milan Radoičić, koji je imao važnu ulogu u koordinaciji i kriminalnim aktivnostima. Napravili smo desetine zahteva za međunarodnu pravnu saradnju, uključujući zemlje Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i druge zemlje iz kojih smo uspeli da obezbedimo važne dokaze“, rekao je tužilac u predmetu Banjska Naim Abazi.

U Beogradu optužnica još nije podignuta, a kosovska Vlada odbila je zahtev Srbije za saradnju u vezi sa slučajem Banjska i obezbeđivanjem dokaza za Milana Radoičića.

Uoči godišnjice ovog događaja, poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun izjavio je da bi država Srbija uskoro morala da procesuira bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Milovan Drecun Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Smatram i govorio sam u više navrata da mi moramo što pre, s obzirom da imamo priznanje jedne osobe, koja je preko advokata priznala da je učestvovala u tome i u organizaciji, mi moramo što pre da krenemo u procesuiranje. Iz dva razloga” rekao je Drecun i dodao:

“Jedan je da smanjimo taj zapadni pritisak koji ide prema nama. Stalno govore o tome i Britanci, videli ste Makron kad je dolazio, takođe je govorio o tome. Taj pritisak neće nestati, ali ako bismo krenuli u procesuiranje to bi bilo ono što je ambasador Hil rekao. Da je stav SAD da se procesuiraju odgovorni. Oni ne traže za sad izručenje privremenim institucijama samouprave”.

Drugi razlog zbog koga Drecun misli da je potrebno što pre ući u procesuiranje jeste da se smanji ‘manevarski prostor za manipulisanje Aljbinu Kurtiju’.

“Da on ne može da skače, da viče, evo Srbija neće da procesuira, evo državni vrh Srbije je odgovoran”, zaključio je Drecun.

Kumovi i drugovi grade

U međuvremenu, Radoičić je na slobodi i omogućeno mu je da gradi luksuzne nekretnine na Dedinju, praktično na istoj lokaciji gde će se nalaziti i vile njegovog kuma Zvonka Veselinovića, ali i kuma predsednika Srbije Nikole Petrovića.

Foto: BIRN

“Milan Radoičić, neformalni vođa severnog dela Kosova, Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, i supruga Radoičićevog kuma Zvonka Veselinovića stiču nove vredne nekretnine na prestižnoj lokaciji u Beogradu. Na dedinjskim parcelama Radoičića i Veselinovićeve supruge u izgradnji su luksuzne vile, a zajednički imenitelj za sve te nepokretnosti je Davor Macura, vlasnik Alta banke, koji je često povezivan s vladajućom Srpskom naprednom strankom”, pisao je BIRN.

Kako su dalje naveli, od kraja prošle godine do danas, Radoičić, Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića, i Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, postali su vlasnici hiljada kvadrata zemljišta na Dedinju, a njihove parcele nalaze se jedna pored druge. Kako BIRN otkriva, investitor koji na Radoičićevoj parceli zida stambeni objekat ukupne površine 1.550 kvadrata jeste firma „Danica park” Davora Macure, vlasnika Alta banke, koji je često povezivan s vladajućom Srpskom naprednom strankom.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare