ivica Dačić / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Najnovija odluka prištinskih vlasti da proizvodi iz Srbije ne mogu ući na Kosovo ako na njima nije naznačeno "Republika Kosovo", za nas je apsolutno neprihvatljiva i definitivno znači zaustavljanje dijaloga, kazao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je naveo da su po sredi mere reciprociteta koje jedan deo međunarodne javnosti nije prepoznao i da se radi o, kako je naveo, još goroj meri od uvođenja taksi od 100 odsto.

„Mi smo rekli, nećemo nastaviti dijalog dok se ne ukinu takse i recipročne mere. Za nas je ta mera neprihvatljiva i definitivno znači zaustavljanje dijaloga, a predstavlja negaciju evropskih vrednosti, svih briselskih dogovora i onih za koje je garantovala Evropska unija“, istakao je Dačić za RTS i dodao da Srbija očekuje reakciju međunarodne zajednice.

Pročitajte još:

Prema njegovim recima, dijalog Beograda i Prištine sada je „na respiratoru“.

„Nalazi se u fazi kada ga nema i u toj celoj situaciji su razni medunarodni faktori pokušavali da daju veštacko disanje tom dijalogu, Merkel, Makron, pristup americke administracije je drugaciji od pristupa Bajdena, Hilari Klinton“, smatra ministar spoljnih poslova Srbije.

Kako je rekao, Srbija nikad neće prihvatiti da „kroz ovakve mere, praktično prizna Kosovo“.

„Moram da kažem da je (specijalni izaslanik Donalda Trampa) Grenel reagovao još pre na način da je to neprihvatljivo i da je to izigravanje odluke o ukidanju taksi te da SAD traže ukidanje i recipročnih mera“, naveo je Dačić.

Dodaje da je Vlada u Prištini donela odluku da ukine takse, ali da uvedu mere reciprociteta, što su čak neki u međunarodnoj zajednici pozdravili, a što je Beograd u startu rekao da je neprihvatljivo i suprotno svim sporazumima koje smo do sada potpisivali.

„Takse su duplirale cenu robe, ali roba je mogla da prolazi“, kazao je Dačić.

„Regionalna politika opterećena virusima“

Dačić je istakao da da nikoga nećemo moliti za otvaranje granica nećemo, kao i da naš narod treba da vidi gde je dobrodošao, a gde nije. On je rekao da je regionalna politika očigledno opterećena, osim koronavirusom. i nekim drugim virusima, a to je virus optuživanja Srbije za sve i svašta pa, kako navodi, ispada i da je Srbija kriva i što zemlje u regionu imaju manji ekonomski rast ili veći pad u odnosu na Srbiju.

Ističe da se ne radi samo o sporazumima koje su potpisali on ili Aleksandar Vučić, već da je to bio dogovor i pre, još dok je Borko Stefanović vodio te razgovore sa Kuperom i Editom Tahiri.

„Tada je dogovoren način protoka robe preko administrativne linije i uvek je bio statusno neutralan pristup“, naglasio je šef srpske diplomatije.

Upitan koja je razlika između odlazeće i dolazeće vlade na Kosovu, Dačić je kazao da ćemo to tek da vidimo, kao i da su to stvari na koje Beograd niti može, niti želi da utiče.

„Ono što je sigurno jeste da bilo koja vlada da dođe u Prištini mora da se izjasni da li se pridržava svih dogovora ili ne“, kazao je Dačić i dodao odgovarajući na pitanje ko je otvoreniji za kompromis Abdulah Hoti ili Aljbinj Kurti, da smatra da su svi oni isti i da svi žele nezavisnost Kosova i da Srbija prihvati tu nezavisnost.

„To nije dijalog i mi to ne prihvatamo. Oni ne shvataju promene u međunarodnoj zajednici, ne shvataju promene koje su se desile, očekuju da će kao i do sada međunariodna zajednica na tacni im doneti sve što hoće“, naveo je šef srpske diplomatije.

Kako je rekao , politički predstavnici Albanaca na Kosovu i Metohiji su kao „razmaženo dete koje je naviklo da im se ispunjavaju sve moguće želje“.

Danas se to više ne dešava, kaže Dačić i dodaje da ipak još uvek to postoji, ali da zavisi u mnogome i od toga koliko će Srbija biti jaka i jedinstvena.

„Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, niti ima tu nameru“, istakao je Dačić.

Kako kaže, virus korona nije zaustavila lobiranje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, već se niko nije time bavio, već samo virusom.

Dodaje da je sve vreme u kontaktu sa kolegama u međunarodnoj zajednici i navodi da će se sa tim nastaviti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare