Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mi nemamo skrivenih namera oko Kosova, veoma jasno smo rekli, od kada smo Aleksandar Vučić i ja napravili koaliciju, da mi želimo kompromis oko Kosova, a da taj kompromis mora da ima u vidu i interese Srba i interese Albanaca, izjavio je u intervjuu za Kosovo onlajn predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

„Ako se želi uspeh dijaloga, on može biti zasnovan na tome. Ako nema predloga za kompromis, nema te inicijative koja će dovesti do toga da Srbija mora nešto da prihvati“, ukazao je Dačić, a prenosi Kosovo onlajn.

(Donald) Trampova administracija je jedino shvatila da je potrebno naći određeni kompromis i što pre to shvate neke evropske zemlje i nateraju Prištinu da razgovara o kompromisu, pre će doći do rešenja, rekao je on i naglasio da Srbija želi regionalni mir i stabilnost.

„Nijedan naš potez neće biti uperen protiv mira i stabilnosti. To podrazumeva, bez obzira na neslaganje, konstruktivne odnose između Srba i Albanaca u Prištini, kao i konstruktivan pristup Srpske liste kada je reč o problemima koji postoje u Prištini i, naravno, zaštitu prava na život i opstajanje Srba na Kosovu“, naveo je on.

Upitan o izjavi predsednika SANU Vladimira Kostića o tome da Kosovo nije srpsko, Dačić je rekao da „čak i kada bi neko mogao da se složi sa izjavom gospodina Kostića da Kosovo nije srpsko, isto tako neko bi mogao da kaže i da Kosovo nije albansko“.

„Niti Srbija ima puni suverenitet nad celom teritorijom Kosova, niti Kosovo kao navodna nezavisna država ima puni suverenitet nad celim Kosovom. To i jeste suština problema“, predočio je on.

„Kosovo je isto tako moje, kao što je i Tačijevo i Kurtijevo. Zato je mnogo bolje da se pregovara, a ako je neko kriv za zločine, onda za te zločine treba da odgovara“, rekao je Dačić.

Dačić smatra i da je nekadašnji američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri u pravu kad govori o tome da postoji jedno veliko nerazumevanje značaja pitanja Kosova i Metohije za srpski narod i za državu Srbiju.

„Rekao bih i da postoji i jedno veliko nerazumevanje značaja tog slučaja za sveukupne međunarodne odnose i za temeljne principe međunarodnog prava“, predočio je Dačić.

Dačić je ukazao i da je sada, aktivnostima države, postavljena nova političku realnost na međunarodnoj sceni, pošto je priznanje Kosova povuklo 19 zemalja i u ovom trenutku od 193 članice UN, u najboljem slučaju na Kosovu mogu da računaju na svega 92 glasa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar